Kredi Sicilimizi Kim Tutuyor?

Bugün size kredi notu nedir, bu konudan bahsetmek istiyorum. Ülkelerin, şirketlerin ve bireylerin kredi notu oluyor. Kredi notu, ülke, şirket ya da bireylerin borçlarını geri ödeyebilme kabiliyetinin göstergesi. Önemlidir. Örneğin Yunanistan'da ekonomik durum kötü, ülke borçlarını ödeyemez halde ve kredi notu en düşüklere geldi. Örneğin, Amerika...

Bugün size kredi notu nedir, bu konudan bahsetmek istiyorum. Ülkelerin, şirketlerin ve bireylerin kredi notu oluyor. Kredi notu, ülke, şirket ya da bireylerin borçlarını geri ödeyebilme kabiliyetinin göstergesi. Önemlidir. Örneğin Yunanistan'da ekonomik durum kötü, ülke borçlarını ödeyemez halde ve kredi notu en düşüklere geldi. Örneğin, Amerika en yüksek kredi notuna sahip ülkelerden biri. Ama ekonomi kötü diye şu anda "Acaba ABD notu düşecek mi?" diye konuşuluyor. Kredi notu düşerse, kimse o ülkeye ya da şirkete borç vermek istemiyor. O zaman ülkenin, şirketin borçlanma maliyetleri (faiz) artıyor.

Biz bireylerinde kredi notu, kredi sicili var. Kredi almış, krediye kefil olmuş, kredi kartı olan herkesin kredi notu var. Peki, bizlerin kredi notunu kim tutuyor? Kredi Kayıt Bürosu diye bir kurum var, bizle ilgili tüm bilgileri bir havuzda saklıyor. Kredi sicilimizi tutuyor.. Kredi ödemelerinizi tam gününde yapın, ne önce, ne sonra. Çünkü çok yakında, banka bize kredi notumuza göre kredi verecek. "Mahmut kredi notu çok iyi, ona daha düşük faizli kredi verelim" gibi. "Acaba benim kredi sicilim nasıl?" diye merak edenler... Bunu ancak bir kredi alırken bankanızdan öğrenebiliyorsunuz. Kredi kart borcunuzu önce, sonra değil tam zamanında ödeyin. Kredi Kayıt Bürosu'nun baktığı "zamanında ödenmiş mi". Kredi sicilinize gözünüz gibi bakın. Sağlık, sevgi ve para ile kalın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800