Ramazanda sıkça karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri...

Oruç tutarken susuzluk, mide rahatsızlıkları, kilo alımı gibi bir çok sorunla karşılaşabiliriz. İşte bu sorunları yaşamamanız için yapmanız gerekenler...

Güncelleme:

Oruç sırasında gün boyunca kan şekeri ve tansiyon düşüyor. Ayrıca vücut ısısı azalıyor, üşüme, halsizlik, baş ağrısı yaşanabiliyor. Bu nedenle mutlaka sahura kalkılmalı!

Özellikle uzun yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle Ramazan'da dengeli beslenmek çok daha önemli.

Su tüketimi

Su tüketimine dikkat edilmezse vücut su oranı azalarak, su-tuz dengesi bozulduğu için işte verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi yaşanabilir. İftarda azar azar su içmeye başlayarak sahura kadar mutlaka günlük su ihtiyacımızı tüketmeliyiz.

Uzun süren açlık nedeniyle metabolizmanın yavaşlaması ve yetersiz sıvı alımı bazı kişilerde kabızlık sorunu ortaya çıkarabilir. Bunu önlemek için bol posalı beslenmek gerekir.

Sebze ve salata tüketmek önemli

İftarda sebze ve salata tüketimine yer vermek, iftardan sonra tatlı yerine mevsim meyvelerini tercih etmek çözüm olabilir. Hatta kayısı veya erik kompostosu tüketerek hem sıvı alımı hem de posa alımı dengelenebilir. Özellikle hareketsiz kişilerin iftardan sonra yapacağı kısa yürüyüşler hem kabızlığa hem de sindirim sorunlarına iyi gelir. Özellikle uyku öncesi kafeinli içecekler tüketilmemelidir.

Yemekler iyi çiğnenmeli

Ramazan ayı boyunca dengesiz ve sağlıksız beslenen kişilerde başta mide - bağırsak hastalıkları olmak üzere birçok hastalık oluşma riski de artıyor. Yemekleri küçük lokmalar halinde, iyi çiğneyerek ve yavaş yemenin henüz hazır olmayan sindirim sistemi için yardımı büyüktür.

Çorbadan sonra ara verilmeli

İftarda önce çorbayla başlayıp yarım saat ara verdikten sonra ana yemeğe başlamalıyız. Ayrıca yağlı ve ağır besinler tüketilip ardından yatıldığında ciddi reflü ve mide rahatsızlıkları görülebilmektedir. Sahurda yağlı ve ağır besinler yerine daha hafif, yağ oranı düşük, günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından protein içeriği yüksek, kan şekerini hızla yükseltmeyen kompleks şekerlerden oluşan bir öğün olmalıdır.

Sorun yaratan etkenler:

-Sahura kalkmamak

-Sahurda fazla miktarda yağlı besinler tüketmek

-İftarda çok miktarda, çabuk ve çok çeşitte yemek yemek

-Kan şekerini hızla yükselten gıdaları ağırlıklı almak

-Yeteri kadar sıvı tüketmemek.

Sahurda ne yemeli? 

Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Ancak sahurda hafif kahvaltılıklar tüketmekte mide açısından fayda var. Sahurda tüketilen besinlerin miktarı ve çeşidi çok önemlidir. Sahurda yağlı ve ağır besinler tüketildiğinde metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin yağa dönüşümü daha fazla olacaktır.

Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün tüketmek en doğrusudur. Unutulmamalıdır ki tüm gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol sıvı alınmalıdır. 

Ayrıca, sahurdan en az yarım saat ya da bir saat sonra yatılmalıdır. 

İftarda fazla yemek yenmemeli

İftarda fazla miktarda yemek yemek boş olan mideye yüklenilmesine sebep olacaktır. Bu durumda sindirim zorlaşacak, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı oluşacak, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri yaşanacaktır.

Bu nedenle ilk oruç açıldığında hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba, etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime zaman tanıyarak 15-20 dakika sonra az yağlı ya da ızgara et yemeği, kuru baklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilmelidir.

Ramazanda yapılması gerekenler:

- Mutlaka sahura kalkın.

- İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğünde tüketmeyin.

- Bol su için.

- Sütlü tatlılar tercih edin.

- Bolca meyve ve sebze tüketin.

- Haftada iki kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın.

- İftardan 1-2 saat sonra hafif yürüyüş veya biraz egzersiz yapın.

- Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz.

- Yavaş yiyin ve mutlaka iyice çiğneyin.

Etiketler Ramazan oruç
Yorumlar
Kalan Karakter 800