Modanın uzay yolculuğu: Prada, NASA'nın yeni Ay kıyafetini tasarlayacak

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotları, 2025 Ay misyonunda ünlü moda markası Prada tarafından tasarlanan özel uzay kıyafetlerini giyecekler.

İtalya merkezli moda markası Prada, kıyafetlerin tasarım sürecinde uzay şirketi Axiom Space ile işbirliği yapacak. Axiom Space, insanlı uzay uçuş hizmetleri ve uygun uzay altyapısı geliştirme konusunda uzmanlaşmış bir şirket.

Axiom Space, yaptığı bir basın açıklamasında, Prada'nın projeye malzeme seçimi ve üretim konularındaki uzmanlığı ile katkı sağlayacağını belirtti. BBC'ye konuşan bir astronot, Prada'nın tasarım deneyiminin, uzay kıyafetlerini başarılı bir şekilde tasarlamak için uygun olduğunu düşündüğünü söyledi.

Prada'nın tasarımları sadece moda dünyasında değil, aynı zamanda Amerika Kupası yelken yarışması gibi önemli etkinliklerde de kullanıldı. 

Beş NASA görevinde yer almış ve dört uzay yürüyüşü gerçekleştirmiş olan Profesör Jeffrey Hoffman, "Prada'nın çeşitli kompozit kumaş türleri konusunda önemli bir deneyime sahip olduğunu ve yeni uzay kıyafetinin dış katmanlarına önemli katkılarda bulunabileceğini" belirtti.

Kıyafetler basınç ve oksijene uygun olarak üretilecek

Ancak Prof. Hoffman, insanların astronotları desenli uzay kıyafetleri içinde görmeyi beklememesi gerektiğini vurguladı. Kıyafetin, astronotların vücut sıcaklığını doğru bir şekilde korumasının önemine dikkat çekti ve uzay kıyafetini bir minyatür uzay aracı gibi nitelendirdi. Kıyafetin basınç ve oksijen sağlaması ve makul bir sıcaklıkta tutması gerektiğini ifade etti.

Etiketler ay Uzay
Yorumlar
Kalan Karakter 800