İş Yerinde Herkes Birbirinin Maaşını Bilse Nasıl Olurdu?

İş yerindeki herkesin maaşını bilseydiniz, aynı şekilde çalışmaya devam eder miydiniz? Çoğu kişi bu sorunun cevabına hayır diyor. Peki maaş gizli olmalı mı?

Kadına yaşı, erkeğe maaşı sorulmaz diye eşli bir söz var. Aslında ilişkilerimizi bozmamak açısından kimseye maaşını sormamakta fayda var. Bu soru çoğu kişi tarafından yanlış algılanabilen bir soru. Neden maaşlarımızı gizli tutuyoruz? Bunun arkasında hem psikolojik hem de sosyolojik sebepler var, bunlara ek olarak yasal sebepler de var.

Öncelikle yasal olan durumdan bahsedelim. İşveren çalışanın maaşını gizli tutmak zorunda. Bunu yapmasının nedenleri arasında diğer çalışanlarla çalışanın ilişkisini güvence altına almak ve kişisel güvenliği sağlamak gibi noktalar var. İşveren çalışanın maaşının, adresinin, kişisel bilgilerinin gizli tutulmasından sorumlu.  Çalışan da maaşını diğer çalışanlarla paylaşmamakla yükümlü.

Herkes Herkesin Maaşını Bilse Nasıl Olurdu?

Sabahtan akşama kadar tüm gücünüzle çalıştığınız iş yerinizde, sizden daha az çalışan birinin sizden daha yüksek maaş aldığını düşündünüz mü? Durum sizin açınızdan motivasyon bozucu ve üzücü olmaz mıydı?  Buna ek olarak bir noktadan sonra tüm çalışanların kişiye karşı olumsuz tavırları da görülebilir. İş yerindeki maaş dağılımı dengesi genelde çalışanların değil, işverenin ilgi alanında olan bir konu. Fakat bu rakamların etkilediği kişiler öncelikli olarak çalışanlar. Yani sosyal ilişkilerin boyutu bu bilgilerin herkese açık olması sonucu değişebilir. 

Peki Şeffaf Olan Şirketler Yok Mu?

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre 200 çalışanlı Pimlico Plumbers isimli bir şirket bir kararla herkesin maaşını açıklamaya ve şeffaf olmaya karar veriyor. Bundan sonra gelişen olaylar ise ilk günlerde korkutucu boyutlara ulaşıyor. Şirkette gergin günler yaşanıyor. Sonrasında ise maaş dengesizliğinin kalkması için çeşitli gruplar kuruluyor ve konuşmalar başlıyor. Bu dengesizliğin aşılması için firma çok maaş alanlardan az maaş alanlar için fedakarlık yapmalarını istiyor. Çalışanlar buna itiraz edince, genel müdür ben de sizin yaptığınız fedakarlık yapacağım diye çalışanlara söz veriyor. Böylece şirket içinde herkes bir ortak paydada buluşuyor ve dengelemek için çalışmalar olumlu sonuçlanıyor.

Bunun dışında futbol kulüplerinde de bildiğiniz gibi futbolcular birbirlerinin aldığı ücreti biliyor. Bu zaman zaman sorun yaratsa da futbol endüstrisi sağlam bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

Her sektörde aynı sonuç alınır mı bilinmez... Bize düşen başkalarının aldığı maaştan ziyade kendi gelirimizi nasıl artırabileceğimiz olmalı. Gelirimiz artsın ya da artmasın fark etmez, ilk öğrenmemiz gereken de maaşımızı doğru yönetmek olmalı.

Az maaş kazananlar nasıl para biriktirir yazımız için tıkla...

Yorumlar
Kalan Karakter 800