Hediye seçimi nasıl yapılmalı? Doğru hediye ile ilişkileri güçlendirin!

Paranın mutluluğu satın alamayacağı söylenir ama onu sevdiklerinize harcadığınızda para mutluluğu satın alabilir. Doğru hediye seçerek ilişkilerinizi güçlendirmenin yolları bu yazıda!

Araştırmacılar Elizabeth Dunn, Lara Aknin ve Michael Norton bir deney yaptılar. Kişileri iki gruba ayırıp 5 dolar ve 20 dolar para verdiler. İlk gruba parayı kendilerine harcamalarını, ikinci gruba ise başkasına harcamalarını söylediler. Günün sonunda katılımcılardan mutluluk düzeylerini derecelendirmelerini istediler.

Sonuç olarak başkaları için harcama yapmakla görevlendirilenler, verdikleri hediyenin miktarı ne olursa olsun gün boyunca kendilerini daha mutlu hissettiklerini bildirdi. Daha fazla paylaşmalıyız, araştırma söylediği için değil, bu bizi daha mutlu ettiği için.

Dan Ariely ve Kristen Berman 5.000 kişiye aldıkları son hediyeyi sordu. İnsanların hatırladığı hediyeler genellikle iki kategoriye ayrıldı. İlki güvenli hediyeler, hediye verilecek kişinin istediği bilinen şeyler. İkinci kategori ise tahmin gerektiren daha riskli hediyeler. Alıcının sözünü etmediği, ancak hoşlanabileceği hediyeler. Kıyafet, takı veya konser biletleri.

Hediye verme psikolojisi söz konusu olduğunda, araştırmalar insanlara istediklerini vermenin güvenli bir davranış olduğunu göstermiştir. Eşiniz doğum günü için kulaklık istemiş olabilir, bunu hediye olarak alınca mutlu olur. 

İnsanlar istedikleri bir şeyi almaktan mutlu olsalar da, çalışmadaki çoğu kişi beklenmedik veya şaşırtıcı hediyeleri tercih etti. Elbette, bir başkasının neyi seveceğini tahmin etmeye çalışmak her zaman risklidir ancak işe yarayabilir. Birisi beklenmedik bir hediye aldığında, bunun için araştırma yaptığı, emek verdiği için hediye vereni daha fazla takdir ettikleri görülüyor. Bu, hediye vermenin iyi tarafıdır, hediye vererek ilişkileri güçlendirmiş olursunuz. 

İlişkilerinizi iyileştirecek hediyeler

Deneyimsel hediyeler insanları maddi olanlardan daha mutlu eder. Deneyimlerimizi daha uzun süre hatırlarız ve bu nedenle birine bir deneyim verdiğinizde, aynı zamanda ona özel bir anı da vermiş olursunuz. Ancak hediye vereceğiniz kişi ne tür bir deneyimi hatırlamak ister? Konser, stand-up gösterisi için bilet alabilir veya güzel bir restoranda rezervasyon yaptırabilirsiniz. 

Deneyime dayalı hediyeler, yöneticilerin ekip üyelerine doğum günlerinde vermesi için harika hediyelerdir. Yöneticiler bu sayede hediye vermenin psikolojisinden yararlanmış olurlar. İş arkadaşlarının iş dışında keyifli vakit geçirmesi için onu düşündüğünü göstermiş olurlar. Sıkı çalışmaları için teşekkür olarak tüm ekibe bir grup deneyimi hediye etmek bile düşünülebilir. 

Hediye vermek istediğiniz arkadaşınızın veya aile üyenizin en sevdiği hobisini yapması veya yeni bir hobi edinmesi için ona o konuda uzman bir kişiyle zaman verin. Örnek: Seramik, tango, fotoğraf dersi…

Şirketler çalışanlarına logolarının bulunduğu eşyalar dağıtıyor. Siz de arkadaşına kupa hediye ederken üzerine ikiniz için anlamı olan bir resim bastırabilirsiniz. Bu bencilce görünebilir ancak hediye vermenin özünü yakalar, ilişkilerinizi güçlendirme. 

Sürekli genişleyen dijital dünyanın en büyük avantajlarından biri, herkes için bir şeyler bulundurması. Abonelikler, çoğu kişi için beklenmedik hediyelerdir. Ayrıca alıcının çok sık kullanacağı hizmet sunar ve her kullanım onlara hediye vereni kişiye hatırlatır. Örneğin; sesli kitap aboneliği kişiye bunu düşünmesi için saatler verir ve daha fazla kitap dinledikçe, minnettarlıkları derinleşmeye devam eder.

Sevdiklerinize kişiliklerine göre hediye önerileri!Sevdiklerinize kişiliklerine göre hediye önerileri!Size zorlu hediye seçme görevinde yardımcı olacak bir rehber hazırladık. Hediye alacağınız kişinin hobilerini ve kişisel özelliklerini göz önünde bulundurarak rehberimizden seçiminizi yapabilirsiniz.

 

Etiketler Mutluluk paylaşma
Yorumlar
Kalan Karakter 800