İhtiyaç kredisi kullanacağımız bankayı nasıl seçmeliyiz?

Nakit ihtiyaçlarınız için kredi kullanmaya karar verdiniz ve sıra geldi hangi bankadan kredi çekmeniz gerektiğine. Kredi çekilecek bankayı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Eskiden nakit ihtiyaçlar için eşten dosttan borç almak modaydı. Borç bulana kadar çok sayıda tanıdığa gidilir; bazen borç vermediği için bazen de borcu geri ödemede yaşanan problemlerden dolayı dostluklar bozulurdu. Kime borç verip, kimden borç isteyeceğiniz konusu ne kadar önemliyse hangi bankaya kredi başvurusu yapacağınız ve hangi bankadan kredi çekeceğiniz de aynı eş dost örneğinde olduğu gibi önemli. Doğru bankadan çekilmeyen kredi size para kaybettirir. Peki hangi bankadan ihtiyaç kredisi çekmeliyiz?

 

Öncelikle bankalara kredi başvurusu yapmadan önce başvurunun kendimizle ilgili tarafını planlamalıyız. Yani ne kadar paraya ihtiyacımız olduğunu belirlemeliyiz. Sonra da gelir gider hesabımıza uygun bir şekilde aylık ödeme gücümüze uygun bir kredi seçmeliyiz...

 

Kredi çekilecek bankayı seçerken yapılan hatalar?

İhtiyaç kredisi kullanırken yapılan en büyük hatalardan birisi sadakat problemi. Yani her zaman kredi kullandığınız, maaşınızın da yattığı bankadan kredi çekme alışkanlığımız. Bankaya sadakat bazı anlarda kolaylık sağlayabilir fakat eğer kendi cebimizi düşünüyorsak, tek bankaya bağlı kalmamalıyız.

Yapılan bir diğer hata ise bir bankanın daima en düşük faizli krediyi verdiğini düşünmek. Bankalar dönem dönem kampanyalar düzenleyerek en uygun faiz oranını verebilirler. Bu her zaman o bankanın en uygun krediyi vereceği anlamına gelmiyor. Bu nedenle kredi başvurusu yapmadan önce tek bankaya gitmemeliyiz.

Bankaların hepsinin zaman zaman kredi kullandırma kampanyaları oluyor. Bu kampanyalar dahilinde de bankalar indirimli faiz oranları sunuyorlar. Faiz oranlarını tek tek takip etmek zor olacağından dolayı biz banka seçerken kredi karşılaştırma sitesinden faydalanmanızı tavsiye ediyoruz. Bankaların anlık olarak faiz oranlarını ve masraflarını görerek sizin kesenize uygun olan kredi kampanyalarını değerlendirin. 

İhtiyaç kredisi kullanacağımız bankayı nasıl seçmeliyiz? resim: 0

Bankaları seçerken hangi kriterlere bakmalıyız? 

Biz bu kriterleri belirlerken sizin cebinizi düşünelim.

1-         Kredi faiz oranına bakın

Kredilerin geri ödemesi hesaplanırken en önemli kriter; kredi faiz oranı. Yani bu yıl 100 lira olarak aldığınız krediyi 110 lira olarak da ödeyebilirsiniz, 120 lira olarak da bunu sizin kredi karşılaştırmaları sonrasında yaptığınız tercih belirliyor.

2-         Vade arttıkça kredi faiz oranını tekrar kontrol edin

Bankalar bazı kredi vadeleri için özel fiyatlar sunabiliyor. Fakat vade uzayınca o avantajlı rakam gidip yerine diğer bankalardan daha pahalı bir kredi oranı gelebilir. Tekrar tekrar kontrol edin.

3-         Dosya masrafı

Bankanın kredi faiz oranı oldukça makul fakat ondan daha pahalı olan bir bankanın geri ödeme miktarı sizin seçtiğiniz bankanın tutarından fazlaysa durun. Hemen detaylı bir araştırma yaparsanız; kredi tahsis ücreti, kredi masrafı ya da dosya masrafı adıyla bir ekstra ödeme olduğunu fark edeceksiniz. Bu masrafa rağmen kredi diğerlerinden uyguna geliyorsa krediyi bu bankadan çekin ama hesaplıya gelmiyorsa diğer bankaları da araştırmaya devam edin.

4-         Sigorta

Kredi çekerken bazı bankalar sigorta yaptırmayı zorunlu tutuyor. Bunda makul sigortaları siz de uygun görürse yaptırabilirsiniz. Fakat sizden birden fazla sigorta yaptırmanız isteniyorsa, bir uzmana danışarak kredi çekmeden önce bilgi toplayın.  Bazen sigortanın parası kredinin faiz oranında yaptığınız kazancı geride bırakabiliyor. Böyle bir durumda kredi çekme sürecinizi başka bankada devam ettirin.

Banka seçerken unutulmaması gerekenler

İhtiyaç kredisi kullanacağımız bankayı nasıl seçmeliyiz? resim: 1

1-         Krediyi çektiğiniz banka ile kredi borcu bitene kadar çalışmak durumunda olduğunuzu unutmayın. Yani her ay kredi borcunuzu öderken o banka ile çalışmaya devam edeceksiniz. Bu nedenle bankanın kredi politikaları, kredi takip politikaları gibi konularda olan tavrını araştırın.

2-         Ödemeyi internet üzerinden yapabilmek büyük kolaylık, uygulaması olan ve internet şubesi kuvvetli olan bankaları seçmeye özen gösterin.

3-         Ödemeleri elden yapacaksanız da şubesi bol olan ve ATM ağı kuvvetli olan bankaları tercih edin.

Yorumlar
Kalan Karakter 800