İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları

İşsizlik maaşı da diğer birçok ücret gibi asgari ücrete göre hesaplanıyor. 2018'de işsiz maaşı ne kadar, başvuru şartları neler?

Yıl boyunca geçerli olan brüt asgari ücret, işsizlik maaşını da belirliyor. Asgari ücret artınca asgari ücrete endeksli hesaplanan bazı ücretler de arttı. Geçen sene en düşük işsizlik maaşı ise 659 lira iken 710 TL olmuştu. Buna göre, 2017 yılında işsizlik maaşının üst limiti de, 1.318 liradan 1.421 TL'ye yükselmişti.

2018'de ise işsizlik maaşı, en düşük 811 lira oldu. İşsizlik maaşının üst sınırı 1623 lira olarak uygulanacak.

İşsizlik Maaşı Hesaplaması: 4 Aylık Brüt Ücret

İşsizlik maaşı, çalışanın son 4 ayda aldığı brüt ücretin ortalaması alınarak hesaplanıyor. Çalışan brüt ücretinin yüzde 40'ı kadar işsizlik maaşı alıyor.Bu rakam geçerli brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor. 

EN DÜŞÜK GSS PRİMİ NE KADAR?

Evdeki kişi başına gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar (2029 TL/3 = 676 TL) Genel Sağlık Sigortası primi ödemeyerek sağlık hizmeti alabilecek. Kişi başı gelir 676 lira ile 2029 lira arasında olanlar ise asgari ücretin 3'te 1'inin yüzde 12'si oranında yani 81 lira ödeyerek sağlıktan yararlanabilecek.

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

Kendi istek ve kusuru dışında işten ayrılanlar işsizlik maaşı alabilir. Kendi isteğiyle işten ayrılanlar ve ahlak, iyi niyet kurallarına uymadığı için işten çıkarılanlar işsizlik maaşına hak kazanamazlar.

İstifa Edenler Hangi Durumlarda İşsizlik Maaşı Alabilir?

Gerekçesiz olarak kendi isteğiyle işten ayrılanlar işsizlik maaşına başvura bulunamıyor ancak, 'haklı fesih' tanımına giren bazı özel durumlarda bu hak kazanılabiliyor.  Maaşın ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri haklı fesih kapsamına giriyor. Ayrıca, askerlik durumu nedeniyle, mecburi bir sebep olduğundan, terhis sonrasında işsizlik maaşı almaya da hak kazanılabiliyor.

İşsizlik Maaşı Başvuru İçin Başvuru Süresi Var Mı?

İşten ayrıldıktan sonra 1 ay içinde İŞKUR'a başvurmak gerekiyor. Bu süre geçtikten sonra başvurulur ise, geçen zaman işsizlik maaşı süresinden kesiliyor.

Finansal konularla ilgili tüm bilmek istediklerinizi SORU-CEVAP kısmından bize sorabilirsiniz. Uzmanlarımız size yardımcı olacaktır.

Etiketler işsizlik Maaş
Yorumlar
Kalan Karakter 800