TBB 'Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi' hazırladı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) 1999 depremi sonrasında hazırlanan 'Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi'ni, değişen mevzuat ve uygulamalar doğrultusunda yeniden değerlendirerek güncelledi. Depremzedelerin hukuki hakları neler? Rehber, vatandaşların haklarını ayrıntılı bir şekilde anlatıyor.

Güncelleme:

Türkiye Barolar Birliği (TBB), ilk olarak 1999 depremi sonrasında hazırlanan "Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi"ni, değişen mevzuat ve uygulamalar doğrultusunda güncelledi. Türkiye Barolar Birliği  tarafından hazırlanan 'Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi'nde depremzedelerin hakları, ceza hukuku, özel hukuk, idare hukuku, vergi hukuku, sağlık hukuku, depremde yıkılan veya ağır hasar gören yapılar sebebiyle konut veya iş yeri için sunulan destekler ve adli müzaheret başlıkları altında anlatılıyor.

Mevzuat ve Uygulamalar  Güncellendi

TBB, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremden etkilenen halkın yanında yer almaya devam ettiklerini belirtti. Açıklamada, ilk olarak 1999 depremi sonrasında hazırlanan kitapçığın, değişen mevzuat ve uygulamalar doğrultusunda yeniden güncellendiği belirtildi.

TBB depremzedeler için hukuk rehberi

Rehberde depremzedelerin ceza hukuku yönünden hakları bölümünde "Ölüm meydana gelmişse" başlığında depremde ihmali bulunanların nasıl cezalandırılacağı anlatılıyor.

Bilinçli Adam Öldürme Suçu

"Deprem sonucu ölüm meydana gelmişse kasten insan öldürme suçu işlenmiş olacaktır. Uygulamada deprem sonucu ölümlerde genellikle kasten değil, basit ya da bilinçli taksirle insan öldürme suçu gündeme gelmektedir. Basit taksirde kişinin öngörmesi gereken bir netice bakımından gerekli dikkat ve özeni göstermemesi; bilinçli taksirde öngördüğü neticenin yetenek, şans gibi çeşitli gerekçelerle gerçekleşmeyeceğini umması, bu anlamda neticeyi kabullenmemesi söz konusudur. Olası kastta ise öngörülen netice 'olursa olsun' düşüncesiyle kabullenilmektedir."

Depremde Ölüm, Yaralanma Gerçekleşmesi Hâlinde Tazminat

Depremde ölüm, yaralanma gerçekleşmesi hâlinde ölenin mirasçıları ile belirli yakınları ve yaralanan kişiler, taşınır veya taşınmaz malları zarar gören kişilerin bazı durumlarda, maddi ve manevi tazminat isteme hakkına sahip olduğunun açıklandığı kitapçıkta:

"Öncelikle depremde meydana gelen zarar, deprem sebebiyle yıkılan, yarılan, düşen yapı eserinin kötü yapılmış veya gereği gibi bakılmamış olmasından kaynaklanmalıdır. Söz konusu yapı eseri bina, kule, direk, asansör, yol, köprü, kaldırım, pist, iskele gibi toprağa geçici veya sürekli olarak bağlı durumda bulunan ve insan eliyle yapılmış her tür yapıdır. Yapı eserinin kötü yapılması bilimsel, fenni, teknik kurallara uygun yapılmaması anlamına gelir. İmar kurallarına ve bilimsel kurallara aykırı biçimde yapılması hâlinde eserin (binanın) kötü (ayıplı) olduğu sonucuna varılır. Eğer binada oturan veya işyeri sahibi kişiler, yapının taşıyıcı kısımlarına zarar verdiği takdirde (duvarları yıkmak, kolonları kesmek gibi) bu davranış “kusur” sayılır ve duruma göre yapının kötü yapımıyla zarar arasındaki nedensellik bağının kesildiği sonucuna varılırsa sorumluluk doğmayabilir, nedensellik bağının kesilmediği sonucuna varılırsa tazminata hükmedilebilir" açıklaması yer alıyor.

Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi’nin İçindekiler

Rehber, 7 bölümden oluşuyor:

1-Ceza Hukuku Yönünden

2-Özel Hukuk Yönünden

3-İdare Hukuku Yönünden

4-Vergi Hukuku Yönünden

5-Sağlık Hukuku Yönünden

6-Afetzedelere yıkılan veya ağır hasar gören yapılar sebebiyle konut veya işyeri için sunulan destekler

7-Adli müzaheret (adli yardımlaşma)

Rehberde, depremde zarara uğrayan kişilerin, hukuken neler yapması gerektiği ve haklarının neler olduğunu gibi önemli maddeler bulunuyor.

Türkiye Barolar Birliği depremzedeler için "Hukuk Rehberi"

TBB 'Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi' hazırladı resim: 1             

Yorumlar
Kalan Karakter 800