Kamu personel alımı hakkında bilmeniz gereken her şey

Kamu personeli olmak için KPSS sınavına girmeniz gerektiğini hepinizin bildiğine eminiz. Peki, “Kamu personeli kimlerdir?” ve “Kamu personeli alımı nasıl yapılır biliyor musunuz?” Bilmiyorsanız öğrenmenin yolu bu yazıdan geçiyor.

Güncelleme:

Kamu Personeli Nedir?

Bir kamu kurum ve kuruluşunda belli bir ücretle, belirlenmiş bir kadro ya da pozisyonda çalıştırılan kişilerin tümüne kamu personeli denir. 

Kamu Personeli Kimlerdir?

657 sayılı yasanın 4. maddesine göre aşağıdakilerin tümü kamu personeli olarak adlandırılmaktadır.

  • Memur
  • Sözleşmeli personel
  • Geçici personel
  • İşçi

Peki, Kimdir Bu Kamu Personelleri?

Memur

Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini yerine getirmek için görevlendirilenlere memur denir. 4-A olarak adlandırılırlar.

Sözleşmeli Personel 

Özel bir mesleki bilgiye ihtiyaç duyulduğunda ya da yıllık program içerisinde geçici işlerde görevlendirilmek üzere ilgili kurumun teklifiyle Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı’nın da görüşleri alınarak ve sözleşme yapılarak geçici olarak çalıştırılmasına karar verilen kamu hizmetlisine sözleşmeli personel denir. 4-B olarak adlandırılırlar.

Sözleşmeli Personel ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için burayı tıklayın. 

Geçici Personel 

Bir yıldan az ya da mevsimlik hizmet gerektiğinde Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulu’nca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan fakat işçi sayılmayan kişileridir. 4-C olarak adlandırılırlar.

İşçi 

İş kanunu tarafından, hizmet akdine dayanarak herhangi bir işte ücret karşılığında çalışan kişidir.

Kamu Personeli Alımı Nasıl Yapılır?

Kamu personeli olabilmek için mezuniyet seviyenize göre iki yılda bir açılan KPSS sınavına girmeniz gerekir. A, B ve C denilen kadrolar vardır. A ve B kadrosu lisans mezunlarının oluşturduğu, C grubu ise lise mezunlarının girebildiği kadrolardır.   

KPSS Nedir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı, ÖSYM tarafından yapılan ve kamu kurumlarında görev alacak personeli belirlemek amacıyla yapılan sınavların genel adıdır.

Bu sınava lise, önlisans ve lisans mezunları girebilir.

Lise mezunu olan memur adayları eğer Meslek Lisesi ya da İmam Hatip Lisesi mezunu değilse her mezunun tercih edeceği 2001 kodundan yaralanır. Fakat bu koda çok az kadro alınmaktadır.

Lisans ve ön lisans mezunları KPSS-A, KPSS-B ve KPSS- Eğitim Birimleri bölümlerine ayrılmaktadır.

KPSS-A sınavına İktisadi ve İdari Bilimler Fakülleri ile Hukuk Fakültesi mezunları katılır. KPSS-B sınavına ise bütün lisan öğrencileri katılabilir. KPSS – Eğitim Birimlerineyse de öğretmenlik bölümü mezunları katılabilmektedir.

Sınavların sonucunda Kamu Personel alımı gerçekleştirilir. Sınav sonucu 2 yıl süre ile geçerlidir. Sadece öğretmenlik adaylarının sınavı 1 yıl geçerlidir.

KPSS sonucunda verilen puana göre en yüksek puanı alanlar Kamu Personeli olarak atanır. Fakat önce aday memurluk yapmaları gerekir. Peki, nedir aday memurluk?

Aday Memurluk nedir?

Memur olmaya hak kazanmış olan kişiler ataması yapılan bölüme 1 ya da 2 yıl aday memur olarak görev yapmalılar. Bu süre içerisinde memurluğa uymayan yanlış bir hareket bulunurlarsa memurlukları iptal edilir. Bu süre aşıldıktan sonra memur olmaya hak kazanılır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800