İBB Bina Tespit Projesi Nedir? İstanbul'da Deprem Risk Testi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 'Bina tespiti projesi' duyurusunda bulundu. İBB’nin projesine göre, 1999 yılına kadar yapılmış binaların hasar tespiti yapılabilecek. Peki İBB Bina Tespit Projesi nedir? İBB Bina Tespit İnceleme Başvurusu nereden yapılıyor? Tüm cevaplar haberimizde…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2020 yılında başlattığı "Bina Tespiti Projesi" kapsamı altında 2000 yılından önce inşa edilmiş binaları depreme karşı denetliyor. Binanın risk durumunu ortaya koyan hızlı tarama yöntemleri sayesinde, bina sakinleri binaya dair bir inceleme raporu talep edebiliyor.

Hızlı Tarama ile bina tespiti projesinin amacı, İstanbul’daki mevcut yapı envanterinin Deprem Master Planı’nda açıklanan ikinci kademe değerlendirme yöntemlerini kullanarak, mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumlarını tespit ederek bölgelerin durumunu ortaya koymak. Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilir. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya koymak mümkün olacaktır.

İBB Bina Tespit inceleme başvurusu nereden nasıl yapılıyor? Ücretli mi?

Projeye başvurmak için "https://binatespiti.ibb.istanbul/" internet adresi üzerinden 'Bina inceleme başvuru' butonuna tıklayarak açılan ilçe, mahalle, sokak, bina numarası, telefon numarası, mail adresi bilgileri doldurularak başvuru işlemi tamamlanıyor.

"Bina Tespiti Projesi" kapsamında 2000 yılından önce inşa edilen binalar ücretsiz olarak denetleniyor.

ibb hasar tespiti

İBB Bina Tespit inceleme sonuçları nereden kontrol ediliyor?

Başvuru formuna gerekli bilgiler girildikten sonra aynı internet sayfası (https://binatespiti.ibb.istanbul/) üzerinde yer alan 'Bina inceleme sonuç' butonu üzerinden bina tespit sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

bina hasar tespiti

İBB Tespit raporlarında sunulan risk grupları neler?

İBB'nin raporuna göre binalar 5 farklı risk durumuna göre ayrılıyor:

A sınıfı binaların puan karşılığı; 100 ve üzeri (Düşük Risk)

B sınıfı binaların puan karşılığı; 75-100 (Düşük Risk)

C sınıfı binaların puan karşılığı; 50-75 (Orta Risk)

D sınıfı binaların puan karşılığı; 25-50 (Yüksek Risk)

E sınıfı binaların puan karşılığı; 0-25 (Çok Yüksek Risk)

TBB 'Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi' hazırladıTBB 'Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi' hazırladıTürkiye Barolar Birliği (TBB) 1999 depremi sonrasında hazırlanan 'Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi'ni, değişen mevzuat ve uygulamalar doğrultusunda yeniden değerlendirerek güncelledi. Depremzedelerin hukuki hakları neler? Rehber, vatandaşların haklarını ayrıntılı bir şekilde anlatıyor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800