Deprem sonrası uyku sorunu nasıl çözülür?

Deprem sonrası yaşadığımız tedirginlik birçok kişide uyku bozukluğuna yol açtı. Uyduğunda depreme yakalanma endişesi yaşayanlar, uykuya dalma güçlüğüyle karşı karşıya kalırken, uzmanlar uykusuzluğu önleyecek yöntemleri anlattı.

Güncelleme:

DEPREM SONRASI HANGİ DAVRANIŞLAR GÖRÜLÜYOR?

Deprem gibi travmatik doğal afetlerden sonra uykusuzluk, kâbus görme, iştahsızlık, odaklanmada güçlük, konuşmak istememe, sürekli tetikte olma gibi stres tepkileri görülebileceğini belirten uzmanlar, özellikle depremden sonra kişilerde evin içerisinde yalnız kalamama, sürekli bir yakınının yanında olması ihtiyacını hissetme ve evin içine girmek istememe gibi davranışlarla karşılaşıldığını belirtiyor. 

Ruhsal travmalar sonrasında Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ve depresyon yaşanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, deprem gibi yıkıcı afetler sonrasında uyku problemlerinde de artış yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Şentürk, depresyonda yoğun bir mutsuzluk, karamsarlık, isteksizlik, keyifsizlik, hiçbir şeyden keyif almama, eskiden severek yaptığı şeylere ilgi duymama, geleceğe dair herhangi bir plan ve program yapmama, yoğun bir enerjisizlik hali, uyku ve iştah değişikliklerinin de çok sık gözlemlendiğini söyledi.

DEPREM NELERİ TETİKLEYEBİLİYOR?

Depremde travmaya doğrudan ya da dolaylı yollardan maruz kalan bireylerde, yani deprem bölgesinde kendi ya da yakını bulunanlar ile yaşananlara dışarıdan tanıklık edenlerde görülen psikiyatrik belirtilerden biri de uyku bozukluklarıdır. Uyku bozuklukları; uykuya dalma güçlüğü, uykuyu sürdürme güçlüğü, erken uyanma, dingin uyuyamama, kabus görme, gece uyurken ani irkilme gibi durumları kapsamaktadır. Bu belirtileri yaşayan bireyler uykuda kendilerinin de depreme yakalanabileceğini düşünebilir, korkabilir ve kaygılanabilir. Depremden sonra yaşanan bu korku ve kaygılar kişinin uyku düzeninin bozulmasına ve uyku problemleri yaşamasına neden olabilir.

DEPREM SONRASI UYKUSUZLUK ÇEKENLER İÇİN UZMANLARIN ÖNERİLERİ

 Uzmanların uyku problemi yaşayanlara yönelik önerileri ise şöyle:

  • Güvenli ve sıcak bir ortam sağlanmalı.
  • Yatma-kalkma saatleri düzenli olmalı.
  • Yatmadan 4 saat önce kafein içeren içecekler ve ay-kahve tüketilmemeli
  • Uyku öncesi alkol ve tütün kullanılmamalı.
  • Yatak odası karanlık ve sessiz olmalı. Yumuşak çarşaflar, loş ışık ve sessizlik uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.
  • Yatak odanızın çok sıcak değil, serin olmasına dikkat edin. Uyku döngüsü sadece ışığa değil ısıya da duyarlıdır. Oda sıcaklığı 18-21 derece aralığında olmalıdır.
  • Ekranları yatmadan en az 2 saat önce kapatın. Araştırmalara göre, yatmadan hemen önce televizyon ekranı, telefon veya tabletten gelen mavi ışığa maruz kalmak, uykunuzu en az 30-60 dakika geciktirir. Yatak odanızı ekransız bir bölge haline getirin.
  • Uykudan önce stresi azaltın. Stresli çocuk uyuyamaz. Bu nedenle yatmadan önceki aktiviteleri sakin tutun.
  • Uykuyu getiren ortam hazırlayın.

HANGİ YAŞ GRUBU KAÇ SAAT UYUMALI?

Çocuklarda uyku saati beynin gelişmesi ve temizliği için önem taşıyor, bu nedenle süre daha uzun oluyor. Erişkinlerde ise beyin gelişimini tamamladığı için uyku daha çok beynin temizlenmesi için gerekli oluyor. Bu nedenle uyku süresi azalıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Akdemir, uyku sürelerini yaş gruplarına göre şöyle sıralıyor:

  • 1-2 yaş, günde 12-16 saat
  • 3-5 yaş, günde 11-14 saat
  • 6-12 yaş, günde 9-12 saat
  • 13-18 yaş, günde 8-10 saat
  • Erişkinler: Günde en az 7 saat

 

 

Sosyal medya zorbalığı nedir? Nasıl engellenir?Sosyal medya zorbalığı nedir? Nasıl engellenir?Sosyal medya platformlarında yoğun şekilde kendini gösteren zorbalık, kişilerin psikolojileri üzerinde büyük tahribat yaratıyor. Uzmanlar, sosyal medyada yer alan kimlik belirsizliğinin ve erişim kolaylığının kötü söylemleri teşvik ettiğini söylüyor.

 

Etiketler uyku deprem
Yorumlar
Kalan Karakter 800