Mürekkep balığı ve alg pigmentlerinden güneş kremi üretilecek

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen projede, mürekkep balıkları ve mikro alglerden elde edilen pigmentlerle üretilecek güneş kremi, 1,5 yıl içinde kozmetik ürünler arasında öne çıkarak talep görmeyi amaçlıyor.

BAİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Murat Telli ve İzmir Demokrasi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gizem Kaleli tarafından başlatılan proje, "Melanin Nano Parçacıkları ile Enkapsüle Edilmiş Astaksantin Tabanlı Güneş Kremi Geliştirilmesi" adını taşıyor ve TÜBİTAK-TEYDEP 1501 programından destek almaya hak kazandı.

Bolu Teknokent'te gerçekleştirilen çalışma, yaklaşık 18 ay sürecek ve toplamda 5 milyon 200 bin lira destek sağlayacak. Proje kapsamında, cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyan, aynı zamanda onarma ve yenileme özelliklerine sahip bileşenleri içeren bir güneş kremi üretilmesi planlanıyor.

Mürekkep balığı ve alg pigmentlerinden güneş kremi üretilecek resim: 0

Güneş kremi insan cildiyle tam uyumlu olacak

Projede kullanılacak melanin, mürekkep balıklarından elde edilirken, antioksidan pigmentler mikro alglerden temin edilecek. Ürünün ambalajları ise çevre dostu bir yaklaşım çerçevesinde, alg posalarından üretilecek.

Dr. Murat Telli, yüksek ekonomik değere sahip pigmentlerin medikal, kozmetik ve gıda sektörlerinde kullanıldığını vurgulayarak, teknokent bünyesinde gerçekleştirdikleri moleküler bazlı çalışmalarla bu alandaki üretimi artırmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, pigmentin cilt tarafından güneş ışınlarına maruz kalındığında üretildiğini ve bu nedenle geliştirilecek güneş kremi ürününün insan cildiyle tam uyumlu olacağını vurguladı.

Mürekkep balığı ve alg pigmentlerinden güneş kremi üretilecek resim: 1

Mikro alglerden antioksidan pigmentlerin elde edilmesi sonrasında arta kalan posadan üretilecek bio-çözünür plastiğin ise güneş kreminin tüplerinin yapımında kullanılacağını vurgulayan Telli, bu projedeki gibi sıfır atık ve antioksidan etkileşimli ürünün ilk kez geliştirileceğini kaydetti.

Ürün ne zaman piyasada olacak?

Telli, şu an laboratuvar ölçeğinde yapılan çalışmalarını pilot uygulamaya taşıyacaklarından bahsederek, 5 milyon 200 bin lira destek aldıkları projeyle 1,5 sene sonra ürünü piyasaya çıkartmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Etiketler Üretim
Yorumlar
Kalan Karakter 800