Girişim fikri nasıl korunur?

Başarılı bir girişime dönüşecek nadir bir iş fikrine sahipseniz bu fikri başkalarına kaptırmak istemezsiniz. Peki girişim fikirleri nasıl korunur, start-up fikri mülkiyet haklarında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte yanıtları..

Güncelleme:

Girişimcilik, var olan sorunlara çözüm getiren ve faaliyet gösterdiği alanda yeniliğe imza atan iş fikirlerini kapsamaktadır. Bir gereksinimi teşhis ederek iş fikrine dönüştüren ve gerekli riskleri üstlenerek ticari işletme kuran kişi veya kişilere girişimci deniliyor. Girişimciliğin en önemli adımı ise hayata geçirilebilir, uygulamaya yansıtılacak bir iş fikrine sahip olabilmektir. Ancak bu iş fikri, bir başkaları tarafından çalınabilir. Bunu önlemek için fikrinizi güvence altına almanız gerekmektedir. 

Girişime dönüşecek fikir nasıl korunur?

Aslında kanuni açıdan fikirler korunmaya açık değildir. Yani fikirler tescillenmez. İsteğe bağlı kayıt-tescil işlemleri de, fikirler üzerinden değil, fikirler sonucu meydana gelmiş fikir ve sanat ürünleri yani eserler üzerinden yapılmaktadır. Bu işlemler, korumaya yönelik olmayıp, sadece meydana gelen eserin eser sahibini belirlemeye kolaylık sağlayan beyana dayalı işlemlerdir.

Sınai mülkiyet hakları, girişimcinin fikri doğrultusunda ürettiği katma değeri korumak amacıyla hukuk düzeninde yer almıştır. Bu katma değer ise bir buluş olabileceği gibi bir mal veya ürünün ayırt edilebilir olmasını sağlayan bir işarette olabilir. Girişimciler bunun gibi pek çok şey üzerinde hak kurabilmek için sınai haklarını korumalıdır. Aksi takdirde hukuk düzeninde bazı haklarından yoksun kalabilmekte, girişim faaliyetleri son bulabilmektedir. Fikri ve sınai haklar açısından bazı kavramları bilmek girişimin mülkiyet hakkını koruyabilmeniz için oldukça önemlidir. O kavramlar ise şöyle sıralanabilir:

Marka

 Tescilli veya başvuru halindeki bir marka başkasına devredilebilir, miras yoluyla intikal edebilir, kullanma hakkı lisans konusu olabilir, rehin edilebilir ve teminat olarak gösterebilir. Tescil edilecek markanın sizden önce başkası tarafından tescil edilip edilmediği araştırılmalıdır.

Patent

Bir buluşa patent belgesi verilebilmesi için söz konusu buluşun yeni, tekniğin bilinen durumunu (buluş basamağını) aşması ve sanayiye uygulanabilir olması gerekmektedir. Patentli bir buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir.

Faydalı model

Patentle korunamayan ancak teknolojik yenilik içerdiği için korunması faydalı ve gerekli görülen buluşlar bakımından benimsenmiştir. Buluş sahibi patent belgesi alabilecek iken daha ucuz ve hızlı belge almak için faydalı model korumasını tercih edebilmektedir. Patentteki gibi inceleme aşamasının olmaması, patente göre daha kolay bir şekilde tescilinin mümkün olması ve patent kadar masraf gerektirmediği için girişimciler tarafından patente göre daha çok tercih edilmektedir.

Patent

Teknik bir soruna çözüm getiren bir buluşun, yeni olması, tekniğin bilinen durumunu aşması ve sanayiye uygulanabilir olması kaydıyla buluş sahibine verilen bir imtiyazdır. Faydalı model de ise patentten farklı olarak tekniğin bilinen durumunun aşılması kriteri aranmaz yani buluşun yeni olması ve sanayiye uygulanabilir olması yeterlidir.

Yaratıcı girişimci nasıl olunur? İşte atılması gereken adımlar Yaratıcı girişimci nasıl olunur? İşte atılması gereken adımlar Bilgi ve yeteneklerinizi kazanca dönüştürme fikri size cazip geliyorsa öncelikle becerilerinizi satacak bir girişimcilik yolculuğuna çıkmalısınız. İyi olduğunuzu düşündüğünüz alanda esnek çalışma şartlarıyla sürdürülebilir bir işe sahip olmanız mümkün. İşte yaratıcı girişimcilik adımları...

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800