Neden kahvaltı yapmalıyız?

Türk kahvaltısı; protein, karbonhidrat, kalsiyum, diyet lifi, vitamin ve mineral açısından inanılmaz dengeli bir besin çeşitliliğine sahip bir öğün. Dünyada sağlık açısından kıyaslayacağımız bir alternatifi bile yok. İşte kahvaltının faydaları…

1 4 KAHVALTI OBEZİTEDEN DE KORUYOR
KAHVALTI OBEZİTEDEN DE KORUYOR

Yumurta, peynir, zeytin, ekmek, domates, salatalığın bir arada yenilerek doygunluk hissini artırıp güne başlatan kahvaltı, günlük kalori alımının azaltılmasına destek olur. İçerdiği protein ve diyet lifleri sayesinde beslenme kalitesinin artmasına yardımcı olduğu, bir sonraki öğünler arasında insülin hassasiyetini geliştirerek diyabet riskini azaltabildiği, obeziteden koruduğu bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir.

2 4 KAHVALTIDA YAĞ VE ŞEKER ÇOK TÜKETİLMEMELİ
KAHVALTIDA YAĞ VE ŞEKER ÇOK TÜKETİLMEMELİ

Kahvaltıda yüksek yağ ve yüksek şeker tüketiminin ateroskleroz gelişimini hızlandırabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Vücudumuz uyanık olduğunda, güne başlarken karaciğerde glikojen depolamayı, kolesterol sentezlemeyi ve safra asitleri üretmeyi hızlandırmaktadır. Pankreas, insülin üretmeye, yağ depolamaya ve adinopektin üretmeye, kaslarda yağ asitleri sentezini arttırmaya yönelik çalışmaktadır. Kahvaltıda yüksek yağlı ve şekerli bir öğün içeriğini yemek ve bunu düzenli olarak yapmak damarlarda kolesterol birikmesini, karbonhidratların yağ deposu olarak organlarda depolanmasını kolaylaştırmaktadır.

3 4 AMERİKAN KALP BİRLİĞİ BİLİMSEL KOMİTESİ RAPORU
AMERİKAN KALP BİRLİĞİ BİLİMSEL KOMİTESİ RAPORU

2017 yılında yayınladığı raporu güncelleyen Amerikan Kalp Birliği Bilimsel Komitesi Raporu, özellikle kahvaltı öğünü üzerine mevcut bilimsel veriler doğrultusunda şu önemli sonuçlar üzerinde durulması gerektiği vurguluyor.

 

-Düzenli kahvaltı yapmamak, kardiyovasküler hastalık risk faktörleri olan LDL ve HDL kolesterol ve trigliseritlerde bozulmaya neden olur.

-Kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 20-30 artırır.

-Kan basıncı konrolünde sorun yaratabilir.

4 4

-Glikoz metabolizmasını bozarak HbA1C ve açlık kan şekerini yükselterek gün boyu hiperglisemide kalınmasına neden olabilir.

-Diyabet gelişimini yüzde 20 artırır.

-Kilo alımına neden olur.

Prof. Dr. Erkan TOPUZ

Yorumlar
Kalan Karakter 800