İş hayatında tükenmişlik sendromuyla baş etmenin yolları

Yoğun iş temposunda kişinin kendisi yorulmuş ve bunalmış hissetmesi normaldir. Böyle durumlarda kişinin, kendisini mutlu eden şeyleri yapması ve uzmandan yardım alması doğrudur. Peki kişi tükenmişlik hissine kapılırsa ne olur? Tükenmişlik sendromuna karşı ne yapılmalıdır?

Güncelleme:

Tükenmişlik sendromu nedir?

Tükenmişlik sendromu genelde yoğun ve stresli iş yaşantısı olan kişilerde görülür. Bu sendrom, başarısızlık hissi, kişinin kendini yorgun hissetmesi, enerji düşüklüğü gibi problemlerle kendini gösterir.

Tükenmişlik sendromu işteki kronik stres faktörlerine tepki olarak ortaya çıkan üç bileşenli bir sendromdur.

Bitkinlik:  Tükenmişliğin merkezi belirtisi olan bitkinlik,  bireylerin etkili bir şekilde çalışmana ve yaptıkları şey hakkında olumlu hissetme yeteneklerini kaybetmesine neden olur.  Bu kişilerde rutin ve önceden eğlenceli olan işler bile zahmetli görünebilir.

Sinizim: Kendini işten psikolojik olarak uzaklaştırmanın bir yoludur. Bu kişiler,  görevlerine, projelerine, iş arkadaşlarına, müşterilerine ve diğer ortak çalışanlarına bağlı hissetmek yerine kendini mesafeli, olumsuz ve duyarsız hisseder.

Yetersizlik: Başarı ve üretkenlik eksikliğine denir. Bu tükenmişlik belirtisine sahip kişiler, belirli durumlarda başarılı olamayacaklarından veya belirli görevleri yerine getiremeyeceklerinden korkarlar.

Tükenmişlik hissi ile nasıl başa çıkılır?

Masadan uzaklaşılmalı

İnsanlar genellikle işlerine yoğunlaştıklarında, kendilerine baskı uygularlar. Bu durum, diğer insanların hızlarına ayak uyduramamak, geride kalmak gibi görülebilir. Bu durumda kişiler masalarında uzaklaşmalıdır. On dakikalık bir mola, uzaklaşmak ve kişinin nefes alıp kendisini toplaması için bir an verir. Böylelikle kişi toparlayarak işe devam edebilir.

Hedefler bölümlere ayrılmalı

Kişinin kaygısını yönetmek için çalışmasını mikro hedeflere bölmesi, kariyerine ve iş yerindeki rolüne daha fazla güven aşılayacaktır. Yapılacak işleri kontrol etmek ve bunları zamana bölerek yapmak kişiye güven verir.

İş hayatında tükenmişlik sendromuyla baş etmenin yolları resim: 0

Gerektiğinde ‘hayır’ denmeli

Yeni beceriler öğrenmek ve ekibe katkıda bulunmak önemli olsa da çok fazla şey üstlenmek tükenmişliğe neden olur. Kişi, öncelikle, zaman ve enerji kaynaklarının sınırlı olduğunu unutmamalı. Her yeni fırsat, yeni sorumluluk veya projeye evet demek, mevcut işlerin üzerine ek yük getirir ve kişiyi aşırı çalışma ve stres altına sokabilir.

Bir destek ağı oluşturulmalı

Tükenmişlikle mücadeleni güvenli bir ortamda tartışabilmek stresin azalmasına olanak sağlar. Kişi, yakınındaki kişilerden destek almalıdır.

Zevk alınan şeyler yapılmalı

Kişinin kendisini mutlu eden şeyleri yapması, stres seviyesini düzenler ve duygusal düzeyde kendisiyle yeniden bağlantı kurmasına yardımcı olur.

Uzmandan destek alınmalı

Alanında uzman ve deneyimli bir psikologdan yardım almak, tükenmişlik hissine kapılan kişinin kendisine yapabileceği en büyük iyiliktir. Psikolojik danışmanlık hizmeti almak,  stres seviyelerini önemli ölçüde azaltır ve zihinsel zindelik, duygusal esenlik açısından iyileşmeyi kolaylaştırabilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800