Mali mesuliyet sigortası nedir, nasıl yaptırılır?

Mali Sorumluluk Sigortası, üçüncü kişilere verilen zararları karşılamak amacıyla oluşturulmuş bir zarar sigortası türüdür.

1 6 MALİ MESULİYET SİGORTASI NASIL YAPTIRILIR?

Türkiye’de yaklaşık 14 milyonu otomobil olmak üzere 26 milyon motorlu kara taşıtı bulunuyor. Günde 3 bin 250 trafik kazasının yaşandığı ülkede, kazaların en önemli nedeni yüzde 87,1 ile sürücü kusurları. Kazaların maddi yükünün önemli kısmı ise sigortalar kapsamında karşılanıyor. Kaza sonrası kusurlu olan tarafın karşı tarafa verdiği maddi ve manevi zararda devreye Zorunlu Trafik Sigortası giriyor. Ancak Zorunlu Trafik Sigortası’nın zarar karşılama limitlerinin yetersiz kaldığı durumlarda ise kazaya neden olan kişi ciddi bir borç yüküyle karşı karşıya kalabiliyor.

2 6 İMM LİMİTİ NE KADAR OLMALI?

Bu durumla karşılaşmamak için yaptırılan Kasko poliçelerinde ise İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) sigortasının limiti büyük önem taşıyor. İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) limiti, kazada karşı araca verilen hasarın ne kadarını kasko sigortasının karşılayacağını ifade eden bir ek poliçe. Eğer İMM teminatının belirli bir limiti varsa, o limitler dahilinde karşı tarafın hasarı karşılanıyor. Limitsiz İMM teminatında ise karşı tarafın hasarı bedel ne olursa olsun sigorta şirketi tarafından ödenmek zorunda. Özellikle son dönemde hem araç hem de tamir ve bakım fiyatlarının astronomik derecede artması nedeniyle limitin olabildiğince yüksek tutulması ya da limitsiz seçeneğinin değerlendirilmesi öneriliyor.

3 6 İMM NE İŞE YARAR?

İMM teminatının nasıl işlediğini başınıza gelmemesi dileğiyle bir kaza senaryosuyla anlatalım. Eğer kusurlu olduğunuz bir kazada kasko sigortanız yok sadece trafik sigortanız varsa karşı tarafa verilen hasarın 100 bin TL'sini trafik sigortanız ödüyor. Verilen hasar 200 bin TL olursa, kaza sonrası 100 bin TL ödeme yapmanız gerekiyor. Kasko sigortanız olması halinde ise devreye İMM giriyor. Eğer İMM limitiniz 100 bin lira veya üzerindeyse kaza sonrası bir borçla karşı karşıya kalmazsınız. Ancak maddi ya da manevi hasar 200 bin liranın üzerinde olursa İMM’den gelen 100 bin liraya rağmen 200 bin liradan sonraki tüm hasarı sizin ödemeniz gerekir.

4 6 İMM LİMİT NASIL ARTIRILIR?

Limitsiz ihtiyari mali mesuliyet teminatı alabilmek için öncelikle kasko sigortası almanız gerekir. Kasko teklifi alarak limitsiz İMM teminatı olan kasko sigortalarını satın alabilirsiniz. Diğer seçenek ise kasko poliçesinin limitli İMM teminatını, daha yüksek pirim ödeyerek limitsize çevirmektir. Bu durumda koruma teminatı arttığı için poliçe fiyatınız da yükselecektir.

5 6 LİMİTSİZ İHTİYARİ MALİ MESULİYET KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyet teminat ekletilme tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerlidir. Belirli limite sahip olan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatında da aynı durum söz konusudur.

6 6 LİMİTSİZ İHTİYARİ MALİ MESULİYET TEMİNATINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Kasko poliçesi kapsamında Limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyet teminatından aracınız 15 yaşını geçmemişse faydalanabilirsiniz. Ancak teminat konusunda araçlar için 10 yaş kritik bir sınırdır. Sonrasında kasko yaptırmak da bu teminata sahip olmak da zorlaşabilir. Ayrıca aracın hasar geçmişi ve araç sahibinin kaza geçmişi de sigorta şirketleri tarafından değerlendirilen konular arasında yer alır.

Etiketler Sigorta
Yorumlar
Kalan Karakter 800