Kredi başvurusundan önce cevaplamanız gereken 5 soru!

Ev, araba almak planınızı gerçekleştirmek için kredi çekmek istiyor olabilirsiniz. Ancak ihtiyaç kredisi çekerken nelere dikkat etmek gerek? Gerçekten bu krediye ihtiyacınız var mı?

1 5 NEDEN KREDİ KULLANIYORSUN?

Kredi kullanmadan önce samimiyetle cevap verin. Örneğin çamaşır makineniz çok eskidi ve sürekli tamir ettirip para ödemek yerine yenisini ve enerji tasarrufu özelliği olanı mı almayı düşünüyorsunuz? 

Kendinizi, ihtiyacınız olan parayı elde etmek için kredi çekmenin tek seçenek gibi göründüğü bir durumda bulabilirsiniz. Ancak kullandığınız her kredinin bir bedeli vardır.

İhtiyaç kredisi almayı düşünüyorsanız, bunun hangi durumlarda kullanılması gerektiğini ve finansal geleceğinizi nasıl etkileyebileceğini anlamanız önemli. İhtiyaç kredisine başvurmadan önce kendinize sormanız gereken sorular var.

2 5 KREDİ NOTUM NE KADAR?

Bankalar kredi verirken sizi değerlendirir. Bu değerlendirmenin en önemli kriterlerinden birisi kredi notunuz. Kredi notu, 0-1900 arasında değişen, önümüzdeki 12 ayda borçlarınızı ödeme olasılığınızı hesaplayan not. Bankalar kredi verirken sizin risk derecenizi tahmin etmek için kullanıyor. Hiç kredi, kredi kartı kullanmamak iyi bir şey değil. Çünkü krediye ihtiyacınız olduğu zaman ona yetecek notunuz olması lazım. İhtiyaç anında kredi kullanabilmek için bu notu iyi yönetmeniz gerek. 

DİKKAT! Kredi notunuzdaki küçük bir artış bile, kredi alıp alamayacağınız konusunda büyük bir fark yaratabilir. Siz kredi notunuzu kredi kullanmak istediğiniz an öğrenirseniz ve düşükse, yükseltmeniz için en az birkaç ay beklemeniz gerekir. 

3 5 GELİRİM GÜVENDE Mİ?

Dünya farklı bir dönemden geçiyor. İş güvenceniz var mı, evde kaç kişi çalışıyor? Bakmakla yükümlü olduğunuz aile bireyleri var mı? Başka kredi, kredi kartı, elden borcunuz var mı? Bunları düşünerek kendinize mutlaka B planı hazırlayın.

4 5 HANGİ BANKADAN KREDİ ÇEKMELİYİM?

Birçok kredi karşılaştırma sitesi var. Ancak internette genel faizler var. Asıl bakılması gereken masraf dahil yıllık faiz oranı. İhtiyacınız için en iyi şartlarda krediyi almak için tüm bankaları araştırın. Maaş müşterisi olduğunuz bankanın size özel avantajları olabilir, karşılaştırın. 

5 5 NE KADAR KREDİ KULLANMALIYIM?

Aylık ödeyeceğiniz borç miktarı, gelirinizin dörtte birini geçmesin. 10 bin lira aylık geliriniz varsa ödeyeceğiniz aylık borç 2 bin 500 lirayı geçmemeli. Konut kredisi kullanırken bu rakam yüzde 40’a kadar çıkabilir. Örnek: Toplam aile geliri 10 bin TL ise tüm borçlarınızın toplamı 4 bin TL’yi geçmesin.

Yorumlar
Kalan Karakter 800