Özgeçmişleri sıkıcı yapan özellikler! CV nasıl hazırlanmalı?

Özgeçmişler, işe alımlarda çok etkilidir. İşe alınmak için bekleyen kişilerin çoğu özgeçmişlerinin düzgün ve etkili olamayışından işe alınmıyor. Özgeçmiş hazırlamak kolay gibi gözükse de bazı detaylar, işe alımlarda negatif etki yaratıyor. İşte özgeçmiş hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler…

Güncelleme:

Özgeçmiş hazırlamak, işe alımlarda en temel etkendir. Birçok iş arayan arasından, özgeçmişinizle sıyrılabilirsiniz. Eklediğiniz bazı bilgiler özgeçmişinizi sıkıcı ve etkisiz gösterebilir. Peki neler özgeçmişinizi etkisiz gösterebilir? Birlikte inceleyelim…

Özgeçmişinizi sıkıcı ve etkisiz gösteren detaylar

Özgeçmişinizin çok uzun olması

Uzun cümleler ve sıralanmış uzun paragraflarla hazırlanan bir özgeçmişi okumak çok zaman alacağından çoğu işe alım uzmanı göz gezdirdikten sonra muhtemelen CV’nizi bir kenara koyacak. 3 sayfalık bir özgeçmiştense tek sayfalık etkili bir özgeçmiş işe alım uzmanlarının daha çok ilgisini çekecektir.

Özgeçmişinizde iş alanının dışındaki deneyimleri hafife almak

Özgeçmişinizde aldığınız eğitimler ve iş deneyimleri muhakkak bulunmalı. Ancak bu konuda biraz seçici olmalısınız. İşveren bakış açısını düşünerek, kibirli olmamak oldukça önemlidir. İşinizle ya da pozisyonunuzla ilgili neyin önemli olduğunu anlayarak bilgilerinizi yazmalısınız. Sadece kendi iş alanınızda değil, başka alanlarda da başarılı olmak CV’nize değer kazandırır. Gönüllü olarak katıldığınız etkinler ya da kulüpler de CV’nizi ön plana çıkarabilir.

Özgeçmişinizin sadece düzyazıdan oluşması

Uzun paragraflar CV’lerde iyi karşılanmıyor. Hikaye gibi bir özgeçmiş oluşturmak yerine, maddelemelere yer vermelisiniz.  Kısa ve etkili maddeler özgeçmişinizi ön plana çıkarabilir. Ayrıca CV'nizde yapmış olduğunuz proje görselleri gibi dikkat çekici şeylere de yer verebilirsiniz. 

Özgeçmişinizde yüzeysel bir dil kullanmak

Özgeçmişinizde kullandığınız, ‘Çok çalışkanım’, ‘İyi bir grup arkadaşıyım’ gibi sözler sizi direkt etkisiz yapar. Karşınızdaki işe alım uzmanı sizi tanımadığı için bu cümleler ona değersiz ve sıkıcı gelir. Bu nedenle rakamsal değerler ve örneklemelerle hazırlanan özgeçmişler daha etkilidir.

Özgeçmişinizdeki gereksiz detaylar

Özgeçmişinizde bulunan ve kariyerinizle ilgisi olmayan gereksiz detaylar, sadece CV’nizin uzun olması için koyulmuş bilgiler gibi gözükebilir. Bu yüzden iş alanınızla ya da sizi siz yapan özellikleriniz, katıldığınız etkinlikler dışında, gerçekten önemli olmayan bilgileri özgeçmişinizden çıkarmalısınız.

Özgeçmişinizde anahtar kelimelerin olmaması

Özellikle online iş başvurularında dikkat edilen noktalardan biri anahtar kelimedir. Anahtar kelimeler, işe ve o alana ait özel terimleri, ifadeleri kapsar. Özgeçmişinizde doğru anahtar kelimelerin olması, işe yatkınlığınızı gösterir. Bu sebeple, işiniz ve sektörünüzle ilgili anahtar kelimeleri araştırarak, özgeçmişinize dahil etmelisiniz.  

Özgeçmişinizi hazırlarken nelerden kaçınmanız gerektiğini söyledik. Peki özgeçmiş hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz?

Etkili bir özgeçmiş nasıl hazırlanır?

  • Özgeçmişiniz öz ve anlaşılır olmalıdır.
  • Özgeçmişiniz çok uzun olmamalıdır. Uzun ve abartılı ifadeler kullanılmamalıdır. Kesinlikle yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Özgeçmişinizi üçüncü tekil kişi ağzından yazmalısınız ve ters kronolojik bir sıralama takip edilmelidir.
  • Özgeçmişte kısaltma kullanırken dikkat edilmelidir. Bilinirliği yüksek kurum-kuruluşlar ya da terimler dışında kısaltma kullanılmamalıdır.
  • Özgeçmişe fotoğraf eklenmelidir. Eklenen fotoğraf yüzünüz görülecek şekilde ve net olmalıdır.
  • Özgeçmişte iş deneyimleriniz, başarılarınız, sertifikalarınız gibi size değer katan şeyler bulunmalıdır.
  • Özgeçmişinizde sadece düz yazı olmamalıdır. Grafikler ve fotoğraflar da CV’nizi canlı gösterir.
Girişim fikri nasıl korunur?Girişim fikri nasıl korunur?Başarılı bir girişime dönüşecek nadir bir iş fikrine sahipseniz bu fikri başkalarına kaptırmak istemezsiniz. Peki girişim fikirleri nasıl korunur, start-up fikri mülkiyet haklarında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte yanıtları..

 

Etiketler özgeçmiş
Yorumlar
Kalan Karakter 800