Meslek seçimini kolaylaştıracak adımlar

Meslek seçimini doğru yapmak hayattaki en önemli şeylerdendir. Binlerce meslek arasından sana uygun olanı seçerken zorlanabilirsin. İşte meslek seçerken dikkat etmen gerekenler…

Güncelleme:

Kendine uygun mesleği seçmeden önce ilk olarak kendini tanımalısın. Yeteneklerin, kişisel değerlerin, ilkelerin, hobilerin, zayıf yanların, güçlü yanların gibi tüm özelliklerin hakkında net olduğun zaman kendine uygun mesleği seçebilirsin.  Peki binlerce meslek arasından kendine uygun olanı nasıl seçebilirsin?

Meslek seçimini kolaylaştıran adımlar

Kariyer testleri yap

Öncelikle tüm mesleklerin yazılı olduğu bir liste çıkarmalısın. Meslek seçimine çeşitli kariyer testleri yaparak başlayabilirsin. Testlerde çıkan, en çok ilgini çeken, yapabileceğini düşündüğün meslekleri araştır ve o meslekler hakkında detaylı bilgi sahibi ol. Bu araştırmalar, mesleklerle ilgili kafandaki soru işaretlerini giderecektir.

Mesleklerle ilgili liste oluştur

Kariyer testleri ve meslek araştırmalarından sonra edindiğin bilgiler doğrultusunda istemediğin ve sana uygun olmayan mesleklerin üstünü çizerek, kara listeye ekle. Böylelikle elindeki listedeki çoğu mesleği çıkararak, sayıyı azaltabilirsin.

Meslek çalışanlarından bilgi al

Listende iki üç meslek kaldığında, derinlemesine araştırma yapmak işini kolaylaştırarak, net ve doğru bir düşünceye sahip olmanı sağlar. Sona kalan son 2-3 meslekte çalışan insanlara ulaşmaya çalış. Bu kişiler mesleklerinin artıları ve eksilerini sana aktaracaktır.

Meslek seçimini kolaylaştıracak adımlar resim: 0

En uygun mesleği seç

Meslekler ile ilgili tüm araştırmaları tamamladıktan sonra artık mesleğini seçmeye hazırsın. Bulduğun tüm bilgiler doğrultusunda sana en çok faydayı sağlayacak ve severek yapacağın mesleği seçmelisin. İleriki zamanlarda, seçtiğin mesleği değiştirebileceğini unutmamalısın. Pek çok insan yaşamı boyunca yaptığı mesleği birkaç kez değiştirebilir.

Kendine hedefler belirle

Karar verdiğin meslekle ilgili kısa ve uzun vadede hedefler belirlemek sana yol gösterecektir. Kısa vadeli hedeflerin stajyerlik ya da seçtiğin meslek alanında part time çalışmak, sertifikalar almak olabilir. Uzun vadeli hedeflerin ise meslek eğitimini tamamlamak, kendi yerini açmak vs. olabilir.

Kariyer planı yap

Kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflere seni ulaştıracak eylemlerini yaz ve harekete geçmeye başla! Yazacağın bu  plana sana sorun olabilecek tüm engelleri ve çözüm planlarını da ekle. 

Bu şekilde meslek seçimini doğru yaparak, istediğin mesleğe doğru emin adımlarla ilerleyebilirsin.

Evden iş fikirleri - Evde çalışarak para kazanınEvden iş fikirleri - Evde çalışarak para kazanınGünümüzde evde iş yaparak para kazanan çok insan var. Sizde evde çalışarak para mı kazanmak istiyorsunuz? İşte evde çalışarak para kazanma yolları…

 

Etiketler Meslek
Yorumlar
Kalan Karakter 800