Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! Emeklilikte 'Çifte Maaş' Dönemi Bitiyor mu?

1 Ekim 2008 sonrası işe başlayanlar dikkat! Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin maaşları kesilecek. SGK mevzuatındaki kritik değişikliğin tüm detayları ve uzman görüşü...

Güncelleme:

Türkiye'deki çalışma hayatının ve sosyal güvenlik sisteminin en çok tartışılan konularından biri olan emeklilik sonrası çalışma düzenlemesi, milyonlarca çalışanın geleceğini yakından ilgilendiriyor. Günümüzde birçok emekli, geçim sıkıntısı ve düşük maaşlar nedeniyle çalışmaya devam ederken, bu durum 1 Ekim 2008 ve sonrasında işe başlayanlar için tarihe karışacak.

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! Emeklilikte 'Çifte Maaş' Dönemi Bitiyor mu? resim: 0

SGK mevzuatında yapılan köklü bir değişiklikle, bu tarihten sonra sigortalı olanlar için emeklilik kararı, aynı zamanda bir tercih zorunluluğu getiriyor: Ya emekli maaşınızı alacak ya da çalışmaya devam edeceksiniz.

Emekli Maaşı Kesintisi Kimleri Kapsıyor?

5510 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar, emekli olduklarında çalışmaya devam etmeleri durumunda ciddi bir kararla karşı karşıya kalacak.

Eğer emekli olmaya hak kazanan bu kişiler, mevcut işlerinde kalmak veya farklı bir işte çalışmak isterlerse, bağlanacak emekli maaşından feragat etmek zorunda kalacaklar. Yani, çifte maaş dönemi onlar için resmen sona erecek. Emekli maaşı bağlama dilekçesi verenlerin ise fiilen bir işte çalışmaları yasaklanacak.

Eski Sigortalılar İçin Durum Farklı

1 Ekim 2008'den önce sigorta girişi bulunan çalışanlar için ise durum değişmiyor. Bu kişiler, yaş sınırı olmaksızın, hem emekli maaşlarını almaya hem de istedikleri sigortalı işte çalışmaya devam edebilecekler.

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! Emeklilikte 'Çifte Maaş' Dönemi Bitiyor mu? resim: 1

SGK mevzuatında yer alan ifade, tarımsal faaliyetlerde bağımsız çalışanlar hariç, yeniden çalışmaya başlayanların aylıklarının kesileceğini açıkça belirtiyor.

İşte Uzman Görüşü

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, Milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, bu düzenlemenin ardındaki temel amacı açıkladı:

"Sosyal güvenlik sistemimizin yaşayabilmesi ve işsizlere yeni iş kapısı açılması için getirilen birçok yenilikten biriyle karşı karşıyayız. Düzenlemedeki esas gayenin, emekli olanların çalışma hayatından çıkması ve yeni nesillere istihdam yaratılması olduğu söylenebilir."

Uzman Kurtuluş, sistemin sürdürülebilirliği için bu tarz düzenlemelerin devamlılık arz ettiğini ve kesinti uygulamasının ilerleyen dönemde kaldırılmasının çok olası görünmediğini belirtti.

Etiketler finans emekli gündem
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800