Kilometre sahteciliği nasıl anlaşılır?
Yapılan araştırmalara göre 5 yaşından büyük 150 bin kilometrenin altındaki her 10 araçtan 4’ünün kilometresiyle oynanıyor. Kilometre sahteciliğini ortaya çıkarmaksa pek de kolay değil. İşte kilometre sahteciliğini anlama yolları...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlOtomobil kilometre sahteciliği, bir aracın gerçek kilometre değerinin değiştirilmesi veya manipüle edilmesi anlamına gelir. Bu, aracın daha az kilometre yapmış gibi gösterilmesiyle, fiyatının yükseltilmesine veya aracın değerinin daha yüksek gösterilmesine neden olabilir. Bu nedenle, bir araç satın almadan önce kilometre sahteciliği konusunda dikkatli olunmalı.
Eğer ortalama 150 bin kilometrenin altında bir aracın farlarında sararma, kaputta ya da ön camda çok fazla tahribat varsa kilometreden şüphelenmek gerekiyor.
Kilometre sahteciliğini anlamak için aşağıdaki ipuçlarına dikkat edebilirsiniz:
Araçtaki genel aşınma ve yıpranma: Araçta kilometre sahteciliği varsa, bu genellikle aracın diğer parçalarının aşınma ve yıpranmasıyla uyumsuz olabilir. Örneğin, aracın direksiyon simidi, pedal kauçukları, koltuklar ve kapı kolları normalden daha aşınmış veya yıpranmış görünebilir.
Servis geçmişi: Araçtaki bakım kayıtlarını kontrol etmek, gerçek kilometre değerinin doğruluğunu teyit etmek için önemlidir. Bir aracın kilometresi gerçekten düşürüldüyse, bakım kayıtları normalden daha az gösterilebilir veya kilometre değeri değiştirildiği için tutarsız olabilir.
Lastikler: Lastikler, aracın kilometresi hakkında bir fikir veren bir başka unsur olabilir. Normal bir araba lastiği, yaklaşık 50.000 kilometre kadar dayanır. Dolayısıyla, 20.000 kilometrelik bir araçta hala orijinal lastikler varsa, kilometre sahteciliği olabilir.
Araç geçmişi: Araç, birden fazla sahibi varsa, her sahibin kilometre kaydı ve geçmişi kontrol edilmelidir. Bu, aracın kilometre sahteciliğiyle ilgili tutarsızlıkları ortaya çıkarabilir.
Araç test sürüşü: En güvenilir yöntemlerden biri, aracı test etmek için bir test sürüşü yapmaktır. Aracın sürüş dinamiği, motorun performansı ve kilometre sayacının doğruluğu, test sürüşü sırasında daha iyi anlaşılabilir. Kilometre sahteciliğini tespit etmek, bazen zor olabilir, ancak yukarıdaki ipuçlarına dikkat ederek, daha iyi bir fikir edinebilirsiniz. Ayrıca, aracın kilometre değerini tespit etmek için, aracın tarihçesini kontrol etmek, bakım kayıtlarını incelemek ve diğer araştırmalar yapmak da önemlidir.
Dolandırıcıların sayaç üzerinden ya da ABS beyninden gelen iletileri keserek kilometreyi düşürme yöntemine başvurduklarını belirten Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre de, “Koltuk döşemeleri, cam ve klima kumandaları, vites topuzu, direksiyon simidi, gibi detaylara mutlaka dikkat edin ve bir araç alırken araçtan önce sahibinin araca karşı tutumunu inceleyin. Şüphelendiğiniz takdirde mutlaka kurumsal bir ekspertiz noktasında kilometre tespiti yaptırın.” uyarısında bulunuyor.