Yeni yatırımcılara borsa uyarıları!

Borsa İstanbul’da endeksin yukarı tırmanması iştah kabartıyor. Beklentilerin üzerindeki güçlü 9 aylık bilançoların etkisiyle şirketlerin kârlılığındaki astronomik artışın hisselere yansıması sonrası, Borsa’ya yüz binlerce yeni yatırımcı katıldı. Peki yeni yatırımcılar neye dikkat etmeli?

YENİ YATIRIMCILAR GENÇ

Yılın başında Borsa İstanbul’da 2 milyon yatırımcı varken geçtiğimiz hafta bu sayı 2.9 milyona çıktı. Borsa İstanbul’da hisse senedi yatırımı yapan yeni yatırımcıların önemli bir kısmı da gençlerden oluşuyor. 15-24 yaş arası yatırımcıların sayısı 170 bini aştı. Ancak Borsa, kazancın yanı sıra kaybın da yaşanabileceği bir mecra. Bu nedenle alım satım yaparken dikkatli olmak ve bazı yatırım kurallarına uymak gerekiyor. Yatırım uzmanları, özellikle kısa vadeli ve fevri işlemlerden kaçınılması gerektiği uyarısında ulunurken, spekülatif kağıtlara yapılacak yatırımın ise ciddi kayıplara neden olabileceğini salık veriyor.

UZMANINDAN UYARILAR 

Yatırım uzmanı Zeynep Aktaş’ın sosyal medya hesabından Borsa’ya yeni girenlere yönelik uyarıları ise şöyle;

  •  Borsaya yatırdığınız para ihtiyacınız olmayan bir para olmalı.
  • Kârlı, yatırım yapan, temettü ödeyen, büyüyen şirketlerde olursanız; geleceğe yatırım yaparsınız. Mağdur olacağınız spekülatif hisselerden uzak durun.
  • Borsada çok fazla yeni gelen yatırımcı var. Güçlü hisselerde olmanızı öneriyorum. Uzun vade kazancı ve istikrarlı getiriyi hedefleyin.
  • Borsadaki yüksek getiriler ilgi çekici gözükebilir. Evinizi satarak hisse almayın. Kredi çekerek hisse almayın. Bir ay sonra, üç ay sonra size gerekecek bir parayı borsaya yatırmayın. Hisse getirilerini sürekli alternatiflerle karşılaştırmayın.
  • Bir yatırımcı şirkete yatırım yapar. Şirketin faaliyet alanı ile ilgilidir. Hedefi şirketin büyümesi ile büyümektir. Neye, neden yatırım yaptığınızı biliyorsanız dalgalanmalar sizi etkilemez.
  • Piyasaların doğasında hareket vardır. Yükselişler olduğu gibi düşüşler mutlaka olur. Bir yerde kazanç varsa bunu realize edenler olacaktır. Üstelik işlemler robotlarla yapılıyor. Hisse seçerken tercihlerinizde uzun vadede sizi büyütecek hisseleri hedefleyin.
Finansal mutluluk için ipuçları Finansal mutluluk için ipuçları Paranın mutluluğu satın alamayacağını söylerler ama konu evliliğiniz olduğunda para hakkında konuşmak çok işe yarar. Bu ipuçları, evliliğinize doğru finansal adımlarla başlamanıza yardımcı olabilir.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800