Neden hedef belirlemeliyiz?

Hedef belirleme sürecini başlatmak, gelecek vizyonunuzu gerçeğe dönüştürme motivasyonu için gerekli adımları birlikte sıralayalım.

Hedef belirlemek size uzun vadeli vizyon ve motivasyon sağlar. Bilgi edinmenize odaklanır ve hayatınızdan en iyi şekilde yararlanabilmeniz için zamanınızı ve kaynaklarınızı düzenlemenizi sağlar.

NELER İSTEDİĞİNİZİ YAZIN

Hedef koymak önem verilmesi ve planlanması gereken bir süreçtir. Bu yüzden elinize kağıdı kalemi alın ve yapmak istediğiniz her şeyi yazın. Bu çok uzun bir liste olabilir, bu yüzden korkmayın. Yazdıklarınızı puanlandırın ve daha sonra sıralayın. Ardından, odaklanabileceğiniz çok az sayıda gerçekten önemli hedefiniz olması için listenizi gözden geçirin. Böylece önceliklerinizi, neleri daha kısa vadede, neleri daha uzun vadede yapacağınızı görmüş olacaksınız.

HEDEFLERİNİZİ ZAMANA YAYIN 

Hedeflerinizi öncelik sırasına göre günlük, haftalık, aylık ve yıllık şeklinde periyotlara bölün ve bunları liste haline getirin. Günlük hedeflerinizin küçük hedefler olmasına özen gösterin. Örneğin, ‘’On  sayfa kitap okuyacağım, iki yabancı dil öğreneceğim’’ vb. hedefler seçin. Gerçekleştirdiğiniz ve gerçekleştiremediğiniz hedefleri kontrol edin ve listenizi güncelleyin.

BELİRGİN HEDEFLER KOYUN  

Bir hedef belirsiz olduğunda, motivasyon değeri sınırlı hale gelir. Hedeflerinizi belirgin hale getirin. Ölçülebilen, net ve açık hedefler belirleyin. Zihninizde bir hedef belirgin hale geldiğinde ise daha odaklı ilerleyebilirsiniz. Hedefler zorlayıcı ancak ulaşılabilir olduğunda ‘başarı’ hissi yaratır. Bu da bir sonraki hedefi gerçekleştirmek için gerekli motivasyonu artırır.

ENGELLERDE VAZGEÇMEYİN 

Sizden kaynaklı veya sizden kaynaklı olmayan sebeplerden dolayı planlarınız aksayabilir, ertelenmek durumunda kalabilir. Bunlar her hayatın her anında olması mümkün şeyler. Bu yüzden karşınıza çıkan ilk engelde vazgeçmeyin. Paulo Coelho’nun da dediği gibi ‘Gideceğin noktadan eminsen, engeller dinlenme noktan olmaktan öteye geçemez.’ 

CAZİBESİ YOKSA BIRAKIN GİTSİN

Öğrendiğiniz dersleri bir sonraki hedeflerinizi belirleme sürecine aktarın. Zaman geçtikçe hedeflerinizin değişeceğini de unutmayın. Bunları bilginiz ve deneyiminizi yansıtacak şekilde düzenli olarak yeniden tasarlayın ve hedefler artık herhangi bir cazibe içermiyorsa, gitmelerine izin verin.

Öğrencilerin güzelleştirdiği üniversiteler şehri Öğrencilerin güzelleştirdiği üniversiteler şehri Ormanda parklarda kuşların cıvıltısı nasıl güzellik veriyor, sana kendini iyi hissettiriyor, keyif veriyorsa benzer güzelliği Boston sokaklarında, caddelerinde, parklarında dolaşırken yaşadığımı söyleyebilirim.

 

Etiketler Hedef Motivasyon Haber
Yorumlar
Kalan Karakter 800