Emlak Vergisi Artışlarına 'Tavan' Geliyor! Meclis'te Kritik Gelişme
Emlak vergisinde bazı bölgelerde 30-40 kata varan artışlara neden olan arsa ve arazi birim değerleri tepki çekmişti. Ev sahiplerinin mağduriyetini önlemek amacıyla beklenen düzenleme için ilk adım atıldı:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEmlak vergisindeki fahiş artışlara bir 'tavan' getirilmesi planlanıyor. Düzenleme henüz netleşmese de yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında kritik bir adım atıldı. Çözüm için, teklife "iz madde" olarak adlandırılan bir yöntemle madde eklendi.
Tavan Düzenlemesi Yolda
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, eklenen iz madde ile ilgili olarak, "Genel Kurulda bir hazırlık yapılıyor fakat netleştirilemediği için diğer arkadaşlarla da görüşülüyor. Dolayısıyla bir iz madde konuluyor buraya, aşağıda müzakere edilecek," açıklamasını yaptı.
CHP Milletvekili Cevdet Akay'ın "Emlak vergileri değerlerinde tavan koymakla ilgili mi?" sorusuna Muş, "Tavanla alakalı evet" yanıtını vererek, beklenen düzenlemeyi resmen doğruladı. Bu gelişme, 2026 yılından itibaren uygulanacak yeni emlak vergisinde büyük artış bekleyen mülk sahipleri için rahat bir nefes olacağının sinyalini veriyor.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İlhan Hatipoğlu da, takdir komisyonlarının belirlemelerinin "biraz yüksek oranlarda" olduğunu belirterek, "Önümüzdeki günlerde Meclis’in takdirine ona ilişkin bir tavan çalışmasını arz edeceğiz," dedi.
İz Madde Nedir?
Komisyonda henüz olgunlaşmayan ancak Genel Kurul'da mutlaka düzenlenmesi gereken konular için kullanılan iz madde, yasa teklifine o konuyla ilgili bir düzenleme yapma imkanı tanıyor. Bu sayede emlak vergisindeki tavan düzenlemesi, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan vergi paketine sonradan eklenebilecek.
Vergi Paketi Meclis’ten Geçti: Diğer Kritik Düzenlemeler
Öte yandan, içerisinde emlak vergisi düzenlemesi haricinde birçok önemli düzenleme barındıran vergi paketi, Komisyon’dan kabul edildi. Pakette yer alan ve diğer başlıklar ise şunlar:
- Kirada İstisna Kalkıyor: Yasayla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul ve yetim aylığı alanlar hariç, diğer mesken kira gelirleri için uygulanan istisna kaldırılıyor (1 Ocak 2026'dan itibaren).
- Noter Harcı Genişliyor: Sıfır araçların ilk tescil ve ikinci el araçların satış/devir işlemlerinde, satış bedeli üzerinden binde 2 oranında nispi noter harcı alınacak (asgari 1000 TL).
- Meslek Gruplarına Harç: Doktor, emlakçı, kuyumcu gibi bazı meslek gruplarından yıllık harç alınacak.
- Tapuda Düşük Göstermenin Cezası Artıyor: Tapu harçlarının düşük bildirilmesi halinde ceza, yüzde 25 yerine yüzde 100 olarak uygulanacak. Bakan Yardımcısı Hatipoğlu, amacın "gerçek değerin beyanına özendirmek ve caydırıcılığı sağlamak" olduğunu belirtti.
Bu düzenlemeler ışığında, milyonlarca ev sahibinin gözü, emlak vergisindeki 'tavan' uygulamasının hangi seviyede ve ne zaman netleşeceğinde olacak.