Öğrencilerin güzelleştirdiği üniversiteler şehri

Ormanda parklarda kuşların cıvıltısı nasıl güzellik veriyor, sana kendini iyi hissettiriyor, keyif veriyorsa benzer güzelliği Boston sokaklarında, caddelerinde, parklarında dolaşırken yaşadığımı söyleyebilirim.

Bu güzel duyguları bana yaşatan hemen her yerde rastladığım, gördüğüm, dünyanın her tarafından gelmiş binlerce kolej ve de özellikle üniversite öğrencilerinin, farklı ve rengarenk kültürlerin, gençlik cıvıltıları, canlılığı ve güzellikleri idi. Benzer güzellikleri güzelleşen Eskişehir’e tüm renklilikleri ile canlılık ve hayat veren üniversiteli gençlerin yarattığı ortamlardı. Gençlik bu, özgürlüktür, söz dinlememektir, yaratıcılıktır, neşedir, canlılıktır, umut ve yaşam sevgisidir.

Öğrencilerin güzelleştirdiği üniversiteler şehri  resim: 0

Boston  -  1990

Boston, dünyanın dört bir yanından 250 binden fazla öğrenciyi ağırlayan 100’den fazla kolej ve üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır. Yurt dışında okumak için dünyanın en iyi şehirleri arasında Boston 2022 yılının en iyi 9. akademik şehri seçilmişti.

https://www.topuniversities.com/city-rankings/2022

Öğrencilerin güzelleştirdiği üniversiteler şehri  resim: 1

Charles River, Boston- Ekim 1998

Dünya çapında bin 500'den fazla yüksek öğrenim kurumunu akademik itibar, fakülte/öğrenci oranı, bilgi aktarımı, uluslararası fakülte ve uluslararası öğrenci oranı gibi 6 kriterde değerlendiren Quacquarelli Symonds, 2022 yılı için dünyanın en iyi üniversitelerini sıraladı.

Listede Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) 1543 üniversite arasında birinci oldu. Harvard Üniversitesi de beşinci sırayı aldı. İşte Boston akademi şehri anlamında dokuzuncu sırada olsa da 100 tam puanlı MIT ile ilk ve 98 puanla Harvard 5. sırada bulunmakta.

Öğrencilerin güzelleştirdiği üniversiteler şehri  resim: 2

Boston, torunum İnan ile, Haziran 2017

Listede İstanbul’u ararsan 70. sırada görebilirsin. İlk 100 arasında Ankara’da var, 98. sırada. Belki Londra, Tokyo, Münih, Seul en ilk sıralarda ancak bunlar çok kalabalık nüfuslu mega kentler, kolej ve üniversite talebelerini hissetmek pek mümkün değildir. Boston kendisi bizatihi yaklaşık 600 bin nüfuslu ve nerede ise yarısı öğrenci. Çarpıcı özelliği ve dahi güzelliği de bu zaten.

Öğrencilerin güzelleştirdiği üniversiteler şehri  resim: 3

Boston, bir park sabahı, torunum Timur ile, Haziran 2017 

Bugün bana dense ki, bak bu üniversitede sana öğrenci olma imkanı, bu da sana bi lojman, daha güzel bi teklif olabilir mi, Benjamin Button (Scott Fitzgerald’ın 1922 yılında yayımladığı öyküden uyarlanmış, 2008 yapımı film. ) olamasam bile, kendimi içimde hep benle beraber yaşayan çocukluğum, gençliğim geri geleceği kesindir. Tabii herkesi böyle etkilememiş olabilir, tüm bunlar benim duygularım.

Bir öğrencinin bakış açısıyla Boston kafeler ve parklar: 3 dakikalık video

Bu duygularımı arttıran elbette kızım Özlem’in lisans ve üstü eğitimini oralarda görürken ziyaretlerimiz ve birebir yaşamış olmam. Özellikle de MIT sıralarında talebelerle sınıflarda derslere girmek yaşanabilecek güzelliklerinden biri olması benim yaşadığım ayrıcalıklardandı.  

Kızım Özlem’in MIT arkadaşlarını davet ederek evinde verdiği parti yaşadığım en güzel anılardan biriydi. Bir ara herkesi susturup ''Babam şimdi bir konuşma yapacak.'' dediğinde çok heyecan duymuştum. Bana sürpriz oldu tabii, hazırlıksız yakalamıştım. Aklıma gelen tüm güzel duygularımı aktardığımda kendimi çok daha iyi hissetmiştim.  

Öğrencilerin güzelleştirdiği üniversiteler şehri  resim: 4

Boston parklarında bir sabah vakti, Haziran 2017

Massachusetts’in en büyük şehri olan Boston, Harvard ve MIT dahil olmak üzere çeşitli etkinliklerde üniversitelere ev sahipliği yapmaktadır.

1600'lü yılların başlarında özellikle Büyük Britanya topraklarından kopup buldukları gemilerle Atlantik’e açılan göçmenler ne hikmetse bu bölgelere kapak atmışlar ve kendi kolonilerini kurmuşlardır. Amerika Devrimi’nde önemli bir yeri, tarihi önemi ve kültürel canlılığı ile de, öğrenciler dışında, turistlerin de uğrak noktası olmuştur.

Merak edenler için Boston ilk 10 üniversite adını sıralayalım;

MIT (Massachusetts Institute Of Technology)

Harvard University

Boston University

Tufts University

Northeastern University

Boston College

Brandies University

University of Massachusetts,Boston

Suffolk University

Simmons University

Öğrenci olarak Boston’da eğitim yapacaksanız zaten her köşe bucağı yaşarken öğreneceksiniz. (Nasıl burs alınıyor bana da öğretir misiniz yolunu? Son imtihandan da geçince bütün kitaplarımı yakacağım, Beyoğlu’nda sabahlara kadar dolaşacağım demiştim ama Boston’da talebe olmak isterdim.) Yolu Boston’a düşenler için birkaç satır karalayalım. 

Öğrencilerin güzelleştirdiği üniversiteler şehri  resim: 5

Newbury caddesinde bir akşam vakti… Haziran 2017 foto FD

Parklarında, sokaklarında, özellikle bizim Bağdat Caddesi benzer Newbury caddesinde gezebilir, kafelerinde mola talebelerle sohbet, sanat, bilim, Tea Party gibi müzelere gezi, vaktiniz varsa New England akvaryum, Nantucket adası balina müzesi gezileri yapabilirsiniz. Uygun bütçeli restoranda önlük takarak ıstakoz şarap keyfi, kepekli ekmekle meşhur kuru fasulye ile sosis götürme ve daha niceleri...

Öğrencilerin güzelleştirdiği üniversiteler şehri  resim: 6

Legal Sea foods Restourant – Ekim 1998

(Zincir restoranlardan (sakın ülkemiz fiyatları aklınıza gelmesin) bu masadan çok makul bir ödeme ile kalkmıştık, bugün ne bilemem. İlgilenenler Trip Advisor yorumlarına bakabilir. 

https://www.tripadvisor.com.tr/ShowUserReviews-g60745-d321605-r355280995-Legal_Sea_Foods_Long_Wharf-Boston_Massachusetts.html

Bodrum’dan sadece 10 mil öteye Kos Adası'na ya da Çeşme’den Sakız Adası'na gidilince deniz mahsulleri farkını gidenler bilir.

Sadece 10 Mil ÖtedeSadece 10 Mil ÖtedeMedeni insan olmak öyle kolay kolay oluşabilecek bir olgu değil. Öncelikle medeni bir ülkenin medeni bir toplumunda ve yine medeni bir aile çevresinde büyümüş, yaşamış olman gerekebilir.

 

Sakız Ağacının Gözyaşları Sakız Ağacının Gözyaşları Ne zaman kendimi sakız ağaçlarının karşısında dururken gördüm… İşte o zaman derinliğiyle merak uyandırdı bende.

Boston’un yaklaşık 600 binlik nüfusunun yarısı talebe olunca bir iki metro hattı da mutlaka vardır demiştim 1998 Ekimi'nde. Metro merdivenlerinden aşağı inerken gördüğüm plakette inşaata başlangıç 1905 bitiriş 1907 yazıyor. Düşününce derinden taa bir asır önce nasıl kazdılar, vagonları nasıl indirdiler, hem de sadece iki sene zarfında? Levent-Taksim metrosu ne zaman açılmıştı ki?

30 Haziran 2022

Heybeliada

https://gezimanya.com/amerika-birlesik-devletleri/boston-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

https://kucukdunya.com/boston/

https://stringfixer.com/tr/History_of_Boston,_Massachusetts

https://www.boston.com/things-to-do/?s_campaign=bdc:paidsearch:thingstodo

Yorumlar
Kalan Karakter 800
BATUHAN TUNCAY
Fethi ağabey kalemine sağlık. Çok güzel anlatmışsın Boston'u. İki Boston var gibi gelirdi bana Halkın şehri bir de Öğrencilerin Şehri okulların yüksek tuitionları tabi şehri biraz daha yukarı kaldırıyor.
Candaş Özden
Fethi, yazını keyifle okurken beni alıp götürdün Bolu’da yaşadığım o güzel günlere. O zaman da hatal etmiştim, bugün de, keşke Bolu ve hinterlandı da Üniversiteler şehri olsaydı, ki hala da olabilir. Tüm güzellikler o bölgede, kışı, bagarı, her mevsimi, dağlar, göller, doğa, yakınlarda deniz,temiz gava, bol oksijen, öğrencilerin gafta sonları Çevre şehşrlerdeki ailelerini gitme kolaylığı ve bütün en iyi aşçıların çıktığı gastronomi lezzetleri Hepsi o bölgede