İkinci el online otomobil pazarında satışlar arttı

Sahibinden.com'un verileri kullanılarak oluşturulan 'Otomobil Piyasası Görünümü' raporuna göre, ocak ayında satılık otomobil ilanları yüzde 1 azalırken, satılan otomobil sayısı yüzde 3,5 arttı.

Güncelleme:

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından hazırlanan rapor, sahibinden.com'da yayınlanan ilanlardan elde edilen verileri kullanarak ikinci el otomobil piyasasının genel durumunu, fiyatlarını, arz ve talep dengesini; araç sınıflarına, yaş gruplarına ve yakıt türlerine göre analiz etti.

Rapora göre, satılık otomobil reel fiyatı 2023 yılı Ocak ayına göre yüzde 8,5, bir önceki aya göre ise yüzde 6 düştü. Ayrıca, otomobil cari fiyatı geçen yılın ocak ayına göre yüzde 50,9 artarken aralık ayına kıyasla değişmedi.

Otomobil piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlenen satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı 0,8 puan artarak yüzde 17,7 oldu. Bu artışın detayları incelendiğinde, ilan sayısı azalmasına rağmen satılan otomobil sayısının arttığı görüldü.

Enflasyondan arındırıldığında, otomobil ortalama reel fiyatının yedi aydır düşüş gösterdiği belirlendi. Mayıs ayındaki yüzde 47,9'luk artış oranı, takip eden aylarda sürekli azalarak ocakta yüzde 8,5'e geriledi.

Ortalama otomobil fiyatı ne kadar? 

Otomobil fiyatları ve fiyatlardaki yıllık artış oranı da düşüş eğilimini sürdürdü. Ortalama otomobil fiyatı, önceki üç aydaki düşüşün ardından ocakta neredeyse değişmeyerek 860 bin 443 TL oldu, aralıkta ise 860 bin 480 TL idi.

Otomobil talep endeksi, kasım ve aralık gibi ocakta da yükselerek, 2024 Ocak'ta önceki aya kıyasla yüzde 5,6 artarak 98,3 oldu.

Satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı, bir önceki aya göre 0,8 puan artarak yüzde 17,7'ye ulaştı. Bu artışın nedeni incelendiğinde, satılık otomobil ilan sayısının yüzde 1 azalmasına rağmen satılan otomobil sayısının yüzde 3,5 arttığı ortaya çıktı.

Otomobil piyasasının bir diğer canlılık göstergesi olan kapatılan ilan süresi, diğer göstergelerin aksine yedinci ayda da artarak, 2024 Ocak ayında bir önceki aya kıyasla 0,3 gün daha fazla olarak 25,1 gün oldu.

Etiketler ikinci el
Yorumlar
Kalan Karakter 800