Orman köylülerinden devrim niteliğinde çalışma: Kendi elektriklerini üretiyorlar

Bolu ve Düzce'deki orman köylüleri, Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkanlığı (ORKÖY) projesi çerçevesinde, evlerinin çatılarına kurdukları güneş enerjisi sistemleri (GES) ile hem kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de fazla enerjiyi satarak ekonomik kazanç elde ediyorlar.

Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ORKÖY, orman köylülerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve kalkınmalarını desteklemek amacıyla hibe ve kredi desteği sağlamanın yanı sıra çeşitli projeleri hayata geçirme çabası içinde. Bu bağlamda, ORKÖY, temiz enerji üretimini teşvik etmeyi ve enerji maliyetlerini azaltmayı hedefleyen GES projelerini uyguluyor. 

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Bolu ve Düzce'ye bağlı köylerde 2020 yılında başlatılan proje kapsamında, 129 köy evi GES sistemleriyle donatıldı. Bu yıl içinde onaylanan ve inşaatı tamamlanan 9 GES projesi, şu an ana elektrik şebekesine bağlama aşamasına geldi. Bu projeler, hem köylerin enerji ihtiyaçlarını karşılamaya hem de temiz enerji üretimine katkı sağlamaya yönelik önemli adımlardan...

Orman köylüleri, güneş enerjisi ile ürettikleri elektriği evlerinde, ahırlarında ve diğer ihtiyaçlarında kullanmakta ve fazla enerjiyi anlaşmalı dağıtım şirketlerine satarak gelir elde ediyorlar. Kendi elektriklerini üreterek maliyetlerini düşüren bu köylüler aynı zamanda çevrenin korunmasına katkıda bulunuyorlar.

Orman köylülerinden devrim niteliğinde çalışma: Kendi elektriklerini üretiyorlar resim: 0

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube Müdürü Özkan Yavuz, ORKÖY'ün orman köylülerine sosyal ve ekonomik nitelikli kredilerle destek sağladığını belirtti. Yavuz, Bolu'da GES projesinin köylülerin talebi üzerine hayata geçirildiğini ve amaçlarının vatandaşların kendi elektriğini üreterek kullanmalarını teşvik etmek olduğunu ifade etti. Projenin bedelinin 70 bin lira olduğunu ve bunun yüzde 20'sinin hibe, geri kalan kısmının ise 7 yıl vadeli faizsiz olarak sağlandığını söyledi.

Tarakçı köyü sakinlerinden Ercan Çetinkaya, evlerine kurulan GES sistemi sayesinde elektrik maliyetlerini önemli ölçüde azalttıklarını ve ayrıca fazla ürettikleri elektriği satarak ek gelir elde ettiklerini belirtti. Bu sayede hem kendi elektrik ihtiyaçlarını karşıladıklarını hem de hayvan süt makineleri, ev eşyaları, yem karma makineleri, su motorları ve diğer işler için elektrik kullanabildiklerini ifade etti.

Fehmi Köroğlu ise evine GES kurulumunun tamamlandığını ve elektrik bağlantısının ardından üretime başlayacaklarını söyledi. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, artan enerjiyi satarak ek gelir elde edeceklerini dile getirdi.

Etiketler güneş enerjisi
Yorumlar
Kalan Karakter 800