Yaşamından ve Finansal Alışkanlıklarından Memnun Musun? Değilsen Değiştir, Hayatın Değişsin!
Denir ki alışkanlıklarını değiştir, hayatın değişsin. Gerçekten değişir mi, ya da gerekli mi? Öyle ya kitap bile yazılmış: “Change Your Habits, Change Your Life” diye. Peki kişi memnunsa hayatından, niye değiştirsin? Haklı bir soru değil mi bu?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEğer mevcut alışkanlıkların sana iyi geliyorsa, seni mutlu, huzurlu ve dengede tutuyorsa bunları değiştirmen için bir sebep yok. “Alışkanlıklarını değiştir, hayatın değişsin” sözü genellikle bir şeyler yolunda gitmiyorsa ya da daha iyisi mümkünse ortaya atılır.
Alışkanlıklarını Değiştir, Hayatın Değişsin
Ama sen zaten halinden memnunsan, hayatın rayındaysa, neden sırf bir şeyleri “değiştirmek uğruna” değiştiresin ki? O zaman bu söze şöyle bir ek yapılabilir: “Alışkanlıklarını ancak seni rahatsız eden bir şey varsa değiştir. Mutluysan, yaşa gitsin.” Senin için hangi alışkanlıklar “kalmalı” ve hangileri “değişse iyi olurdu”, düşündüğün oluyor mu? Yoksa tam olarak memnun musun şu anki halinden?
Alışkanlık dediğimiz nedir sorusuna herkesin rahatlıkla cevabı vardır da yine de kısaca ifade edersek, “Alışkanlıklar her gün belirli durumlar oluştuğunda o durumlar karşısında aldığımız küçük kararlar ve bu kararları takiben gerçekleştirdiğimiz ve otomatik hale gelen davranışlarımız, bir bakıma tekrarlı refleksler gibi de denilebilir. Günlük rutin hareketler, yaptığımız şeyler... Düşünmeye gerek duymadan yaparız zaten.”
Alışkanlıklarını ne zaman değiştirmelisin?
Kariyerinde, ilişkilerinde, aile hayatında veya finansal durumunda bir yaşam zorluğuyla karşılaştığında, bu genellikle bir rota değişikliğinin gerekli olduğunun göstergesidir.
Birçok alışkanlık uzun vadeli hedeflere ulaşmana yardımcı olur. Sağlık ve zindelik, düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve yeterli uyku gibi sağlıklı alışkanlıklar fiziksel ve ruhsal iyiliğe katkıda bulunur. Alışkanlıklar hedeflerine ulaşmana yardımcı olmanın yanı sıra hayatına bir yapı, kontrol ve hatta anlam duygusu da sağlayabilir.
Alışkanlıklarını değiştirmen gereken zamanlar genellikle şu işaretlerle kendini belli eder:
- Olumsuz sonuçlar veriyorsa: Fiziksel ya da zihinsel sağlığına zarar veriyorsa (örneğin, düzensiz uyku, sağlıksız beslenme, aşırı ekran kullanımı...).
- Hedeflerine ulaşmanı engelliyorsa: İlerlemeni yavaşlatıyorsa ya da seni geride tutuyorsa (odaklanamama, sürekli erteleme...).
- Sana artık hizmet etmiyorsa: Eskiden işe yarayan bir alışkanlık şimdi seni strese sokuyor, sıkıyor ya da gelişimini durduruyorsa.
- Hayat koşulların değiştiyse: Yeni bir iş, taşınma, ilişki gibi hayatındaki büyük değişiklikler eski alışkanlıkların artık uyumsuz olmasına neden olabilir.
- İçten bir rahatsızlık hissediyorsan: Kendini sürekli huzursuz, tükenmiş ya da tatminsiz hissediyorsan, bazı alışkanlıklarının bu duruma katkısı olabilir.
Hayatın genel akışı ve başarılı bir finansal gelecek için iyi alışkanlıklar:
Seni yolda tutan iyi alışkanlıklar temelde istikrar, bilinç ve öz disiplin üzerine kurulur. İşte güçlü etkileri olan bazı alışkanlıklar:
Hayat Çabanda Yolda Tutan Alışkanlıklar
- Günlük planlama ve önceliklendirme: Hedeflerini küçük adımlara bölmek ve öncelikli işleri yaparak ilerlemek.
- Sabah rutini oluşturmak: Zihinsel berraklık ve motivasyon için güne bilinçli başlamak (spor, meditasyon, okuma gibi).
- Sürekli öğrenme alışkanlığı: Kitaplar, kurslar
- Erken kalkmak: Gününü daha verimli ve kontrollü yönetmek.
- Kendini düzenli değerlendirmek: Haftalık ya da aylık olarak ne kadar ilerlediğini gözden geçirmek.
Finansal Gelecekte Yolda Tutan Alışkanlıklar
- Gelir-gider takibi yapmak: Nereden ne kadar geldi, nereye ne kadar gitti net olarak bilmek.
- Bütçeleme alışkanlığı: Her ay için hedefli harcama yapmak.
- Otomatik birikim: Gelirin belli bir yüzdesini doğrudan birikime veya yatırıma ayırmak.
- İhtiyaç–istek ayrımı yapmak: Harcamaları mantıklı ve uzun vadeli düşünerek yönetmek.
- Finansal okuryazarlık geliştirmek: Yatırımlar, faiz, enflasyon gibi konuları öğrenmek ve bilinçli kararlar almak.
- Finans hakkında bilgi edinerek ve para durumunuza gerçekçi bir şekilde bakarak para konusunda akıllı olmaya çalışın. Finansal geleceğini planlayın ve kendiniz için hedefler belirleyin. Bir hayat arkadaşınız varsa, tam ortak olun ve hedeflerinize ulaşmayı öğrenmenin doyumunu birlikte yaşayın.
- Korkuların seni ele geçirmesine izin verme. Korku içgüdümüzün bir parçası, bazı insanlar yatırım hataları yapmaktan çok korkarlar.
- Dikkatli planlama yapmadan hiçbir yere varamazsın. Bir plan olmadan hayallerini nasıl gerçekleştireceğini bekleyebilirsin? Önemli hedeflerinizin bir listesini yapın.
- Hayatta ne olacağını asla bilemeyeceğin için, eşinle birlikte mali durumunuzu açıkça ve dürüstçe tartıştığınız bir acil durum planlamalıdır. En şefkatli aktivite, mali durumunuzu ve bilginizi birbirinizle paylaşmaktır.
Suadiye