İkinci el oto pazarında satışlar arttı! İşte eylül ayındaki ikinci el otomobil satışları...

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar, Eylül ayında bir önceki aya göre yaklaşık %12 artarak 141,508 adede ulaştı ve aynı dönemde araç fiyatları %2.59 düşüş gösterdi.

Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporuna göre, Eylül'de önceki aya kıyasla 17,829 adet daha fazla kurumsal ilan yayınlandı ve Eylül 2022'ye göre 36,207 adet daha fazla ilan görüldü.

Eylül ayında toplam 378,274 kurumsal ilan içindeki araçların %37'si (141,508 adet) satıldı. Bu satışlar, ağustos ayına göre %12 ve geçen yılın aynı ayına göre %4 arttı. Yılın ocak-eylül döneminde ise 2022'nin aynı dönemine göre satışlarda %12 artış kaydedildi.

En çok dizel otomobiller satıldı

İkinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satılan ilk 32 markanın 253 modeline ait 135,803 ilanın fiyat değişimleri incelendi. Analize göre, eylülde bu pazarda perakende fiyatlar bir önceki aya göre %2.59 düştü. Motor tipine göre değerlendirildiğinde, dizel otomobiller 85,017 adet satışla en yüksek paya sahipti. Dizel otomobilleri, 49,152 satışla benzinli ve 3,400 satışla oto gazlı otomobiller takip etti. Hibrit otomobil satış sayısı 3,139, ikinci el elektrikli otomobil satış sayısı ise 800 oldu. Eylül 2022'de ise 525 adet ikinci el elektrikli otomobil satılmıştı, bu da geçen yılın eylül ayına göre %52.38 artışı temsil etmektedir.

Geçen ay satılan binek araçların %39.1'i C segmenti araçları oluşturdu. Eylül 2022'ye göre F ve S segment araçların satışlarının toplam binek araç satışı içindeki payı arttı. Eylül ayında ağustosa göre ise A, D ve E segmentlerinin satış payında artış gözlemlendi.

Makine öğrenmesi, yapay zeka ve büyük verinin birleşmesinden oluşan iş zekası seti Indicata, Türkiye'deki ikinci el çevrim içi araç pazarını tarayarak günlük 450 binden fazla ikinci el araç datasını analiz ediyor. Raporda yer alan satış verileri, ikinci el ticareti yapan 40 binden fazla kurum ve kuruluşun çevrim içi pazarda verdikleri ilan verilerine dayanıyor. Bunlar arasında Sahibinden, Arabam, Letgo ve VavaCars gibi listeleme sitelerinin yanı sıra kurumsal ikinci el web siteleri, Leaseplan, Intercity ve Otokoç gibi yüksek adetli satışların gerçekleştiği kurum ve platformlar yer alıyor. Rakamlara bireysel araç ilanlarına ait veriler dahil edilmiyor.

Kurumlar neden ilanları geri çekiyor?

Çevrim içi platformda ikinci el ticareti yapan kurumlar, iki sebep nedeniyle satışa sundukları araçların ilanlarını geri çekiyor. Birincisi, değişen pazar koşullarına göre ilandaki araçların fiyatını revize ederek ilanı yeniden yayınlıyorlar. Söz konusu ilanların ne zaman yeniden yayınlandığı da Indicata tarafından takip ediliyor. İkinci olarak, ticaret yapan kurum, aracını sattığı için ilanı kaldırıyor ve yeniden satışa sunacağı bir aracının ilanını yayınlıyor. Bu ikinci grup araç ilanları, yani ilan tamamen kaldırılan araçlar "satış" olarak kabul ediliyor.
 

Etiketler ikinci el
Yorumlar
Kalan Karakter 800