Kripto donanım cüzdanını kaybeden ne yapmalı?

Birçok kripto para yatırımcısı, varlıklarını borsalar yerine daha güvenli olan donanım cüzdanlarında saklıyor. Kripto varlıklarını güvenle saklayabildikleri donanım cüzdanlarını kaybetmesi halinde ise kullanıcılar çaresiz değil. Kullanıcılar varlıkları üzerinde tam kontrol sağlayabilirler nasıl mı?

1 5 GÜVENLİ DONANIM CÜZDANLARI İLE TAM GÜVENLİK
GÜVENLİ DONANIM CÜZDANLARI İLE TAM GÜVENLİK

Birçok kripto para yatırımcısı, varlıklarını borsalar yerine daha güvenli olan donanım cüzdanlarında saklıyor. Donanım cüzdanları, kullanıcılara varlıkları üzerinde tam kontrol ve daha fazla güvenlik sağlamasıyla biliniyor. Ancak bu cüzdanlar, hırsızlık, imha veya kayıp gibi risklerle de karşı karşıya kalabiliyor. Donanım cüzdanına erişimini kaybetmiş kullanıcılara kripto varlıklarını geri yüklemek için bir dizi seçenek sunuluyor.

Bu durumda kripto varlıklarını kurtarmak için tek gereksinim, özel anahtarlara erişimi sürdürmek olacaktır. Kripto varlıkları çevrim dışı saklayan ve yüksek bir güvenlik katmanı sunan rgüvenli erişim noktası Ledger, kullanıcıların donanım cüzdanlarını kaybetmeleri halinde varlıkları üzerinde tam kontrol ve erişim sağlayabilmeleri için önerilerde bulunuyor.

2 5 KURTARMA CÜMLESİYLE TAM KONTROL SAĞLAYIN
KURTARMA CÜMLESİYLE TAM KONTROL SAĞLAYIN

Özel anahtarlar, kullanıcıların kripto varlıklarına erişmesinin yanı sıra işlemleri tamamlamasına ve kripto para almasına olanak tanıyan kriptografik bir harf ve rakam dizisi içeriyor. Donanım cüzdanı genellikle, kullanıcıların özel anahtarları kurtarmasına olanak tanıyarak cüzdan sahibi tarafından okunabilen bir yedekleme içeren anımsatıcı bir kurtarma ifadesi biçiminde özel bir anahtar sağlıyor. Anımsatıcı form, tipik olarak donanım cüzdanlarının tohum cümleleri oluşturma amacıyla kullanılan en yaygın standart olan BIP39 aracılığıyla etkinleştiriliyor.

3 5 12 VEYA 24 RASTGELE KELİMEDEN OLUŞAN BİR ŞİFRE
12 VEYA 24 RASTGELE KELİMEDEN OLUŞAN BİR ŞİFRE

Tohum cümlesi olarak da adlandırılan bir BIP39 kurtarma cümlesi, temel olarak bir kripto para cüzdanını kurtarmak için kullanılan 12 veya 24 rastgele kelimeden oluşan bir şifredir. Ledger, genellikle bir donanım cüzdanı kurmanın en başında kullanıcılara şifrelerini bir kağıda yazmaları talimatını veren bir tohum cümlesi oluşturuyor.

4 5 VARLIKLARINIZI YEDEKLEYEREK RİSKLERDEN KAÇININ
VARLIKLARINIZI YEDEKLEYEREK RİSKLERDEN KAÇININ

Bir donanım cüzdanı sahibi olarak, kriptonuza yalnızca siz erişebilir ve kriptonuz üzerinde tam kontrol sahibi olabilirsiniz. Yedek bir donanım cüzdanı kullanmak ve varlıkları yedek cihazda yedeklemek, cihazın kayıp ya da çalınmasına karşı izlenebilecek en doğru yollardan biri olarak tanımlanıyor. Bu nedenle yedek bir donanım cüzdan kullanarak cüzdan kaybedilse bile kurtarma cümleleriyle varlıklara tam erişim sağlanabiliyor.

5 5 RİSKİ GÖZE ALMAK İSTEMEDİĞİNİZDE…
RİSKİ GÖZE ALMAK İSTEMEDİĞİNİZDE…

Herhangi bir zamanda erişimi kaybetme riski göze almak istenmediğinde çok büyük miktarda varlıklara sahip olunursa kullanıcılar, özel anahtarını her iki donanım cüzdanında da bulundurabiliyor veya yeni bir cüzdan adresi tanımlayıp ikincil cüzdanda kaynak oluşturabiliyor. Böylelikle donanım cüzdanlarından birinin kaybedilmesi halinde varlıklara diğer cüzdanda erişilerek varlıklar üzerinde güvenle tam koruma sağlanabiliyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800