Kripto dünyası için 2022 nasıl geçti?

Kripto varlıklar için 2022 yılı zorlu bir yıl oldu. Artan güvenlik ihlalleri ve üçüncü taraf hataları, dijital mülkiyet güvenliğine olan ihtiyacı artırdı. Kritik dijital varlık güvenliğinde 2022 yılında kripto dünyasında yaşananları sizler için derledik…

1 11 KRİPTO’DA 2022’DE YENİ BİR ÇAĞIN TEMELLERİ ATILDI
KRİPTO’DA 2022’DE YENİ BİR ÇAĞIN TEMELLERİ ATILDI

Kripto varlıklar için zorlu bir yıl olan 2022’de rekor sayıda hack yaşandı. Önde gelen merkezi kuruluşlar kötü yönetim sebebiyle çöktü.

Kritik dijital varlık güvenliğinde dünya lideri olan Ledger’ın CEO’su Pascal Gauthier, geçtiğimiz yıl boyunca sektörde yaşanan problemleri sıralayarak, bu gelişmelerin dijital güvenlik ve mülkiyet için yeni bir çağın temellerini atmaya yol açtığını ifade etti.

2 11 KRİPTOLAR İÇİN 2022 ÇILGIN BİR YIL OLDU
KRİPTOLAR İÇİN 2022 ÇILGIN BİR YIL OLDU

Kriptolar için 2022 yılının çılgın bir yıl olduğunu söyleyen Pascal Gauthier, “Rekor sayıda hack yaşandı ve önde gelen merkezi kuruluşlar kötü yönetim sebebiyle çöktü. Tüm bu olaylar dijital güvenlik ve mülkiyet için yeni bir çağın temellerini attı.

  “Buradan almamız gereken dersler açık ve net. Kriptolar merkeziyetsiz ve şeffaf bir nitelikte icat edildi, kötü yönetimlere veya hack saldırılarına maruz kalabilecek merkezi kuruluşlara bağlı olmak için değil. Bankalara güvendiğinizde, bankanız iflas ederse paranızı bir daha göremezsiniz. Self-custody (bireysel kontrol) işte bu yüzden çok önemli.

 Web 3.0’ın en büyük vaadi, herkesin erişip denetleyebileceği dağıtılmış ağlardan oluşan bir dijital dünyanın kapılarını açmak. Bu güven devriminin, başlarını belaya soktuklarında token’larınızı donduran üçüncü taraflarla alakası yok” açıklamasında bulunarak geçtiğimiz yıl yaşanan gelişmeleri sıraladı.

3 11 OCAK - MART: Merkezi Borsa Hack’leri ve Tüketici Gizliliği Tehditleri Gerçekleşti
OCAK - MART: Merkezi Borsa Hack’leri ve Tüketici Gizliliği Tehditleri Gerçekleşti

Geçtiğimiz yıl bazı merkezi borsaların güvenlik açıklarına engel olamaması sebebiyle önemli ölçüde fon kaybı yaşandı. Avrupa genelinde geniş bir finansal gözetim rejimi başlatacak ve insanların, dijital varlıklarını güvenle korumak için kullandığı kişiye özel cüzdanların çökmesine neden olacak olan Fon Transferi Regülasyonu (FTR) uygulamaya konmadı.

Kişilerin ve kurumların ihtiyaçlarına en uygun teknolojiyi seçme özgürlüğüne sahip olmaları gerektiğini söyleyen Pascal Gauthier, tüketici gizliliği ile finansal özgürlük için önemli bir kazanım elde edildiğini ifade etti.

4 11 NİSAN - MAYIS: Dijital Varlık Güvenliğinin Önemi Anlaşıldı
NİSAN - MAYIS: Dijital Varlık Güvenliğinin Önemi Anlaşıldı

Kripto dünyasında nisan-mayıs ayında dijital varlık güvenliğinin önemi arttı. En çok endişe veren alanlardan biri de farklı blok zinciri ağlarının birbirleriyle bağlantı kurmasını sağlayan blok zinciri köprülerinin güvenliği oldu. Ronin (Axie Infinity) gibi popüler köprülerden bazıları hack’lendi ve kayıplar neredeyse 2 milyar doları buldu.

Terra Luna: Üçüncü Taraftaki Çöküş Dünyayı Ayı Piyasasına Soktu

 Dolara sabitleme için kullanılan çapayı kaybeden Terra Luna’nın fiyatı çöktü ve kripto piyasası genelinde büyük bir dalga yarattı. Bu durumun hızlı giden piyasaya ait bir sorun olduğunu ve dünyanın böyle işlemediğini bilmek gerektiğini aktaran Gauthier, “Böyle zamanlarda piyasa gerçek pozisyonları yeniden değerlendiriyor ve genellikle daha sağlıklı bir büyümenin temellerini atıyor. Krizler, yeni başlangıçlar yapmak için harika zamanlardır ve biz de böyle zamanlarda temel hizmetlerimize ve topluluklarımıza odaklanırız” diyerek görüş bildirdi.

5 11 HAZİRAN – TEMMUZ: Üçüncü Taraf Çöküşleri Yaşandı
HAZİRAN – TEMMUZ: Üçüncü Taraf Çöküşleri Yaşandı

Kripto dünyası haziran ayına çöküşlerle girdi. Piyasadaki en büyük kripto borç verme platformlarından biri olan Celsius Network tüm çekimleri, takasları ve varlık aktarımlarını durdurduğunu açıklarken Bitcoin durumunu korudu.

Buna sebep olarak “sıra dışı piyasa koşullarını” gösteren şirket, topluluğuna yaptığı duyuruda “nihai amacının likiditeyi stabilleştirmek ve en kısa süre içerisinde çekimleri, takasları ve hesaplar arası aktarımları yeniden açmak” olduğunu belirtti.

Piyasaların çöküşü ve TerraUSD stabil coin’inin yerle bir olmasının ardından, kripto piyasasındaki merkezî kuruluşlardan bazıları bu protokol yüzünden yaşananlara ağır bir şekilde maruz kaldılar. Temmuz ayında önce Celsius, ardından da Three Arrows Capital (3AC) gibi önemli piyasa oyuncuları iflaslarını duyurdu.

6 11 AĞUSTOS: Tarihi Bir Yaptırım Kullanıcı Gizliliğini Tehdit Etti
AĞUSTOS: Tarihi Bir Yaptırım Kullanıcı Gizliliğini Tehdit Etti

Kripto dünyasında Ağustos ayında tarihi bir kullanıcı gizliliği tehditi yaşandı. ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Dairesi (OFAC), otonom ve Eth-tabanlı akıllı sözleşme karıştırıcısı Tornado Cash’e yaptırım uygulama kararı aldı. Bu yaptırım kararı sonrasında, doğal olarak Web 3.0 tartışmalarının merkezine gizlilik oturdu.

7 11 EYLÜL: Kullanıcı Gizliliği İhlalleri Yaşandı
EYLÜL: Kullanıcı Gizliliği İhlalleri Yaşandı

Kripto dünyasında eylül ayından bir hack olayı daha yaşandı. Kripto piyasasındaki önemli oyunculardan biri olan Wintermute’un DeFi operasyonlarına 160 milyon dolar değerinde saldırı düzenlendi.

Pascal Gauthier “Her hafta hack olayları yaşanırken dijital varlıklarınızın güvende olduğundan nasıl emin olacaksınız? Web 3.0 değerlerinizi, cebinizdeki akıllı telefonunuzdan ve masanızdaki bilgisayardan yönetmeye devam ettiğiniz sürece hack saldırılarına karşı açık olduğunuzu bilmelisiniz. Bu cihazlar Web 2.0 için yapıldı. Web 3.0 için değil” ifadelerini kullandı.

8 11 EKİM: SBT’ler Dijital Kimliğin Geleceği Olabilir mi?
EKİM: SBT’ler Dijital Kimliğin Geleceği Olabilir mi?

Kripto dünyasında ekim ayında yaşanan gelişmelerin başında, Soulbound Token (SBT)’ların gelecekte dijital kimliklerin alacağı form olabileceği ön görüldü. Bu NFT’ler, aktarılamaz ancak iptal edilebilir bir niteliğe sahip oldukları için son derece özgünler. SBT’ler sonsuza dek adres sahibine ait oldukları için yakın gelecekte merkeziyetsiz kimlik konusunda önemli bir rol oynayabilecekleri düşünülüyor.

9 11 BNB Chain ve Coinbase Devasa Saldırılara Maruz Kaldı
BNB Chain ve Coinbase Devasa Saldırılara Maruz Kaldı

BNB Chain devasa bir saldırıya maruz kaldı. Yarım milyarın üzerinde $BNB hack’lendi.

Bir blok zinciri developer’ı, bu hack olayını, tarihin “ya birinci ya ikinci en büyük hack saldırısı” olarak yorumladı. Coinbase’de de 6 bin kullanıcının cüzdanı hack’lendi. Saldırganlar, platformun hesap kurtarma prosedürlerindeki bir sorunu kötüye kullanarak 2FA (İki Faktörlü Doğrulama) aşamasını atlattılar.

10 11 KASIM: FTX’in Çöküşü Gerçekleşti
KASIM: FTX’in Çöküşü Gerçekleşti

Kripto dünyasında kasım ayında FTX’in çöküşü, gerçekleşti. FTX’in çöküşü, merkeziyetsiz dünya için bir dönüm noktası oldu.

Alınan ders gayet açık ve net: Özel anahtarlarınızı üçüncü tarafa teslim ettiğinizde sizin kontrolünüzden çıkarlar. Pascal Gauthier, dünyanın en büyük merkezi borsalarından biri bile finansal sıkıntılarla boğuşabiliyorsa insanların, dijital varlıklarının güvenliğinden endişelenmek için somut sebepleri olduğunu ifade etti.

“Gelecekte önemli dijital varlıklarımızın miktarı azalmayacak, aksine hızla artacak. Tam da bu sebepten dolayı kullanıcılar kendi kripto anahtarlarının sahibi olmak zorundalar.” dedi.

11 11 ARALIK: Web 3.0 Cihazlarının Geleceği Ledger Stax Lansmanıyla Başladı
ARALIK: Web 3.0 Cihazlarının Geleceği Ledger Stax Lansmanıyla Başladı

Kritik dijital varlık güvenliğinde dünya lideri olan Ledger ile iPod’un tasarımcısı Tony Fadell güçlerini birleştirdi ve dijital değer sahipliğine şeffaflık ve güvenlik kattı.

 Ledger Stax™, kripto para ve dijital koleksiyon ürünlerinin kontrolünü ele almak için kullanabilecek bir yöntem. Güvenlikten taviz vermeyen bir mimariyle inşa edilen bu cihaz, eşi benzeri görülmemiş bir erişilebilirlik ve etkileşim özelliği sunan özgün bir tasarıma sahip.

Kredi kartı boyutlarında olan bu cihaz sayesinde 500’den fazla dijital varlık yönetebilir ve Bluetooth® özelliği ile Ledger Live™ mobil uygulamasına bağlanarak sayısı her geçen gün artan Web 3.0 uygulamalarına erişim sağlanabilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800