Hong Kong, Popüler Kripto Firmasını Dolandırıcılıktan Soruşturuyor!

Hong Kong polisi, birçok yatırımcının 1,3 milyar HK$ kaybettiğini iddia ederek şikayetçi olduğu kripto para platformu JPEX'e dolandırıcılık suçlamasıyla müdahale etti. Şikayetler üzerine, platformla bağlantılı olduğu düşünülen ve aralarında ünlü fenomenlerin de olduğu on bir kişi tutuklandı.

Güncelleme:

Büyük Dolandırıcılık İddiaları

Hong Kong medyası, bu olayın, şehrin tarihi boyunca yaşadığı en büyük dolandırıcılık vakalarından biri olabileceğini belirtiyor. Bu olay, Hong Kong'un yeni finansal düzenlemeleri test etmesine ve sanal varlıklar için küresel bir merkez olma çabasını sorgulamasına neden oldu.

Geçen hafta, Hong Kong'un Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC), Dubai tabanlı JPEX'in lisanssız faaliyet gösterdiğini ifşa etti. Ancak JPEX, yeni düzenlemelere uymak için çaba gösterdiklerini, fakat bu çabalarının Komisyon tarafından reddedildiğini belirtti.

Hong Kong, Popüler Kripto Firmasını Dolandırıcılıktan Soruşturuyor! resim: 0

Hong Kong yetkilileri JPEX'te dolandırıcılık iddiasıyla bağlantılı tutuklamaları duyurdu

Birçok mağdur yatırımcının deneyimsiz oldukları ve yüksek getiri vaatleriyle kandırıldıkları belirlendi. JPEX, reklam faaliyetlerini genişletmek için Hong Kong'un MTR tren sisteminde dev reklam panoları kullandı. Bunun yanında, popüler influencer Joseph Lam gibi fenomenlerle de iş birliği yaptı. Lam, takipçilerine kripto paraların zenginlik getirebileceği mesajını sık sık veriyordu. Ayrıca, büyük bir YouTube takipçisi olan Chan Yee de tutuklananlar arasında yer alıyor.

Hong Kong'un Tepkisi

Hong Kong otoriteleri, yaşanan bu olayın ardından JPEX'teki bazı ticaret işlemlerini askıya aldı ve platformun internet erişimini engelledi. Hong Kong İcra Kurulu Başkanı John Lee, yatırımcıların korunması için olayı yakından takip edeceklerini belirtti. Lee ayrıca, yatırımcıların lisanslı platformlarda yatırım yapmalarının önemine dikkat çekti.

Hong Kong, 2022'de yürürlüğe giren Kara Para Aklama ve Terörle Mücadele Finansmanı yasasının bir parçası olarak sanal varlık ticaret platformlarını lisanslama zorunluluğu getirdi. Bu olayın ardından, John Lee, yatırımcıların riskleri daha iyi anlamaları için eğitimlerin hızlandırılacağını belirtti.

Kripto Paralarda Düzenleme Tartışması

Merkez bankaları, kripto paraların düzenlenmemesi nedeniyle endişeli. Ancak birçok tüketici, bu dijital paraların cazibesine kapılmış durumda. Özellikle Hong Kong, yeni internet teknolojileri ve kripto para ticareti için bir merkez olma hedefiyle hareket ediyor. Bu arada, Çin, kripto paraları yasaklama yoluna gitti ve bu konuda sıkı politikalar benimsedi.

Bu dolandırıcılık skandalı, mevcut yasaların sanal varlık platformlarına yeterli denetimi sağlayıp sağlayamayacağı konusunda soru işaretleri bıraktı. Birçok mağdur yatırımcı, sosyal medya üzerinden oluşturdukları gruplarla seslerini duyurmaya çalışıyor.

Hong Kong, Popüler Kripto Firmasını Dolandırıcılıktan Soruşturuyor! resim: 1

JPEX ayrıca Tayvanlı Nine Chen'i de influencer'larından biri olarak seçti

JPEX hakkındaki detaylara gelince, firma Birleşik Arap Emirlikleri'nde Dubai merkezli olarak gösteriliyor. Ancak Hong Kong'da yapılan kontrollerde, firmanın belirttiği adreslerde böyle bir işletmenin bulunmadığı tespit edildi. Bu, yatırımcıların ve yetkililerin JPEX hakkında daha fazla soru sormasına neden oldu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800