Stresle başa çıkma yolları nelerdir?

Hayatınızdaki küçük ipuçlarını takip etmek size stresiniz konusunda birçok fikir verecektir. İşte stresle başa çıkmanın ipuçları...

Hayatınızı kontrol altında tutmak için basit bir farkındalık, stresi yönetiminin en temelidir.

STRES KAYNAKLARINIZI TANIMLAYIN

Stres yönetimi, hayatınızdaki stres kaynaklarını tanımlamakla başlar. Bu göründüğü kadar kolay olmayabilir. Çünkü gerçek stres kaynakları her zaman görünür değildir ve stres yaratan düşünceler, duygular ve davranışlar gözden kaçabilir. Bazı konularda stresinizin nedenlerin, çok iyi biliyor olabilirsiniz. Ancak son yaşadığınız strese yol açan şey farklı olabilir. Bu yüzden gerçek stres kaynaklarınızı tanımlamak için alışkanlıklarınıza, tutumunuza ve mazeretlerinize yakından bakın. 

BİR STRES GÜNLÜĞÜ TUTUN

Stres günlüğü, hayatınızdaki stres faktörlerini ve bunlarla nasıl başa çıkacağınızı belirlemenize yardımcı olacaktır. Stresli hissettiğiniz her anı günlüğünüze yazın. Örneğin, hangi olay stres olmanıza sebep oldu, o an fiziksel ve duygusal olarak ne hissettiniz, çevrenize nasıl davrandınız ve iyi hissetmek için ne yaptınız?

STRATEJİLER GEÇİCİ AZALTABİLİR

Şu an stresi yönetme şeklinizi düşünün. Stres yönetiminizi aşırı yemek yiyerek, alışveriş yaparak, saatlerce bilgisayar ve tv başında vakit geçirerek, işlerinizi erteleyerek, çevrenizle iletişimi azaltma yoluna giderek ya da para harcayarak yapıyor olabilirsiniz, bu başa çıkma stratejileri stresi geçici olarak azaltabilir. Bunlar yerine daha sürdürülebilir yollar seçmeyi deneyin. Hangi yöntemi seçeceğinize karar verirken, dört kavramı düşünmek size yardımcı olur: Kaçının, değiştirin, uyarlayın veya kabul edin.

Stresle baş etmenin birçok sağlıklı yolu vardır ancak herkesin strese karşı farklı bir yöntemi olduğu için “tek doğru herkese uyar” gibi bir şey yoktur. Hiçbir yöntem herkes için veya her durumda işe yaramaz, bu nedenle farklı teknik ve stratejileri deneyin. Kendinizi sakin ve kontrol altında hissettiren şeylere odaklayın. Yapılacak listenizden gerçekten zorunlu olmayan işleri çıkarmak gibi.

KENDİNİZİ ERTELEMEYİN

Duygularınızı gizlemek yerine doğru bir dille ifade edin. Birinden davranışlarını değiştirmesini istediğinizde, aynı şeyi yapmaya istekli olun. Kendinizi ertelemeyin. Zamanı yönetmeyi öğrenin.

KONTROL EDİLECEKLERE ODAKLANIN

Hayatta her şeyin önüne geçemeyiz. Kontrol edilemez olanı kontrol etmeye çalışmak ayrıca bir stres kaynağıdır. Bunları üstelemek yerine, kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanmak sizi rahatlatacaktır. Büyük zorluklarla karşılaştığınızda, onların size ne gibi fırsatlar sunduğunu anlamaya çalışın. Kötü seçimleriniz stresinize katkıda bulunuyorsa, hatalarınızdan ders çıkarıp onu geride bırakın. Affedin. 

KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN 

Kendinize rahatlamak ve sevdiğiniz şeyleri yapmak için zaman verin. Pozitif insanlarla iletişim kurun, bir enstrüman çalın, resim yapın, meditasyon yapın, egzersiz yapın, bir fincan kahvenin tadını çıkarın vb. kendinizi iyi hissedeceğiniz aktiviteleri mutlaka günlük planınıza ekleyin.

Özlem Denizmen'den finansal özgürlük sırları Özlem Denizmen'den finansal özgürlük sırları Finansal açıdan özgür müsünüz? Finansal Okuryazarlık Girişimcisi Özlem Denizmen, finansal özgürlük için yapmanız gerekenleri sıralıyor.

 

Etiketler Stres
Yorumlar
Kalan Karakter 800