Kredi notu nasıl artırılır? İşte yapmanız gerekenler...

Kredi almak iyiden iyiye zorlaştı. Kredi başvurusunda ne kadar kredi alabileceğimiz belirleyen temel etkenlerden biri de; kredi notu. Kredi notu nedir, kredi notu nasıl öğrenilir ve kredi notu nasıl artırılır? İşte yanıtları..

Güncelleme:

Kredi notu, kredi kartı borç ödemelerine, kredili mevduat hesabı kullanma alışkanlığına ve daha önceden kullanılan kredilerin ödemeleri ile üzerinde borç bulunup bulunmadığına göre belirlenir.

Kredi notunuz Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından kayıt altında tutulmaktadır. Kredi notunuz hesaplanırken bankalara olan borçlarınızın ödeme düzeni, borç miktarının durumu, kullandığınız kredilerin ne için olduğu, kredi kartınızın limiti gibi başlıklar ve risk raporu göz önünde bulundurulmaktadır.

Kredi notu neden düşer?

Sabit bir puan olmayan kredi notu, bankalarla olan ilişkinize göre aylık olarak değişir, düşebilir ya da yükselebilir. 2014 yılında Kredi Kayıt Bürosu (KBB) tarafından oluşturulan platform Findeks’ten kredi notunuzu öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca kredi notunu tüm finansal kuruluşlar da görebiliyor. Kredi puanı olarak da bilinen kredi notu, kişilerin finansal kurum ve kuruluşlarla ilişkisi ile finansal güvenilirlikleri değerlendirilerek belirleniyor.

Kredi notu nasıl hesaplanıyor?

Kredi notu hesaplamasında dört ana faktör bulunuyor ve kredi notu buna göre belirleniyor. Yüzde 45’inde “geri ödeme alışkanlığı” etkili oluyor. Orandan da anlaşılacağı üzere en önemli etken ödeme alışkanlığı. Ödemelerin gününde ve düzenli yapılması kredi notunu yükseltiyor. Borçların geri ödenmesinin gecikmesi ya da temerrüde düşmesi kredi notunu düşürüyor. Yüzde 32’sinde “mevcut finansal hesap ve borç durumları”na bakılıyor. Daha önce kullanılan kredilerin nasıl kapandığı ve devam eden kredileriniz veya teminatlarınız göz önünde bulundurularak limitler çerçevesinde hesaplama yapılıyor. Yüzde 18’ini “kredi kullanma yoğunluğu” oluşturuyor. Daha sık kredi kullananların kredi notu yükselirken az kullananların ise düşüyor. Yüzde 5’ini de “yeni alınan krediler” oluşturuyor. Eğer kredi notunuzu hesaplattığınız tarihte, yakın bir zamanda kredi aldıysanız kredi notunuzun düşmesine neden olabiliyor.

Kredi notu nasıl yükselir?

Encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım'ın kredi notunu yükseltme önerileri şöyle:

“Kredi notunun yükselmesinde en büyük etken borçların ödenmesi. Bu nedenle kredi notunu yüksek tutmak isteyenlerin borçlarını düzenli bir şekilde, son ödeme tarihlerine dikkat ederek ödemelerinde fayda var. Bir borcunuz varsa bunu temerrüde/takibe düşmeden kapamaya özen gösterin. Düzenli olarak yapılan ödemelerle kapanan borçlar kredi notunu artırır. Birilerine kefil olurken de dikkat edilmeli. Güvenilir ve borçlarının geri ödemesini zamanında ve düzenli olarak yapacak kişilere kefil olunması kredi notunu yükseltir. Hepsini kullanmasak da birçok farklı banka hesabımız olabiliyor. Kullanılmayan banka hesaplarını kapatmakta da fayda var. Çünkü kullanılmayan banka hesaplarını kapatmak kredi notunu olumlu yönde etkiler. Kredi kartlarınızın limitlerinin gelirinizle orantılı olmasına dikkat edin. Orantılı şekilde kredi kartı kullanmak kredi notuna artı olarak yansır. Fatura borçlarının düzenli olarak ödenmesi ya da otomatik ödeme talimatı verilmesi, kredi notuna olumlu etki eder. Kredi kartı ekstrelerindeki asgari ödeme tutarı yerine ekstre tutarının tamamını ödemek de kredi notunu yükselten noktalardan. Kredi notunu yükselten etkenlerden biri de sık kredi kullanmak. Kredi notunuzu yükseltmek için bazı dönemlerde ufak tutarlarda ve kısa vadelerle ihtiyaç kredisi kullanıp geri ödemesini düzgün bir şekilde yapabilirsiniz. Bu durum da kredi notunuza olumlu olarak yansır.”

Kredi notunuzu yükseltmek için yapmanız gerekenler

  • Mevcut kredi borçlarınızı gecikmeye düşmeden ödemeli ve bankalara ekonomik durumunuzun iyi olduğunu göstermelisiniz.
  • Kredi kartınızdan otomatik ödeme talimatları vererek hesabınızı aktif tutmalısınız.
  • Otomatik ödeme talimatı kullanmasanız bile fatura ve kira gibi ödemeleri bankanız aracılığıyla yapmalı ve bankadaki işlem hacminizi arttırmalısınız.
  • Hesabınıza yüklü miktarda nakit giriş-çıkışı sağlayarak bankanın size güven duymasını sağlamalısınız.
  • Kredi kartı borcunuzun tamamını gecikmeye düşmeden zamanında ödemelisiniz. Kredi kartı borcunuzun sürekli asgari tutarını ödemeniz kredi notunuzu olumsuz etkiler.
  • Bankanızdan sürekli kredi kartı ve kredi istemeniz sizin kredi notunuzu etkiler. Bu sizin paraya ihtiyacınız olduğunu gösterir ve ödemelerinizde sıkıntı oluşacağını algısı oluşursa kredi notunuz negatif etkilenebilir.
  • Kullanmadığınız kredi kartı ya da banka hesabı varsa bu hesaplarınızı kredi notunuzun olumsuz etkilenmemesi adına kapatmalısınız.

 

İlk iş deneyimi için önemli tavsiyeler! Nelere dikkat edilmeli?İlk iş deneyimi için önemli tavsiyeler! Nelere dikkat edilmeli?İş hayatına yeni başlayacak olan kişiler genellikle endişeli olurlar. İşinde başarılı olup olmayacağı konusunda kaygıları vardır. İş hayatına yeni atılıyorsanız, sizin için bazı tavsiyelerimiz var! İşte, ilk iş deneyiminizde yapmanız gerekenler…

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800