Zorunlu Lise Eğitiminde Değişiklik İddiası: Üç Farklı Model Bulunuyor! 4+4+4 Sistemi Değişecek Mi?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye'deki 4 yıllık zorunlu lise eğitimine yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalıştığı iddialarıyla gündemde. Peki 4+4+4 sistemi değişecek mi? İşte konuyla ilgili detaylar:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlMEB, Türkiye'deki 4 yıllık zorunlu lise eğitimine yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalıştığı iddialarıyla gündemde. Mevcut 4+4+4 sisteminin lise kademesine, özellikle 3. ve 4. sınıflara daha esnek bir yapı getirilmesi hedefleniyor. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, MEB'in 12 yıllık zorunlu eğitimin son dört yılını kapsayan lise eğitimi için çeşitli modelleri değerlendirdiği belirtiliyor. Bu düzenlemenin temel amaçlarından birinin, eğitimi şekillendiren ve öğrenciler üzerinde baskı oluşturan merkezi sınavların etkisini azaltmak olduğu ifade ediliyor.
Masada Üç Farklı Model Bulunuyor
Edinilen bilgilere göre, MEB'in konuyla ilgili olarak masasında üç farklı model üzerinde durduğu öne sürülüyor:
- 3+1 Modeli: Bu modele göre, lise eğitimi üç yıla indirilebilir ve 12. sınıf tamamen üniversite sınavına hazırlık yılı olarak yapılandırılabilir.
- 2+2 Modeli: Bu modelde ise lise eğitiminin ilk iki yılını (9. ve 10. sınıfları) tamamlayan öğrencilere lise diploması verilebilir. Akademik olarak ilerlemek isteyen öğrenciler ise iki yıl daha eğitim alarak lise eğitimlerini tamamlayabilirler.
- Yaş Modeli: Lise eğitimindeki zorunluluğun yaş temelli olarak yeniden düzenlenmesi de öneriler arasında yer alıyor. Bu kapsamda, 16 yaşını bitiren öğrencilerin zorunlu eğitim kapsamından çıkarılması veya lise eğitiminin tamamının zorunluluk olmaktan çıkarılması gibi seçenekler değerlendiriliyor.
Lise eğitimiyle ilgili bu çalışmaların önümüzdeki dönemde yapılacak Kabine Toplantısı'nda ele alınması bekleniyor. Konuyla ilgili resmi bir açıklama yapıldığında detayların netleşmesi öngörülüyor.