'Genç Teknoloji Destek' başvuruları başladı: Öğrenciler hangi modelleri vergisiz satın alabiliyor?

Yükseköğretim öğrencilerine teknolojik cihaz ve internet desteği verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Genç Teknoloji Destek" başvurularının başladığını duyurdu.

Güncelleme:

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak,  sosyal medya hesaplarından, "Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği ve heyecanla beklenen Genç Teknoloji Destek başvuruları başladı!" paylaşımında bulundu.

Teknolojik cihaz ve internet desteğinden yararlanmak isteyen öğrencilerin, geniş bilgilerin yer aldığı "www.gsbbiz.gsb.gov.tr" adresinden başvuru yapabilecekleri belirtildi. Öğrencilerin ayrıca cep telefonlarından "GSBBiz" uygulamasını indirerek başvuru işlemlerini gerçekleştirebileceği kaydedildi.

Kimler vergisiz telefon alabilecek?

Bu doğrultuda, satın alınan cihazın tarihinden itibaren 26 yaşından gün almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve açık öğretim programları dışındaki yükseköğretim programlarına kayıtlı öğrenciler başvuruda bulunabilecekler. Cihazın vergiler dahil nihai satış fiyatı 9.500 TL'yi aşmamalı ve ikinci el olmamalı. Ayrıca, cihazın satın alındığına dair düzenlenen faturanın, başvuran öğrencinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını içermesi gerekiyor. 

Başvurular nereye yapılıyor?

Teknolojik cihaz desteğinden yararlanmak isteyen öğrenciler, başvurularını Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bilişim sistemi üzerinden yapacaklar. Başvurular kimlik doğrulamasıyla gerçekleştirilecek ve; kimlik bilgileri, fatura numarası, fatura tarihi, cihazın satın alındığı firmanın vergi kimlik numarası veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, başvuranın adına kayıtlı telefon numarası, IBAN numarası, mobil telefon cihazı için IMEI numarası ve bakanlık tarafından talep edilen diğer bilgi ve belgeler sisteme girilmeli.

Başvuruların değerlendirilmesi sonrasında, şartları sağlamayan başvurular reddedilecek ve bilgilendirme sistem üzerinden bilgi verilecek. Başvurusu kabul edilen öğrencilere, mobil telefon cihazı için nihai satış bedelinin %44.44'ü, bilgisayar cihazı için ise nihai satış bedelinin %16.66'sı oranında teknolojik cihaz desteği sağlanacak. Bu destek tutarı, öğrencinin belirttiği IBAN numarasına Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından aktarılacak ve bilgilendirme sistem üzerinden bilgi verilecek. Öğrenciler farklı türdeki cihazlar için destek alabilirler, ancak destek tutarı 5.500 Türk Lirasını geçmemeli. İnternet desteği talep eden öğrenciler de başvurularını bakanlık bilişim sisteminden gerçekleştirecekler.. İnternet desteği için başvuran öğrencilerden, açık öğretim programları dışındaki yükseköğretim programlarına kayıt, 26 yaşından gün almama ve destekten yararlanılacak telefon hattının öğrenciye ait olma şartları aranacak.

İnternet desteğinden faydalanmak isteyen öğrenciler, başvurularını bugünden itibaren 2 ay içinde yapabilecek. 

Vergisiz satın alınabilecek modeller neler?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'de üretim yapan 13 yerli ve yabancı markanın vergi desteğinden faydalandırılacağını açıklamıştı.

 Samsung: A04, A13, A14, A23, A24, M13, M14, M23, M33

Xiaomı (Redmi): 12C, 10, 12, Note 12

General Mobile: GM 22 S, GM 22 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 24 Pro

Reeder: S23 pro max

Omix: X3, X5, X400, X600, X700

Casper (Via): Via M30, Via M30 Plus, Via X30 Plus, Via X30, Via M35, Via F30, F30 Plus.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800