Dubai’de bu kadar da olmaz dedirten 17 şey

Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir parçası olan ve Arap Yarımadası'nın doğusunda yer alan Dubai, modernliği ve geleneksel Arap kültürünü bir araya getiren, denizle çevrili büyüleyici bir şehir. Ayrıntı için sizleri lüksü ve zenginliğiyle tanınan Dubai’ye değil ama haberimize davet ediyoruz.

Para Durumu Para Durumu info@paradurumu.tv
Dubai'de yapılacak sıra dışı faaliyetler
Dubai'de yapılacak sıra dışı faaliyetler

Ziyaretçilerine lüks, eğlence ve kültürel deneyimler sunan Dubai, geniş bir yelpazede sunduğu aktiviteler ve olanaklarla oldukça zengin bir şehir. Çılgın turistler; maceracı gezginler ya da hayatın anlamını seyahat etmekte arayanlar için benzersiz ve sıra dışı deneyimleri altın tepside sunan lüksün başkenti Dubai'de yapılacak en iyi 17 sıra dışı aktivite.

İlham verici Dubai aktiviteleri
İlham verici Dubai aktiviteleri

Aşağıda listelenmiş sıra dışı deneyimler, size gösterişli gökdelenlerin ve lüks alışveriş merkezlerinin ötesinde Dubai'ye farklı bir bakış açısı kazandırarak, Dubai'nin eğlenceli ve heyecan verici yönlerini keşfetmek isteyenler için harika seçenekler sunarak, kalıcı anılar biriktirmenize yardımcı olabilir.

Bu çok tuhaf 17 şey sadece Dubai'de…

1- Egzotik Evcil Hayvanlar
1- Egzotik Evcil Hayvanlar

Dubai'de egzotik bir evcil hayvana sahip olmak, Orta Doğu'da uzun zamandır zenginliğin bir statü sembolü. Bu tutumun kökleri, Mısırlı ve İranlı kraliyet ailelerinin bir güç işareti olarak büyük kedilere sahip olduğu zamanlara kadar uzanıyor. Pek çok varlıklı insan, arabalarında veya teknelerinde yavru bir leopar veya çita besliyor, hatta sahilde serbestçe koşmalarına bile izin veriyorlar.

2- Kaplumbağa Kuleleri
2- Kaplumbağa Kuleleri

Dubaililer, nesli tükenmekte olan hayvanları toplama konusunda gerçek bir hayranlığa sahipler. Şehrin zenginlerinin sosyal statülerini daha da yükseltmek için büyük kedileri evcil hayvan olarak toplamalarına ek olarak -belki de yalnızca farklı görünmek için- kaplumbağa kuleleri de inşa ediyorlar. Bu da onların hobisi...

3- En Süslü Püslü Starbucks
3- En Süslü Püslü Starbucks

Dünyanın en popüler ve büyük kahve zincirlerinden ABD’li kahve şirketi Starbucks'ı pek çok okurumuz bilir. Bu olağan ancak herhangi biriniz Dubai'deki Battuta Alışveriş Merkezi içindeki Starbucks'ı ziyaret ettiğinizde sahiden şaşkına dönebilirsiniz. Çünkü bu Starbucks şubesini ziyaret edince karşılaşacağınız estetik derecesi olukça farklı. Çok abartılı ve şatafatlı tasarımı, görkemli kubbeli ve işemeli tavanları olan bir sarayı andırıyor bu şube ve karmaşık tasarımı onu ziyaret ettiğinize sizi asla pişman bırakmıyor!

4- Sörf Tahtasıyla Kano Gezintisi
4- Sörf Tahtasıyla Kano Gezintisi

Dubai halkı, su sporları gibi faaliyetlere katılırken bile dini inançlarıyla ilgili geleneklerini daima gözetiyorlar. Çölün ortasında yaşamalarına rağmen bölge halkı daima giyinik halde. Bu sadece onların Müslüman kültürüne olan saygılarından kaynaklanmıyor elbette . Sörf tahtasında kano yapmak da işte Dubai’de hem turistlerin hem de yerel halkın popüler bir eğlencesi halinde.

5- Çölde Kayak
5- Çölde Kayak

‘Çölde Çay’ (filmini) duymuştum da ‘Çölde Kayak’tan bu siteye girmesem hiç haberim olmazdı!’ dediğinizi duyar gibiyiz şu an. Zira ‘kayak' ve 'çöl' kavramları pek sık yan yana gelmezler. Tabii bu haberin öznesi Dubai kenti için çölde kayak yapılabilmesi pek duyulmamış bir konu değil. 22.500 M² alana yayılan ve 5 ayrı pistten oluşan The Ski Dubai tesisi, Mall of Emirates'in de arkasında yer alan Majid Al Futtaim Group'un yaratıcı beyinleri tarafından geliştirilmiş.

6- Limuzin Ambulans Hizmeti
6- Limuzin Ambulans Hizmeti

Dünyanın her yerindeki ambulanslar birbirinden farklıdır model-tasarım-kapasite ya da görünüm açılarından… Peki aranızda hiç limuzin ambulans göreniniz oldu mu? Türkiye’de değil belki ama Dubai'de görebilirsiniz. Konseptin arkasındaki fikir, araçta daha fazla konfor ve lüks sağlamak için düşünülmüş. Dubai’deki “Awnak” denilen bu çok özel hizmeti sadece belirli tıbbi tesislerdeki sınırlı sayıdaki kişiler kullanabiliyor.

7- Su Üzerinde Sürüş
7- Su Üzerinde Sürüş

Pardon, içinizden ‘Yuh!’ mu dediniz? :) Tamam, tamam. Bizler de yazarken çokça şaşırdık bu Dubai'de çekilmiş gerçek hayat fotoğraf karesine. Dubaili zengin ve ünlülerin sahip olduğu süper yatlara ve teknelere eklenen bir de su otomobili ile şürüş keyfi var. Bu amfibi araçlar suya çarptığı anda jet ski gibi hareket ediyor. Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Rashid Al Maktoum, yaklaşık 800.000 $r değerindeki bu taşıtlardan 6 adedinin sahibi. 

8- Trafikten Kaçış
8- Trafikten Kaçış

Dubai, dünyadaki diğer gelişmiş şehirler gibi oldukça sıkışık bir araç trafiğine sahip. Şaşırtıcı bir şekilde, Dubai’de sıradan bir günde helikopterle havada uçan motorları görmek -İstanbul’da çekicinin arabanızı merkez otoparka çekmesi gibi- gayet normal bir surum. Gökdelenlerin yükseklerinde yaşayan insanlar için elbette. Dubai'de ikâmet eden çok sayıda milyoner büyük olasılıkla zaman yönetimi konusunda eğitimliler ve zamanlarını trafikte tüketme yanlısı değiller.

9- Altın Motosiklet
9- Altın Motosiklet

“Michael Jackson'ın wc'sindeki altın klozeti duymuştuk da bunu tahmin edemedik.” diyorsanız yerden göğe haklısınız. 2013 yılında Danimarkalı üretici Lauge Jensen, Dubai'de ilk altın motosikleti piyasaya sürdüğünde müthiş ilgi çekmişti. Tasarımlarını Gulf of Motorcycles'ın açılış haftasında sergilediler. Karmaşık bir tasarıma sahip bu motorsiklet, 850 bin $ değerinde ve timsah derisi döşemeye ve toplamı 7 kattan fazla olan 250 küçük pırlantaya sahip.

10- Park Halindeki Develer
10- Park Halindeki Develer

Dubai bir çölde bulunduğundan, sokaklarında evcilleştirilmiş develerin görülmesi hayli olağan. Bu develer, bir otoparkta görünseler bile, sahipleri günlük işlerini yaparken orada olmayı pek de umursamıyor gibi görünüyorlar. Dubai gibi zengin bir kentte, orta yere park edilmiş Ferrari, Bentley gibi lüks arabalar bulabilirsiniz. Ancak, hizmetine ihtiyacınız kalmadığında bir deve satın alıp park etmek de pekâlâ alışılmadık bir durum değil.

11- Altın Cep Telefonları
11- Altın Cep Telefonları

Dubai gibi zengin bir şehirde hemen herkeste ve hemen her yerde çok sayıda altın eşya görmek olası, Dubaililer âdeta gücün ve zenginliğin kendilerinde olduğunu tün dünyaya haykırıyor gibiler. Günlük yaşamda görebileceğiniz nadir bir manzara, sağlam bir altın hücresel cihaz olabilir. 2019 Nisan’ında "Havyar" markası, ulusların ve hanedanların kurucularını kutlayan bir Çar serisini piyasaya sürdü. Fiyatı 37 bin $’dan başlayan bu "Altın Şeyh" aygıtlarından yalnızca 7’si, BAE'nin 7 emirliğini temsil etmek üzere üretildi.

12- Altın ATM'leri
12- Altın ATM'leri

Dünya kentlerinde bulunan ilk altın ATM’si tabii ki Dubai’de! Otomatik satış makinesinin ana gövdesi bu yoğun metalden yapılmamış. Altın ATM’si nakit parayla işlem yaptığı gibi küçük altın külçeleri de müştesisine servis edebiliyor. Makine, Mayıs 2010'da Abu Dhabi'deki bir otelde görücüye çıktı ve açılışın henüz ilk birkaç dakikasında bile çok sayıda zenginin ilgisini çekti. Almanya menşeili ve ekranında anlık piyasa verilerini de gösteren bu özel altın ATM’si ile kentin en lüks otellerinden biri olan ve1-5-10 gramlık altın külçelerin dağıtıldığı "Emirates Palace Hotel"e uğrayarak siz de işlem yapabilirsiniz.

13- Gökdelen Tepesinde Tenis
13- Gökdelen Tepesinde Tenis

Tenis oynamaktan hoşlanan sayısız insan var günümüzde. Peki ya bu gözde sporu gökyüzünde oynamak nasıl olur dersiniz? Dubaililer deniz seviyesinden 300 metre yükseklikte bir tenis kortu kurmayı başarmışlar. Başlangıçta bir helikopter pisti olan bu alan, Burj Al Arab otelinin çatısına dönüştürülmüş. 2005 yılında tenis yıldızları Roger Federer ve Andre Agassi bir hazırlık maçına davet edilmişler. Yükseklik korkunuz yoksa ve farklı tecrübeler edinmeye açıksanız sıra sizde olabilir.

14- Dubai Mucize Bahçesi
14- Dubai Mucize Bahçesi

Dünyanın en büyük çiçek bahçesi olarak bilinen Dubai Miracle Garden, renkli çiçeklerle süslenmiş sıra dışı tasarımlarıyla ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor. Dubai Mucize Bahçesi dünyanın en geniş çiçek bahçelerinden biri. 2013 yılında Sevgililer Günü'nde hizmete açılan tesis, 75.000 M²’nin üzerinde bir alana yayılıyor ve de 50 milyonu aşkın çiçeğiyle hem yerli halkın hem de turistlerin gözünü kamaştırıyor.

15- Dubai Akvaryumu ve Sualtı Hayvanat Bahçesi
15- Dubai Akvaryumu ve Sualtı Hayvanat Bahçesi

Dünyanın en büyük asma akvaryumlarından biri olan Dubai Akvaryumu'nda yürüyüşe çıkın ve ardından çeşitli su yaşamını yakından görebileceğiniz Sualtı Hayvanat Bahçesi'ni keşfedin. Sualtı The Dubai Mall'daki akvaryumun hemen yanında muhteşem bir su altı hayvanat bahçesi bulacaksınız. Denizanası, piranalar ve hatta timsahlar var. Düzeni yağmur ormanına benziyor. Aslında bir alışveriş merkezinde olduğunuzu unutturan tuhaf ve harika bir konsept. Cesaretiniz varsa kafeste köpek balıklarıyla karşılaşma şansınız da var. Adrenalin patlamasından sonra alışveriş merkezinde kendinize pek çok hatıra eşyalar satın alabilirsiniz. Mesela bize :)

16- Deve Yarışları
16- Deve Yarışları

Dubai kentinde turistlerin ilgisini çekebilecek bir başka spor etkinliği de deve yarışları. Yanlış olmadınız evet “at” değil, “deve” yarışları… Bu Birleşik Arap Emirlikleri'nde duyulmamış bir olay değil. Develeri bu spora hazırlamak ve yarışlar için eğitmek çok zaman ve çaba gerektirse de bu altın kentte çok popüler bir spor dalı. Atlar gibi bu dört ayaklı hayvanların da eğitimine ve beslenmesine çok önem veriliyor. En büyük yarış pisti Dubai'deki Al Marmoom'da ve burada bu hayvanların üzerine binebilen küçük robotik jokeyler bile bulunuyor. Gelişmiş teknoloji, eğitmenlerin robotlara telsiz ve GPS gibi özellikler eklemesine olanak tanıyor. Yarış sezonu ise yılın Nisan ve Ekim ayları arasında kalan görece daha serin zamanlarında gerçekleşiyor.

17- Uçaktaki Kuşlar
17- Uçaktaki Kuşlar

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ulusal kuşu, cesaret ve gücün sembolü olan şahin. Şu an baktığınız bu fotoğraf size, Basra Körfezi üzerinde koltuklarda uçuşan şahinleri gösteriyor. Şahinle avcılık yapmak Orta Doğu kültüründe geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan, yaygın bir spor. Şahinler, ülkenin ulusal sembolü olması nedeniyle özel ayrıcalıklara da sahip. Hatta bu kuşların kendi pasaportlarıyla ticari planlarla uçmasına bile izin veriliyor! Aralarında hostesi çağırıp yastık da isteyenler çıkıyordur belki de…

Edip Kâmil Bengi/İSTANBUL

Etiketler lüks
Yorumlar
Kalan Karakter 800