İşten ayrılırken bu haklarınızı koruyun!

Pek çok işyerinin çalışanlarına sağladığı kurumsal sağlık sigortası poliçelerinde çalışanlar ömür boyu yenileme, bekleme süresinden muaf olma gibi hak kazanımı elde ediyor. İşten ayrılma döneminde bu hakların korunması için yapılması gerekenler kimi zaman göz ardı edilebiliyor.

Eskiden yalnızca büyük ve kurumsal şirketler tarafından sağlanan bir avantajken günümüzde birçok şirketin çalışanlarına sunmaya başladığı kurumsal sağlık sigortaları ile elde edilen haklar ve işten ayrılma durumunda yaşanabilecek hak kayıpları konusunda çalışanların yeterli bilgiye sahip olmadığı görülüyor. 

Süreci doğru yönetmek gerekiyor

Sigortam.net'in CEO’su Bora Uludüz, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Günümüzde şirketlerin çalışanlarına kurumsal sağlık sigortası çatısı altında sunduğu özel sağlık sigortası (ÖSS) ya da tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ürünleri çalışanlara önemli avantajlar sağlıyor. Ancak özellikle işten ayrılma döneminde sürecin doğru yönetilmemesi, çalışanların bazı haklarını kaybetmesine neden olabiliyor.

Kazanılmış haklara dikkat edilmeli

İşverenlerin, işten ayrılma durumunu aynı gün sigorta şirketine bildirme zorunluluğu bulunduğu için ilgili poliçeler bu tarih itibarıyla feshediliyor. İşten ayrılan çalışan yine kurumsal sağlık sigortası hizmeti sunan bir işyerine geçiş yapıyorsa burada süreç daha kolay ilerliyor. Çalışanların yalnızca yeni geçecekleri poliçede kazanılmış haklarının korunduğundan emin olması gerekiyor.

Sağlık sigortasına geçiş seçeneği

Çalışanın hemen yeni bir işe geçiş yapmayacağı ya da yeni işyeri tarafından kurumsal sağlık sigortası sağlanmaması durumunda ise bireysel sağlık sigortasına geçiş seçeneği bulunuyor. Ancak geçiş haklarının korunması için bunun işten çıkış yaptıktan sonraki 30 gün içerisinde tamamlanması gerekiyor.

Ömür boyu yenileme garantisi

En önemli kazanılmış haklar olan ömür boyu yenileme garantisi ve bekleme süresinden muaf olma avantajları, zamanında başvuru yapılmadığı için yeni şirkette geçerli olmayabiliyor. Özel şartlar her sigorta şirketinde farklı uygulanabildiği için geçiş yapılan sigorta şirketinin geçiş prosedürlerini iyi incelemek gerekiyor. Örneğin kurumsal sigortalı olunan dönemde yaşanan bir hastalık, geçiş yapılacak sigorta şirketinde kapsam altına alınmayabiliyor ya da kişi özelinde tanımlanan indirimler yeni şirketin fiyat politikasına uymayabiliyor.

 

İşte kolay para biriktirmenin yolu! İşte kolay para biriktirmenin yolu! Birikim yapmanın yollarını bulmak, hedeflerinize hızlı ulaşmanın anahtarı. İşte nasıl kolay para biriktireceğinize dair ipuçları:

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800