Ramazan'da sindirim sorunu olmaması için nelere dikkat edilmeli?

Ramazan'da olduğumuz bu günlerde iftarda aşırı yemek, az su tüketimi gibi şeyler sindirim sorunlarına ve şişkinliğe neden olur. Peki ramazanda nelere dikkat edilmeli? İşte öneriler...

Güncelleme:

Oruç tutulan sürenin uzun olması ve beslenme alışkanlığındaki değişiklik vücutta kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Bu durumda tüketilen yemek ve egzersiz çok önemlidir. İşte dikkat edilmesi gerekenler...

İftar ikiye bölünmeli

İftarda iştahı kontrol altında tutmanın bir yolu, öğünü ikiye bölmektir. İftarda ilk bölümde ayran, çorba, salata ve ramazan pidesi gibi hafif yiyecekler tercih edilebilir. Bu sayede sıvı içeriği yüksek olan yiyecekler mideyi hızla doldurur ve ilk doygunluk sinyalleri beyne iletilir. İftarın ikinci bölümü için ise en az 15 dakika ara verilebilir. Bu arada probiyotikler sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Ana yemek olarak et, tavuk, balık, etli sebze yemeği veya kurubaklagiller tercih edilebilir. Yanında mevsim sebzeleriyle birlikte salata ve tam tahıllı ekmek, bulgur, esmer pirinç, karabuğday veya firik gibi tahıllarla pilav tüketilebilir. 

Ramazan'da tatlı tüketimi nasıl olmalı? 

Tatlı tercihi olarak haftada 2-3 gün sütlü tatlılar, dondurma veya güllaç seçilebilir. Diğer günlerde meyve ve yoğurt ikilisi doğru bir tercih olacaktır.

Egzersiz önemli

Ramazan için en uygun egzersiz zamanı iftar ile sahur arasıdır. 35 dakikalık bir yürüyüş sindirim sistemi konforunu artırır ve kilo kontrolünü sağlar.

Su tüketimine dikkat edilmeli

Gün içerisinde susuz kalındığı için, iftar ve sahur arasında en az 2- 2,5 litre su tüketilmelidir. 

Çay, kahve, meyve suyu tüketimi aşırıya kaçmamalı ve suyun yerini tutmadığı unutulmamalıdır. 

Etiketler Ramazan oruç
Yorumlar
Kalan Karakter 800