Fırtınaya dikkat! Meteoroloji'den kar ve sağanak uyarısı

Meteoroloji, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan 12 il için kuvvetli kar yağışı ve sağanak uyarısında bulunarak çığ düşmesine karşı da tedbir alınmasını önerdi. Ayrıca, aynı bölgelerde kısa süreli fırtına bekleniyor.

Meteoroloji tarafından yayımlanan 6 Şubat hava durumu raporuna göre, Bayburt çevresi ile Erzurum ve Kars illerinin kuzeyinde kuvvetli, Ardahan'da ise yoğun kar yağışı bekleniyor.  Trabzon çevrelerinde ise özellikle doğu ilçeleri ağırlıklı olmak üzere Rize ile Artvin'in kuzeyinde çok kuvvetli yağmur ve sağanak, 700 m rakım üzerindeki yüksek bölgelerde ise yoğun karla karışık yağmur ve kar yağışı olacağı tahmin ediliyor. 

Son değerlendirmelere göre, ülkenin kuzey, iç ve doğu kesimleri parçalı ve yer yer çok bulutlu olacak. Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Sinop ve Tokat çevrelerinde aralıklı yağışlar görülecek; diğer bölgeler ise az bulutlu geçecek.

Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması öngörülüyor.  Trabzon, Bayburt ve Kars çevrelerinde kuvvetli, Rize, Artvin ve Ardahan çevrelerinde ise çok kuvvetli ve şiddetli yağışlar bekleniyor.  Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde pus ve sisin yanı sıra buzlanma ve don olayları da gözlemleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunuyor. 

Hava sıcaklığının iç ve doğu kesimlerde artacağı, diğer bölgelerde önemli bir değişiklik olmayacağı ve genellikle mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. 

Rüzgarın genellikle batı ve güneybatı, Doğu Karadeniz kıyılarında ise batı ve kuzeybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun doğusunda ise kuvvetli ve yer yer fırtına (40-80 km/sa) şeklinde eseceği öngörülüyor. 

Yoğun kar yağışı bekleniyor

Bayburt çevresi ile Erzurum ve Kars illerinin kuzeyinde kuvvetli (10-20 cm), Ardahan'da ise yoğun (20-50 cm) kar yağışı bekleniyor. Bölgede rüzgarın batı ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi tahmin ediliyor. Bu durum, ulaşımda aksamalara, yükseklerde buzlanma ve don olaylarına, tipi, eğimli ve kar örtüsünün yüksek olduğu bölgelerde çığ tehlikesine neden olabilir. Bu nedenle, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları önemli.

Trabzon çevresinde kuvvetli, özellikle doğu ilçeleri ağırlıklı olmak üzere Rize ile Artvin'in kuzeyinde çok kuvvetli yağmur ve sağanak (51-75 kg/m2) beklenmektedir. 700 m rakım üzerindeki yüksek bölgelerde yoğun karla karışık yağmur ve kar yağışları (20-60 cm) görülebilir. Rüzgarın da batı ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Bu durum, ulaşımda aksamalara, yükseklerde buzlanma ve don olaylarına, tipi, eğimli ve kar örtüsünün yüksek olduğu bölgelerde çığ tehlikesine neden olabilir. Halkın bu olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması önemli.

Doğu Karadeniz'de kuzeybatı, Doğu Anadolu'nun doğusunda ise güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-80 km/saat) bekleniyor. Bu durum, çatı uçması, ağaç devrilmesi, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiğini gösteriyor. 

Doğu Karadeniz'in yüksekleri ile Doğu Anadolu'nun doğusundaki yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunuyor.  Bu nedenle, bu bölgelerde yaşayanların dikkatli ve tedbirli olmaları önemli. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800