Çocuğunuza Verebileceğiniz En İyi 2 Karne Hediyesi: Kökler ve Kanatlar

Karne heyecanı başladı, okullar kapanıyor. Bu uzun tatili verimli değerlendirmek için plan yapmak da anne babalara düşüyor. Onlara vereceğimiz iki kanat hediyesi var.

Derslerinde başarı göstermek çocuğun temel sorumluluğu. İyi not aldığı için ödüllendirmeye gerek yok.

İste çocuğunuza verebileceğiniz en güzel iki hediye:

1. Kökler: Nereden geldiklerini bilsinler, bununla barışık olsunlar. Aileniz, soyunuz, değerleriniz, inançlarınız. Ağaç, köklerinden beslenir.

2. Kanatlar: Bağımsız bir birey olarak kendi kanatlarıyla uçabilsinler. Bunun için iki kanat lazım. Dayanıklılık ve beceriklilik.

Dayanıklılık

Hayat bir mücadele. Onları korumak, her dediğini almak/yapmak yerine hayatın acısı tatlısını anlamalarına izin verin. Bakın, mutlaka bir gün ağlayacaklar. Hangimiz ağlamadık ki? Ona “Seni ben mi ağlatayım, başkaları mı?” diye sorun. 

Beceriklilik

Çocuk, her durumda üretebilmeli ve bereket yaratabilmeli. Zoru kolaya çevirebilmeli. Onda sürekli bir öğrenme ve öğrendiği ile fayda üretme aşkı oluşmasını sağlayın.

SORUMLULUK

Odasını toparlamakla sınırlı kalmasın, belirli alanlarda sorumluluk onda olsun. Örnek; faturadan tasarruf. ortak tasarruf hedefleri belirleyin, elektrik faturasındaki tasarruf miktarı onun harçlığı olsun.

PLAN VE BÜTÇE

Çocuklarınızla para konularını mutlaka konuşun ama onu endişelendirmeden. Yaz tatiliniz ve yapacağınız aktiviteler için plan yapın ve bütçe belirleyin. Bütçesini aşan durumlarda cevabınız “Paramız yok” değil, “Planımızda yok” olmalı.

HELİKOPTER AİLE OLMAYIN

Çocuklarınıza sahip olmak istedikleri için emek sarfetmesi gerektiğini öğretin. Bir tanıdığınızın yanında ya da mahalle bakkalında kısa süreli çalışsın. Bırakın risk alsın, yanlış yapsın. Ter döksün.

KEYİFLİ, HESAPLI ZAMAN GEÇİRMEK İÇİN

■ En sevdiği arkadaşıyla belediyenin ücretsiz çocuk tiyatrosuna götürün.

■ Mutfak alışverişine gidin, yemek yapın.

■ İnternetten kodlama öğrenin. (En değerli lisan.)

■ Müzeleri gezin, oralarda neler hissettiğini videoya kaydetsin veya yazsın. Kendi tatil kitabını oluştursun.

■ Bayramda Darülaceze gibi kurumlara gidip el öpsün. Vakıfta çalışsın. Vermeyi, iyilik yapmayı öğrensin.

PARA VE NEFS

Ramazan’ın bize kattığı değerlerden biri de nefse hakim olmak. Yalnızca oruç tutarak değil, hırslardan, aşırı tüketim alışkanlığından da arınmak gerekiyor. İsteklerimiz hiç bitmeyecek. Paranın satın alamayacağı şeyleri hatırlatmak istedim. Parayı baştacı yapmayalım.

1. Zaman

2. İtibar

3. Vicdan

4. Yetenek

5. Merhamet

6. Nefs

7. Aile sevgisi, görgüsü ve değerleri

ÇÖZÜME ODAKLAN

SORU: Bir türlü bütçeyi tutturamıyorum. Gelirim 2750 lira. Kredi ödemem 1200, faturalar 150, bireysel emeklilik 130, benzin 200 lira. Kalanın nereye gittiğini bilmiyorum. Borçlanmadan harcamak istiyorum. ● Sevgi

CEVAP: Soruna değil, çözüme odaklan. Kağıdı, kalemi al, aylık giderini kategorize et. Bütçe yap. Borç, kira, mutfak, ulaşım, tatil, faturalar, sağlık, eğitim, kıyafet, kişisel bakım, ev eşyası, eğlence/kültür. Hepsi için limit koy ve sadık kal. Harcama yaparken ‘istek mi, ihtiyaç mı’ diye ayır.

Görsel kaynak: Thomas Koch / Shutterstock.com

Yorumlar
Kalan Karakter 800