Z kuşağı nasıl çalışmak istiyor?

Çalışma hayatının yeni üyesi Z kuşağı, işyerlerinde ne talep ediyor, nelerden motive oluyor ve hangi işlere faha yatkın. İşte küresel iş gücünün yeni öznesi Z kuşağının iş talepleri ve iş beklentileri..

Güncelleme:

Z kuşağının ilk üyeleri artık büyüdü ve iş hayatına adım atmaya başladı. Önümüzdeki 10 yıl işgücünün önemli bir bölümü, Z kuşağından oluşacak. Teknolojiyle birlikte büyüyen, 7-24 çevrimiçi yaşayan ve bireysel çalışmaya daha yatkın olan Z kuşağının iş beklentileri, diğer kuşaklardan farklılık gösterebiliyor.

Z kuşağını iş hayatında motive eden faktörler, Z kuşağının işyeri sadakatini artıran kriterler ve Z kuşağının üretkenliğini kamçılayacak imkanlar, Z kuşağıyla çalışacak yönetici ve patronlar açısından olduça önemli. Z kuşağını diğer kuşaklardan ayıran özellikleri bilmek ve Z kuşağının çalışma yaşamında beklentilerini kestirmek için geleceğin başarı kriterlerinden biri olarak gösteriliyor. İşte Z kuşağının iş yaşamı hakkında bilinmesi gerekenler..

Z kuşağı kimdir? 

"Z kuşağı" genellikle 1997-2012 yılları arasında doğan bireyleri ifade eder. Z kuşağının en yaşlı bireyleri şu an 25 yaşında ve Dijital Yerliler olarak da bilinen bu kuşak, şu anda iş hayatının ilk basamaklarını adımlıyor. z kuşağının önemli bir bölümü de şirketlerde stajyer olarak çalışıyor. Önümüzdeki birkaç on yıl sonra ise iş gücünün büyük bir bölümünü Z kuşağı oluşturacak. Z kuşağının iş talepleri henüz tam olarak netleşmemiş olsa da, genç nesiller arasında yaygın olarak kabul gören  iş talepleri şunlardır:

Z kuşağı ne istiyor?

Esnek çalışma saatleri: Z kuşağı, esnek bir çalışma programı ve iş-yaşam dengesi arıyor. Bu nedenle, esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma veya yarı zamanlı çalışma gibi seçenekler sunan işler bu kuşağın ilgisini çekebilir. Uzaktan çalışma alternatifi, özel hayata ve kişisel zamana saygı duyulması, 4 gün mesai ve tatil hakkının desteklenmesi Z kuşağının öncelikleri arasında.

Teknoloji odaklı işler: Z kuşağı, teknolojiye hakim olan bir kuşaktır. Dolayısıyla, teknoloji odaklı işlerde çalışmak isteyebilirler. Bu, yazılım geliştirme, dijital pazarlama veya veri analizi gibi işleri içerebilir. Z kuşağı online iletişim ve online iş birliğine oldukça açıktır. Z kuşağı üyeleriyle yüz yüze görüşm yerine görüntülü görüşme yapabilir, günlük iletişimi daha çok e-posta ya da mesajlaşma uygulamaları üzerinden sağlayabilirsiniz. Ama ekran başında geçirilen sürenin artmasının olumsuz yönleri de hesaba katılmalı.

Yaratıcı işler: Z kuşağı, yaratıcı ve özgür düşünen bir kuşaktır. Bu nedenle, tasarım, sanat, medya ve eğlence gibi yaratıcı işler, bu kuşağın ilgisini çekebilir. Takım ruhu yaratılması Z kuşağının iş yeri sadakatini ve yaratıcılığını artırır. Tkım ruhunda sosyal etkileşim çevrimiçi iletişimle de desteklenmelidir.

Sosyal sorumluluk odaklı işler: Z kuşağı, dünyanın geleceği ve çevre konularına büyük bir ilgi duyuyor. Bu nedenle, sosyal sorumluluk odaklı işlerde çalışmak isteyebilirler. Bu, sürdürülebilirlik, insan hakları, hayvan refahı gibi konulara odaklanan işleri içerebilir.

Girişimcilik: Z kuşağı, kendi işlerini kurma konusunda da büyük bir ilgi duyuyor. Bu nedenle, girişimcilik veya start-up dünyasında çalışmak veya kendi işlerini kurmak isteyebilirler.

Etiketler Z Kuşağı
Yorumlar
Kalan Karakter 800