Fitch'ten Türkiye'ye uyarı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken, Fitch'ten fonlama maliyetlerinin bankalarda marjları baskıladığı uyarısında bulundu.

Fitch Ratings'in üç aylık Türk Banka Veri İzleme raporu, Türk bankalarının 2024'te genel olarak karlılıkta bir düşüş yaşamasının beklendiğini öne sürdü. Rapor, karlılıkta yaşanacak düşüşün sebepleri arasında marj baskısı, artan mevduat ve swap maliyetleri, azalan TÜFE endeksli gelirler, kredi değer düşüklüğü maliyetleri ve operasyonel harcamalardaki enflasyonist baskıların olduğunu belirtti. Fitch, 2024'te varlık kalitesinde hafif bir zayıflama öngörüyor.

Bu hafta yapılan bir panelde Fitch, Türkiye için mali genişleme konusunda uyarılarda bulundu. Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin mali duruşunun net bir şekilde genişleyici olduğunu vurguladı. Morales, Türkiye'nin para politikasını sıkılaştırmak için mali politika ayarlamalarının gerekliliğini belirtti. Ayrıca, Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların azaldığını ve cari açığın daralmaya devam ettiğini ifade etti.

Morales ayrıca, Türkiye'nin enerji ve altın ithalatındaki azalışın cari açığı etkilediğini ve uluslararası rezervlerin Mart ayı başındaki seviyelere geri döndüğünü belirtti.
 
 
 
 
 
 

Etiketler Fitch
Yorumlar
Kalan Karakter 800