Duyuyorum ama anlamıyorum

Yetişkin yaştaki insanlar arasında geçen konuşmalarda ya da KBB doktorlarının yanında duyulan ilk şikayet nedir? diye merak ederseniz cevabı hep aynı “ duyabiliyorum, sorun yok, ancak anlayamıyorum” olacaktır.

Televizyonda dizi, film izlerken arada bir “ ne dedi” diye yanındakine soruyorsan, masada sohbet anında kulağının birini elinle kepçeleyip konuşana kafanı uzatıyorsan, sorulduğunda duyuyorum ama anlamıyorum diyorsan derin bir nefes alıp bu yazıyı okumaya ne dersin.

Yakın çevrenden bi doktora görünsen, işitme ölçümü yaptırsan gibi gelen önerilere karşı argümanların da çok sağlam (.!).  Gayet güzel duyuyorum, işitme sorunum yok ama dublaj kötü, ağzını kapatarak konuşuyor o nedenle bazen anlamıyorum ne dendiğini diye bahaneler yaratıp bilerek ya da bilmeyerek kandırıyor musun kendini, ya da aklına kulaklık takan arkadaşların mı geliyor.  Peki ya gözlük takan arkadaşların, ya da kendin, uzak için ayrı yakın için ayrı.

Özellikle yetişkin yaştakiler arasında konuşmalarda ya da işitme uzmanlarının ve KBB doktorların yanında duyulan ilk şikayet nedir diye merak ederseniz cevabı hep aynı “duyabiliyorum, sorun yok, ancak anlayamıyorum”  olacaktır.

Yaşamakta olduğun şey bunlar ise işitme kaybın olabileceğini düşünme zamanın geldi demektir. Eee ne olacak, arada bir az işiteyim, ya da ne güzel duyuyorum işte bazen ne dendiğini anlamasan ne olur ki, idare edip yaşayıp gidiyoruz diye mi cevaplayacaksın kendine düşündüğünde bütün bunları.

Konu yalnız kulak olsa, idare edersin, ki bu da yaşam kalitenin azalması, sosyallikten uzaklaşmana da neden olabilecektir aslında, ancak çok daha önemlisi beyninde yaşayabileceğin sorunlar olabilecektir. Duyar gibi oluyorum şu an, kulak beyin işitme, ne alaka der gibi oluşunu.

Kulak işitir beyin anlamlandırır

Kulakların duydu konuşulanları ve sesleri, ama anlamadın denilen her şeyi, o zaman  bilgi sahibi olasın ki, sesin anlamlı kelimelere çevrildiği beyninde giderek sorunlar yaşanabilecektir.  Konu beyin olunca eminim bir an duracak derin nefes alacak, hayrola ne oluyoruz, ne alaka, beynim de niye sorun olsun ki diye endişeler belirebilecek kafanda.

Duyup anlamadığında her denileni, önce pek muhtemel televizyonun sesi giderek yükseltilecek, yalnız izliyorsan rahatsız olmayabilirsin ama odada aile bireyleri varsa bir ses duyacaksın yandan “televizyonun sesini kısar mısın çok yüksek sokaktan duyacaklar”. Televizyon dışında da giderek daha çok çevrendekiler “ne dedin “ diye sorman giderek çoğalabilecektir.

Sana sık sık git bir KBB doktoruna, ya da en iyisi işitme testi yaptır denilecek, karar verene kadar zaman geçecek, hatta ölçüm yaptırdın, işitme cihazı takılması önerildi, cihazı almaya takmaya karar verene kadar atı alan Üsküdar’ı geçmiş olmasın diyelim.!

İşte kaçınılması gereken bir hata, kendini oyalama, aldatma, niye mi, beyninin işitmeden sorumlu bölümleri ya az kullanılıyor ya kullanılmıyor, kullanılmayan her şey gibi, o bölümler küçülebilir veya körelebilir. Kısacası işitme kaybını önemsemez çaresine bakmazsan beyninde sorunlar meydana gelebilir.

Dizi ve filmleri, ister Türkçe olsun ister yabancı dilde, altyazılı izlemek, duyduğunu anlamlandırmada faydalı olabilir denilse de doğruluğunu tıbbi olarak doğrulatamadığım bir bilgi. Şöyle ki; “Alt yazılı film izlemek beyne iyi gelir mi sorusuna cevap olarak; ister kendi dilinde içerik izle, ister öğrenmekte olduğun bir dil olsun, araştırmalar, altyazıların ses, anlam ve metin arasındaki içeriğin eşlenmesini kolaylaştırdığını, kavrama çarklarını yağladığını ve beynini uyardığını göstermiştir”

Aslında yaşlanma, gürültüye maruz kalma ve tıbbi durumlar, tümü iç kulaktaki duyu hücrelerine zarar veren yüksek frekanslı işitme kaybının en büyük üç nedenidir.

İşitme Testi

Bazı insanlar için duymak ama anlamamak işitsel işleme bozukluğuna işaret edebilir. Bu, kulakların değil sinir sisteminin kulaklardan gelen sesleri anlamlandırmaya çalıştığı anlamına gelir. İşitsel yoksunluk, beynin uyarı eksikliği nedeniyle bilgiyi anlamada ve işlemede güçlük çekmesidir. İşitsel bozukluk sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da olabilir.

Herkesin bildiği gibi kulakların seslere hassasiyeti, belirli frekanstaki sesleri anlamlandırma yaş ilerledikçe azalmaktadır. İşitme kaybı yaşamaya, duyuyorum ama anlamıyorum demeğe başladığında en isabetli karar işitme sorunun derecesini öğrenmek için yola çıkman. 

Tabii bu konuda, uzman audiometrist ile birlikte tercihen bir KBB uzmanı ile koordineli hareket etmen, hatta sonrasında bir nöroloji uzmanına da danışmanız önerilebilir. Konu tamamen uzmanlık alanına girmekte, çeşitli yönleri bulunmaktadır.

Geç kalma, çok uzun süre gereğini yapmaman, beynin işitsel bölümleri başka işlevlere kayma ihtimali de olabilir. İşitme siniri zayıflamaya ve körelmeye başlayabilir.

İşitme testin işitme kaybını ortaya çıkarırsa, durumuna uygun önerilen işitme cihazları duymada anlamada rahatlık sağlayacak ve hatta çoktan unuttuğun sesleri bile fark edebileceksin.

İşitme cihazını gözlük gibi düşünebilirsin, farkı cihaza alışmak biraz sabır gerektirmesi. Sesin yenilenmesine alışmak daha aşamalı süreç olabilir, alışmak için gayret diyelim.

Duyuyor ama anlamıyorsan zaman kaybetmeden gerekli incelemeleri yaptırıp daha konforlu bir yaşama devam etmek hem kendini daha iyi hissetmeni sağlayabilecek hem sosyal ortamlardan uzaklaşmayıp, bilakis daha çok oralarda görünecek yaşamın keyfini sürebileceksin.    

17 Ekim 2022

Heybeliada  

Do I have hearing loss? (healthyhearing.com)

Auditory deprivation and brain atrophy from untreated hearing loss (healthyhearing.com)

İşitme kaybı ve dinleme yorgunluğu – İşitsel (isitsel.com)            

What is meant by BrainHearing? (audiologyonline.com)

Fethi Denizmen yazdı: Farklı olursa fark yaratırFethi Denizmen yazdı: Farklı olursa fark yaratırMuhteşem güzelliğim var, asırlar boyu görülmeye değer bir sanat eseriyim. Ancak dünyaca tanınmak için sıra dışı bir şey yapmalıydım, yaptım da! Eğdim biraz kendimi, adıma Lening Tower dediler. Artık sadece Toskana’nın değil, dünyanın mirası oldum.

 

 

                  

 

Etiketler Fethi Denizmen
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Neslihan Yurdaer
”güzel , hem de çok gerçek bir yazı olmuş. Gürültü kirliliğinin ve elektronik kirliligin çok arttığı bu zamanlarda hepimizi bekleyen sağlık sorunu olacak işitme kaybı maalesef”.
Ersin Yildirim
Ne yazık ki yaş ilerledikçe ,her canlıda,nasıl fiziksel değişme yıpranma olursa , iç organlarda yipranip değişiyor.Insanin kendini tanıması ve ilgilenmesi lazım.Nasil evimize arabamiza,bakım tamir yaptiriyorsak,önce kendi sagligimizla ilgilenmemiz gerekiyor.Insanin yaşam kalitesi bozuluyor,neresinde bir sorun varsa.Gerekeni yapalım ama en önemlisi moralimizi bozmayalım .çünkü moral insanın sağlığı için çok önemli.Sagligimizla kosturmamizla bize gayret veren en önemli şey.
Mustafa Kem Baş
Fethi abicim.Çok değerli bir konuyu yazıya almıssin.Hemen hemen her i sanda belli bir yaştan sonra göz ve kulak rahatsızlıkları başlar. Göz sıkıntıları kolaydır doktora gidersin uzak veya yakın gözlük verir halledersin..Fakat kulak sorunu seninde belirttigin gibi uzun araştırmalar gerektirir.Aynı sey benimde başma geldi beyin ameliyatı olduktan sonra duyuyordum ama algılayamıyordum.En az üc doktora gittim kulak icin.kulaklarımı kontol etti temiz buldu üçü de isitme testine soktu Fakat bir şeý anlayamadılar enson tekirdağda özel bir hastanenin kulak doktoruna gittim beni isitme testine soktu. Ve isitme cihazı kullanmamı tavsiye etti. Bende şimdik idare ediyorum.Fakat sizinde belirttiğiniz gibi Nerolojiye de gidip ona göre karar veri cem.Selam ve sevgiler.
Hilal Hundur
Ne güzel açıklamışsın yazını okurken insan kendini de satırlar arasında bir yokluyor. Yaş aldıkça gerek duyusal gerek görsel gerek de refleksel kayıplarımız kaçınılmaz. Kontrolleri geciktirmeden bu kayıpları destekleyen aparatları kullanmamız gerekiyor Yaşama daha kaliteli dahil olmak için.. Diğer yazılarında buluşmak dileğiyle.
Okan Goren
Florans naytingel hastahanesinde unvanı doçent olan kulak-burun boğaz doktoru ile muayene gerçekleştirdik fiziki olarak bir bozukluk olmadığı için beni kulak ölçümü yapan kısma gönderdi giderken bana neticelerimin 40 desibelin altında çıkıyorsa işitme cihazına acil ihtiyacım olamıyacağını belirtti. Yapılan ölçümlerse kulaklarımın duyma desibellerin 40 kin altında cıktı bana cihaz alıp almamayı sever bıraktı bu pozisyonlarda olan hastaların cihaz kullanımlarında problem olduğunu belirtti
Çiğdem Baysal
Şimdilik kulaklar duyuyor da, gözler yakın gözlüğü tak diye uyarı versede direniyorum😊 Bakalım nereye kadar🤷🏼‍♀️
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER