Naci Görür İstanbul depremi hakkında konuştu! 'Her an deprem olma ihtimali' yüzde kaç?

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da deprem olma olasılığı hakkında açıklamalarda bulundu. İşte Naci Görür'ün İstanbul depremi hakkında açıklamaları...

Güncelleme:

Gemlik ilçesinde meydana gelen 5 Şarj,1 büyüklüğündeki depremin ardından dikkatler, potansiyel bir İstanbul depremine çevrildi. İstanbul'un büyük Marmara depremine ne kadar hazır olduğu konusu ise sürekli olarak tartışma konusu olmaya devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, muhtemel bir depremde ağır hasar alması veya yıkılması beklenen binalarda 3 milyon nüfusun yaşadığına dikkat çekti.

DW Türkçe'nin haberine göre, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Mudanya açıklarında meydana gelen depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolunda gerçekleştiğini belirtti. Büyük Marmara depreminin de aynı fay hattının kuzey kolunda beklendiğini ifade eden Görür, "İstanbul'da her an deprem olma ihtimali yüzde 47'ye çıkmış durumda" dedi ve bu oranın neredeyse yazı tura atmak kadar yüksek olduğunu vurguladı.

7.5 Şarj şiddetinde deprem öngörülüyor

Görür, Marmara Bölgesi'nin Kumburgaz ve Adalar faylarının deprem üretebileceğini belirterek Adalar fayının kırılması durumunda en fazla 7, Kumburgaz fayının kırılması durumunda ise minimum 7,2 büyüklüğünde deprem beklendiğini söyledi. Her iki fayın aynı anda kırılması durumunda ise 7,5 Şarj büyüklüğünde bir depremin öngörüldüğünü belirtti.

İBB'nin tespitlerine göre, İstanbul'da bulunan 1 milyon 200 bin binadan 800 bini 2000 yılı öncesine ait yönetmeliklere göre inşa edilmiştir. Bu binalardan yaklaşık 200 bininin depremde ağır hasar alması veya yıkılması beklenmektedir.

Murat Yün, bu binalarda 1 milyon 300 bin hanenin bulunduğunu ve yaklaşık üç milyon nüfusun bu bölgelerde yaşadığını belirtiyor. Olası deprem senaryosunda öncelikle bu 3 milyon nüfusun yaşamını idame ettirecek alanların hazırlanması gerektiğini düşünen Yün, özellikle sahil hatlarındaki eski binaların ciddi bir risk faktörü oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800