Piyasayla ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar!

Piyasadaki rakiplerinizin ürünlerine benzer bir ürünü piyasaya sürmek üzere olduğunuzu düşünelim. Rakibinizin bu ürün için belirlediği fiyat 1000 TL olsun. Şimdi sıra sizde... Siz kendi ürününüzü nasıl fiyatlandıracaksınız?

Piyasadaki rakiplerinizin ürünlerine benzer bir ürünü piyasaya sürmek üzere olduğunuzu düşünelim. Rakibinizin bu ürün için belirlediği fiyat 1000 TL olsun. Şimdi sıra sizde... Siz kendi ürününüzü nasıl fiyatlandıracaksınız? 1000 TL’den fazla mı, az mı?

Dilerseniz yazıyı daha fazla okumadan önce kendi tercihinizi alta yorum olarak bırakın ;) 

Çoğumuz bu soruya “1000 TL’den az” olarak cevap veririz çünkü rakip fiyattan daha düşük olan bir fiyat değerinin, tüketicileri kendi markamıza yönlendireceğini düşünürüz.

Peki ya diğer faktörler?

“Yüksek fiyat illaki talebi azaltır” ifadesi son derece HATALI bir varsayımdır! 

Unutmayın, yüksek fiyat ürününüze olan talebi ve ürününüzün pazardaki payını arttırabilir de!

Peki ama neden?

Diyelim ki çok yakın bir arkadaşınıza kıyafet almak için alışveriş merkezini ziyaret ettiniz. Birbirinin muadili olan iki ürün arasında kararsız kaldınız.

Ürün A’nın fiyatı 2000 TL iken Ürün B’nin 2 bin 200 TL olarak fiyatlandırıldığını fark ettiniz. İki ürünün markası da size tanıdık gelmediği için hangi ürünün daha iyi bir alternatif olduğunu değerlendirmek için elinizde başka bir kıstas yok :(

Ürünün kalitesine ve fiyatına aynı önceliği verdiğinizi varsayalım, hangi ürüne yönelirdiniz?

Bilinçsiz olarak 220 TL olarak fiyatlandırılan Ürün B’nin daha kaliteli olduğunu düşünerek Ürün B’yi tercih etmez miydiniz?

Çoğunluk bu soruya “EVET!” diyor :) 

Bu yönelimin altında yatan nedenleri duymaya hazır mısın?

İnsanlar bilinçsiz bir şekilde kalite ve fiyat arasında doğrudan bir ilişki kurma eğilimindedirler. Başka bir deyişle, bir ürünün kalitesini fiyatına bakarak yargılarız.

Tüketiciler de kişiliklerini yansıtan bir ürün söz konusu olduğunda (kıyafet, mücevher vs.)  ürünün KALİTESİNİ önceliklendirme ve YÜKSEK FİYATLI ürünün daha KALİTELİ olduğunu düşünme eğilimindedirler.

Bu senaryo, özellikle bilgi eksikliğinin olduğu durumlarda gerçekleşir. Yukarıdaki örnekte, hangi ürünün daha kaliteli olduğu bilinseydi, tüketiciler fiyat ve kalite arasında bir denge kurar ve rasyonel bir şekilde tercihlerini “gerçekten” kaliteli olan üründen yana kullanırlardı. Fakat bilgi eksikliğinden dolayı ürünün kalitesini, fiyatını baz alarak değerlendirdiler: “Daha pahalıysa daha kalitelidir.”

Böyle bir yanılgıya düşmeden önce almayı planladığınız ürünü ve markasını araştırabilir, tüketici yorumlarını dikkate alabilirsiniz.

 

Finans Dünyasını Öğrenmek İçin İzleyebileceğiniz 13 Netflix ŞovuBu yazıda, finans dünyasını daha iyi anlamanızı sağlayacak ama eğlencenizden de taviz vermeden izleyebileceğiniz en iyi programlardan bazılarının bir listesini derledik.

 

 

Etiketler Haber
Yorumlar
Kalan Karakter 800