İkinci el araç fiyatları iki yıl sonra ilk kez düştü!

İkinci el araç platformu VavaCars’ın verilerine göre, otomobil fiyatları iki yılın ardından ilk kez eylül ayında düştü. İşte ayrıntılar...

VavaCars, ikinci el araç pazarına ışık tutan Eylül ayı VavaAI fiyat endeksini duyurarak online ikinci el araç platformu olarak rolünü sürdürdü. Bu endekse göre, son iki yıldır devam eden fiyat artış trendi Eylül ayında ilk kez tersine döndü. VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, endekse dayalı olarak yaptığı açıklamada, bu düşüşün özellikle A ve D segmentlerinde yaşandığını belirtti ve ekledi: "Online ilan sitelerinde görülen yüksek liste fiyatlarına rağmen gerçek piyasa fiyatları son bir ayda ortalama olarak yüzde 8 oranında geriledi."

'İkinci el fiyatları yüzde 8 oranında geriledi'

VavaCars, kendi verileri ile kamuya açık verileri bir araya getirerek ikinci kez yayınladığı fiyat endeksine göre Eylül ayında ikinci el araç fiyatlarının bir önceki aya göre ortalama yüzde 8 oranında gerilediğini gösterdi. Bu gerileme, online ilan sitelerinde görülen yüksek fiyatlara rağmen gerçek piyasalarda ciddi bir etki yarattı. Gözelekli, bu fiyat düşüşü ile birlikte ikinci el araç alımının daha cazip hale geldiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Sıfır araç fiyatlarının hızla artması, ihtiyaçlarını karşılamak isteyen kullanıcıları ikinci el araçlara yönlendirdi. 2023'ün ilk yarısında yüksek fiyat artışları yaşandı, ancak sonrasında Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler ve piyasaların yavaşlaması ile Eylül ayında ikinci el araç fiyatları uzun bir aradan sonra ilk kez düşüş gösterdi. Rakamlara göre, Eylül ayında ikinci el araç fiyatları bir önceki aya göre ortalama yüzde 8 oranında geriledi ve en büyük düşüş sırasıyla A ve D segmentlerinde yaşandı."

Fiyat gerilemesinin arkasındaki nedenlere dair yorumda bulunan Serdıl Gözelekli, "Araştırmamız, online platformlarda gösterilen fiyatlar ile gerçek piyasa fiyatları arasındaki farklara işaret ediyor. Online ilan sitelerindeki yüksek liste fiyatlarına rağmen gerçek piyasa verileri, yüzde 8'lik bir düşüşü gösteriyor" dedi.

Etiketler ikinci el
Yorumlar
Kalan Karakter 800