Ebeveyn, Çocuk ve Para İlişkisi

Çocuklar hepimizin en değerli varlıkları. Her biri hem bugün hem de gelecek için atılan en değerli tohumlar.

Çocuklar hepimizin en değerli varlıkları. Her biri hem bugün hem de gelecek için atılan en değerli tohumlar. Peki geleceği belirleyecek bu fideleri bugün nasıl besliyoruz? Bilinçli bir şekilde hareket ediyor muyuz? 

Gündelik hayatta her köşe başında, hatta bugünlerde kargo elemanlarına her kapıyı açtığımızda bile karşımıza çıkıyor ‘para’ konusu. Alışverişin, sağlığın, eğitimin, barınmanın, beslenmenin yani hayatın ve yaşamanın yolu paradan geçiyor. Bu materyelleşmiş dünyada da çocuklarımızı, paranın nasıl yönetileceğine dair bilinçlendirmek de biz ebeveynlere düşüyor.

Uzmanlar, ebeveyn ve çocuk ilişkisinde paranın ne olduğunun ve ne için ne şekilde kullanıldığının çocuklara öğretilmesi gerektiğini savunuyor. Peki nasıl? 

Çocuklarımıza her istediğini elbette almamalıyız. Fakat bunun sebebini para üzerinden değil mantıklı açıklamalarla destekleyerek anlatırsak, gelecekte paranın bir amaç değil araç olduğunu anlamaları çok daha kolay olacaktır.

Örneğin bir oyuncakçıda çocuğunuza ‘paramız yok, onu alamayız’ dediğinizde, çocuk için paranın kıymeti artar hatta gelecek için kaygı oluşturur. Çocuk ‘paramız yok, güvende miyiz?’ sorgusunu ilk orada öğrenir. Oysa alınacak her ne ise, evde muadili olduğundan, bu ay için yaptığımız planların dışında kaldığından veya mantıklı başka bir açıklamayla da ifade edilebilir. Bu durum çocuklarda oyuncak, yani mutluluk ve tatmin eşittir para ilişkisi yerine sebep sonuç ilişkisini güçlendirir.

İlerleyen yaşlarda çocuklarımıza düzenli olarak vereceğimiz harçlıklar, onların hayatta kendi ekonomilerini sağlamaları için atacağı ilk adım olur. Kendi İstekleri ve kendilerine ait bir miktar para yani harçlıkları ile ister istemez onları, planlama yapmaya teşvik etmiş oluruz. İşte birikim yapmanın ilk adımı tam da burada başlar. Harçlığını yönetme ve nasıl harcayacağına karar verme süreci çocuğun sorumluluğunda olursa, istek ve ihtiyaçlarının planlamasını bugün yapabilen çocuk gelecekte de ekonomik planlamasını kolayca yapabilir.

Çocuklara paranın anlamı öğretilirken, aile fertleri onlar için yaptıkları fedakarlıkları dile getirmemelidir. Bu çocukta suçluluk duygusu yaratabilir. Çocuklar gözlemleyerek öğrenir, tüm imkanlarını çocukları için harcayan ebeveynler aslında çocuğun bu farkı kavrayamayacağını zanneder. Ama bu durum sonraki dönemlerde çocukta yük oluşturabilir. Dolayısıyla aile içi maddi dağılım da orantılı olmalıdır.

Her şeyden önce çocuklara ömür boyu taşıyacakları bir yük yüklememek, kaygılandırmamak, aynı zamanda kendileri için yapılan maddi fedakarlıkları dile getirmemek gerek. Ve en önemlisi onlara paranın bir amaç değil araç olduğunu anlatarak, gelecekte paralarını nasıl yöneteceklerini bilen, mutlu bireyler olarak yetiştirmemiz mümkün olur.

Finansal İyilik Hali’ne Giden Adımlar‘’Finansal İyilik Hali’’ finansal olarak huzurlu yaşamanın anahtarı. Hadi adımları takip edin:

 

 

Etiketler Çocuk ve Para
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Pınar Özdemir
Konular çok ilgi çekici ve okuması çok keyifli👏👏👏
Fethi Denizmen
Para konusunu çok güzel analiz etmişsin tam Para Durumu yazısı.! Çocuk para ve ebeveyn üçgeni anlatımı super Çok gerçekci ve dogru yönlendirme. Çocuk, mutlululuk, tatmin para.👍 Çocuğa paramız yok demek çocukta alt beyinde ufak çaplı çıkarılamaz travmatik bilgi son paragrafta etkili! Tebrikler Nazlıhan, İyi yoldasın yazarlıkta.
Gonul Denizmen
özen sabır öngörü ve emek eşittir Nazlıhan👏