Gayrimenkulcüler uygun faizli kredi arayışında

Gayrimenkul yatırımcısının karşılaştığı finansmana erişim zorluğunu aşmak ve nakit akışını yönetmek isteyen konut geliştiricileri, bankalarla projelere uzun vadeli uygun koşullarla finansman için görüşmelere başladı.

Kredi musluklarının kısılması, fahiş fiyat artışları ve faizlerinin yüzde 3’lere kadar tırmanması konut satışlarına sert düşüş olarak yansırken, sektör de harekete geçti.

Konut fiyatlarında düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan belirlemelere göre, bu yıl haziranda toplam satışlar aylık yüzde 44,4, ipoteklide yüzde 66,8’lik oranla sert düştü. Böylelikle geçen yılın ocak-haziran arasındaki satış performansını bir türlü yakalayamayan konuttaki düşüş, hazirana da taşındı ve aylık 83 bin 636’ya geriledi.

İpoteklide ise 40 bin 610’den 13 bin 463’e indi.

Finansman tarafında ise konut kredisi faizi yıllık ağırlıklı ortalama yüzde 33.9 seviyesinde.

Son dönemde maliyet artışları, enflasyon ve kredi faizlerinin yükselmesiyle alımların gerilediğine işaret eden sektör temsilcileri, kişiye özel ödeme planlarının yanı sıra, bankalarla da özel çalışmalar yaparak, tüketicinin ihtiyaçlarına destek olmayı amaçladıklarının altını çiziyor.

Etiketler gayrimenkul
Yorumlar
Kalan Karakter 800