Fed, hızlı faiz indirim riskine dikkat çekti

ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin politika duruşunu gevşetmek için çok hızlı hareket etmenin risklerine dikkati çektiğini belirtti.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 30-31 Ocak 2024 toplantısına ait tutanakları yayımladı.

Politika faizi, son toplantıda değişmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tutuldu, bu da 22 yılın en yüksek seviyesini temsil etti. Tutanaklarda, ekonomik görünümün aralık ayı projeksiyonundan biraz daha güçlü olduğu belirtildi.

Enflasyon tahminine ilişkin risklerin hafifçe yukarı yönlü olduğu vurgulanan tutanaklarda, enflasyonun 2023'ün büyük bölümünde beklentilere yakın seyretse de, Fed yetkililerinin enflasyonun düşürülmesinin beklenenden daha uzun sürebileceği ihtimaline odaklandığı ifade edildi.

Tutanaklarda, uygulanan politika kısıtlamaları ve arz koşullarındaki iyileşmelerin devam ettiği, enflasyon verilerinin daha olumlu bir seyir gösterdiği belirtilerek, FOMC'nin istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmadaki risklerin daha iyi bir dengeye doğru ilerlediği ancak Fed yetkililerinin ekonomik görünümün belirsiz olduğunu ve enflasyon risklerine karşı dikkatli davrandıkları ifade edildi.

Tutanaklarda, Fed yetkililerinin politika faizinin muhtemelen bu sıkılaştırma döngüsünde "zirvede" olduğuna inandığı vurgulanarak, "Yetkililer, genel olarak enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar federal fon oranı hedef aralığını düşürmeyi uygun bulmamaktadırlar." ifadesine yer verildi.

Tutanaklarda, bazı Fed yetkililerinin özellikle toplam talebin güçlenmesi veya arz tarafındaki iyileşmenin beklenenden daha fazla yavaşlaması durumunda, fiyat istikrarına yönelik ilerlemenin durabileceği riskine dikkat çektiği belirtildi.
 
Fed yetkililerinin kısıtlayıcı para politikası duruşunun ne kadar süre sürdürülmesi gerektiğine ilişkin belirsizliğin altını çizdiği belirtilen tutanaklarda, "Çoğu yetkili, politika duruşunu gevşetmek için çok hızlı hareket etmenin risklerine dikkati çekti ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşüp düşmediğine karar verirken gelen verileri dikkatle değerlendirmenin önemini vurguladı. Ancak birkaç yetkili, aşırı kısıtlayıcı duruşun çok uzun süre sürdürülmesinin ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklere işaret ettiğini belirtti." sözleri kullanıldı. 

Etiketler fed
Yorumlar
Kalan Karakter 800